Gothminister (Foto: Sandra Jensen)

«Serial Killer – Electronics»: Ny norsk samleplate

hør artisten
Forrige helg gikk Oslo Synthfestival av stabelen på Betong, med elleve band på scenen og rundt 700 tilhørere i salen. Denne helgen er det slippfest for det nye samlealbumet «Serial Killer – Electronics», som byr på låter med bl.a. Gothminister, Mortiis, Icon Of Coil og Apoptygma Berzerk. Ballade har slått av en prat med initiativtager Atle Marcussen, som forteller at det i første rekke er Tyskland, Sverige og USA som er de mest aktuelle markedene.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Fredrikstadmannen Atle Marcussen har vært tilknyttet Tatra Records på Nesodden noen år. I drøyt et decennium har han også vært en av de viktigste bakmennene i det norske synth-miljøet, både som arrangør av konserter og som ansvarlig for den norske radaksjonen av den engelskspråklige fanzinen Prospective. Nå har han nettopp avsluttet ni måneders arbeid med å samle inn spor til samlealbumet «Serial Killer – Electronics», som offisielt slippes her hjemme lørdag 16. november.

På «Serial Killer – Electronics» finner man et håndplukket utvalg av eldre og nyere artister innen den hjemlige elektroniske musikken. Gothminister, Echo Image, Super Jupiter, Icon Of Coil, Mortiis, Spektralized, X.Machina, Pride And Fall, Sweep, Magicka, Panzerveps, Apoptygma Berzerk, Conetik, In Vein, Off. Tribe og Computorgirl står bak de i alt seksten sporene på platen.

— Vi kontaktet band vi ville ha med, og konsentrerte oss i første omgang om å sette sammen en samling som kunne fungere på klubbene nedover på kontinentet, forteller Marcussen. – «Serial Killer» er en dokumentasjon av en del viktige navn innen denne typen elektronisk musikk, der mange ser på Norge som et foregangsland.

Marcussen forteller at Tatra Records ikke bryr seg spesielt mye om hjemmemarkedet, men isteden konsentrerer seg om utlandet.

— Det er særlig i Tyskland, Sverige og USA at dette kan gjøre det bra – i Norge har denne musikken aldri vært spesielt politisk korrekt å like. Vi samarbeider bl.a. med Audio Globe, som ukentlig sender ut goth-, synth- og metal-musikk til 350 spesialbutikker verden over.

Spesielt politisk korrekt er kanskje heller ikke coverheftet til «Serial Killer», der fotograf Sandra Jensen har tatt en serie fetish-bilder av sitt alter ego Dementia Narcissus.

— Det var også Sandra som kom opp med navnet på albumet, som viste seg å være usedvanlig bra timet i forhold til visse hendelser i USA den siste tiden. I synth-miljøer er ofte lakk- og lær-fetisjer en del av det visuelle fokuset, så jeg er godt fornøyd med hvordan omslaget ble.

Tatra Records har den siste tiden konsentrert seg mye om eksport av nettopp norsk synth-musikk, og har navn som Icon Coil (som solgte 9000 eksemplarer av sitt debutalbum «Serenity Is The Devil» i 2000) og den svært så lovende Gothminister i stallen. Andre viktige labeler her hjemme er Angel Productions og Apoptygma-sjef Stephan Groths Hard:Drive. Den siste Apoptygma-utgivelsen på Tatra var singelen «Cathy’s Song» i fjor, mens andre Tatra-artister siden 1987 har omfattet Holy Toy, When, Munch, Magenta og Magicka. Det var også Tatra som sto bak den aller første samle-CDen med norsk synthmusikk i 1992: «Sex Drugs & EBM». Dette albumet ble nylig gjenutgitt med nytt cover, samtidig som Tatra også sto bak den doble oppfølgeren «Sex Goth & EBM» i 2000.

— «Serial Killer» er en slags oppfølger til de to skivene, og er alt i «bullett»-posisjon på den tyske DAC-listen over mest spilte album blant de heteste DJene. Artister som Mortiis og Gothminister er med på å utvide synth-begrepet. Jeg tror dette albumet fort kan selge ganske bra, men alt koker ned til hva slags kontaktnett man har klart å stable opp rundt seg. I Fredrikstad har det alltid vært et sterkt synthmiljø, nokså tilsvarende house- og technomiljøet i Tromsø. I Stavanger har du jo gothmetal-miljøet med Tristania & co,, mens Notodden etter hvert har kommet opp med Emperor, Source Of Tide, Peccatum, Mortiis med flere. Det er sånne miljøer som pressen i Norge tydeligvis ikke har så lett for å oppdage. Journalister er flokkdyr. Om en Dagblad’skribent sier noe, hiver alle seg på det.

Ballade slo også av en kjapp prat med Lise Viken og Ida Vaa i Oslo Synthfestival, som i det store og det hele var godt fornøyd med forrige helgs arrangement. Begge mente at samleplater som «Serial Killer» kan være svært viktige for fortsatt vekst i det norske synth-miljøet.

— Flere av gruppene på «Serial Killer» er uten platekontrakt, så får dem må dette være et veldig bra visittkort. Dessuten er det enklere for folk å sjekke ut en samleplate, enn å skaffe seg kjennskap til alle disse artistene på individuell basis. Nivået på norske utøvere i denne genren blir stadig proffere, selv om det med fordel kunne kommet inn enda litt ferskere blod.

Slippet av «Serial Killer – Electronics» markeres på Fryd i Oslo lørdag 16. november. Det blir da konsert med Oslobandet Magicka, samt DJ-sett med Batkat og Schnogelson. Dørene åpner klokken tyve, og Magicka skal gå på scenen alt en time senere.


Lytt på 30 sekunder av «Hatred – Serial Killer Version (Gothminister)»

Kjøp eller lytt på flere kutt / album

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev