WE 2005 (Photo: Lars M. Kræmer)

MadCon og WE feirer Hovseterklubben

Lørdag 9. september gjør rockerne i WE sin eneste ordinære Norgeskonsert i år – på Hovseter kjøpesenter i Oslo, midt på lyse dagen. Der får de selskap av rapperne i MadCon og en rekke lokale krefter. Anledningen? Hovseter ungdomsklubb, der de vokste opp, feirer 30 år. Senere på kvelden blir det klubbkonsert som favner punk, svartmetall og rock. – Jeg er overbevist om at Hovseterklubben og deres ledere på 80-tallet var med å gi meg en retning i livet mitt videre. More power to them! Politikere må våkne opp til ungdommers behov. Vi må ta vare på de eldre. Men hvem skal ta vare på de eldre senere hvis vi ikke tar vare på ungdommen nå?, spør WE-frontmann Thomas Felberg.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Denne noe spesielle gratiskonserten blir også avslutningen på en nesten to år lang utenlandsturné for WE, etter et ras av anmelder-seksere, Alarmpriser og andre priser. WE-frontmann Thomas Felberk kan fortelle om et nært forhold til klubbhuset på torget utenfor Hovseter senter. Selv om deres gjennombruddsplate, «Smugglers», ble laget helt andre steder:

Litago og brukte kondomer
Ingen av låtene på «Smugglers» er skrevet på Hovseterklubben. «Smugglers» er laget i rockens rennesteiner. Den første låten WE skrev på Hovseterklubben het «Watermelon Woman», den ble skrevet der tidlig i 1987. Den andre het «Sunday Morning Hangover».

— WE flyttet ut av Hovseterklubben etterhvert. Så når WE lagde vår første plate i 1994, så øvde WE i Skippergata i sentrum av Oslo blant horer og junkieser og måtte rydde vei igjennom tomme Litago-kartonger og brukte kondomer hver gang WE skulle på øving. Så «In A Field Of Moose» – vår debutplate – er inspirert av det. Litago og brukte kondomer…

På 80- og tidlig 90-tall ble ungdomsklubber ofte omtalt som løsningen på alt fra undomsvold til dopbruk og fremmedgjøring. Har en oppvekst på ungdomsklubb gjort dere til mer skikkelige mennesker?

…vi lever alle enda
— Det er vel et spørsmål som er oppe til definisjon. Men i WE lever alle enda. Det er bør være svar nok, sier Felberg. Han understreker like fort at Hovseterklubben har betydd mye for ham:

— Jeg har full tro på fritidsklubber som et oppdragende og et sosialt sted. Begge deler går hånd i hånd spør du meg. Man lærer å fungere i sameksistens, samtidig som det er et sted for ungdom.

— De voksne lederene skal være der på ungdommenes premisser. Samt at lederene har taushetsplikt, så man kan åpne seg for dem uten å få en moralsk finger tilbake. Sånn var det ihvertfall på Hovseterklubben på 80-tallet. Hvor lederene som var der var eksepsjonelt flinke til å aktivisere og være der på en kul måte. Fritidsklubber skulle vært obligatorisk for hver bydel i Oslo, og de burde ha hatt ressurser til å være oppe hver dag, mener Felberg.

Sigg og voksenkontakt
For ham hadde det etter hvert litt slitne slagordet «et sted å værra, noe å gjørra» virkelig mening:

— Dette med forskjellige aktivitetsgrupper ga meg veldig mye. Jeg øvde i band der, jeg var med på DJ-gruppe der, vi spilte inn amatørfilmer, vi lagde ting, vi dro på turer. Alt dette ga alle et samhold som føltes digg. Selvfølgelig på 80-tallet var det lov å røyke inne på klubben, dette tror jeg også var med å gi Hovseterklubben den rette rocka følelsen. At det var rusfritt var bra, men at man kunne ta seg en sigg inne på discorommet/dansesalen husker jeg var helt topp. Særlig hvis man var sammen med ledere også. En slags smak på ordentlig voksenkontakt hvor man nøt det samme, men i trygge opplevelser.

Felberg er sikker på at klubb-oppveksten også har gitt varig uttelling.

— Jeg er overbevist om at Hovseterklubben og deres ledere på 80-tallet var med å gi meg en retning i livet mitt videre. More power to them! Politikere må våkne opp til ungdommers behov. Vi må ta vare på de eldre. Men hvem skal ta vare på de eldre senere hvis vi ikke tar vare på ungdommen nå?

Vender hjem – til Hovseter
Dere kunne sikkert ha funnet en mer storslått og innbringende hjemkomstkonsert – hva betyr det for dere å spille gratis for ungene der dere vokste opp?

— For oss er det en måte og vise at vi tar det Hovseterklubben står for alvorlig. En hyggelig gest til en gammel venn. Det at det er ute på senteret er også kult. Det betyr at gammelfriksen på Hovseter kan ta seg en tur også. WE spiller på lørdag på Hovseter for alle som vil komme. Rock er digg og har ingen aldrersgrense verken oppover eller nedover!

Ved siden av MadCon slutter også en rekke lokale konstellasjoner seg til dagkonserten på sentertorget, mens andre varter opp med nok en konsert på selve klubbhuset klokken 1900 samme kveld.

Nedenfor følger en presentasjon av dem alle, ført i pennen av klubbens egne folk:

Utescenen fra klokken 14:00:

*
Erik & Kriss er viden kjent blant ungdommen med 160.000 nedlastinger fra hjemmesiden uten å ha gitt ut noe som helst fysisk. Sterkt fengende hiphop.
*
Knoxbee er en kvintett fra Naxbie i Grimstad. Det siste året har bandets trivelige softrock smurt veggene i øvingslokalet på Hovseterklubben.
*
Harpoona representerte Lydexpressen på årets Øya-klubbdag for ungdom. De imponerte stort med sin gammeltestamentlige garage-rock.
*
Bermuda Triangle er et sterkt fremadstormende elektronika band som på sitt andre album (mars-06) skiltet med gjestevokalister som Alex (Seigmen, Zeromancer) og Agnete (Animal Alpha).
*
B1T & Kriss representerer Hovseterklubbens sterkt voksende hiphop-miljø med rykende ferske låter mekka i klubbens nybygde studio.
*
*
Klubbkonsert på Hovseterklubben klokken 19:00
*
Dead Hoodlums er sekterisk faenskap med kjærlighet fra Hælvete. Et evig turnerende show-monster med fjøs-pønk fra Patagonia, Texas, Alaska og andre av verdens fjerne avkroker. Spiller første gang i Norge etter Jokke-tributen på Rockefeller i fjor.
*
Svarttjern begynte på Hovseterklubben og er nå på god vei ut i verden. Med sin kølsvarte blackmetall har de et live-rykte det renner liksminke av og flere interessante tilbud fra utlandet.
*
POW POW spiller instrumental rock i Samuel Jackson Five-gata. Bare bedre.
*
Terje Børnes Ringlund fra de lokale heltene Albatråss åpner klubb-kvelden med en låt spesialskrevet til hans høyt elskede klubb og Hovseter-hit’en ”Kurt”.

Hovseterklubben ligger i Hovseterveien 72. Adkomst med T-bane nr. 2 til Hovseter. Klubbkonserten koster 50 kroner.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev