Enslaved 2005 foto: www.enslaved.no / Asle Birkeland

HITS i Bergen: Ny metal-ekstravaganza

Fra 24. til 27. august blir det doble basstrommer, harde riff og tunge rytmer i Bergen. Metallfestivalen Hole In The Sky går av stabelen for femte gang – også i år med en formidabel bandliste: Sodom, Enslaved, Obituary, Gehenna, Nile, Blood Red Throne og Opeth er bare noen av mange. – I år har vi satt fokus på band som viderefører metall og fungerer som premissleverandører, forteller medarrangør Torgrim Øyre til Ballade.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Av Jon Jolly Kramer-Johansen

Fra 24. til 27. august vil Bergen ha Norges beste utvalg av metallkonserter. Anledningen er Hole In The Sky (HITS)-festivalen, som har blitt en av landets mest ettertraktede begivenheter for metallfolket.

Festivalen så dagens lys i 2000 og oppsto som en minnefestival for Erik Brødreskift, og var et initiativ fra hans Minnefond. Brødreskift gikk under artistnavnet ”Grim”, var en stor aktør innen ekstremmetallmiljøet, med fartstid i både Gorgoroth, Immortal og Borknagar.

— Festivalen startet med noen lokale band. Senere gikk det så bra at vi bestemte oss for å fortsette, forteller medarrangør Torgrim Øyre.

Utenlandske helter

En kan vel – uten å overdrive alt for mye – fastslå at årets spilleliste både er solid, hardkokt og severdig. HITS er kjent for sine heldige bookinger av band og ga i fjor scene til band som Kreator, Danzig og Vader. I år har de lagt seg i omtrent samme kjørefelt, med attraksjoner som Obituary, Nile og Behemoth, Sodom, Opeth, Blood Red Throne, Ragnarok, Enslaved, Tsjuder og Taake. Øyre sier seg svært fornøyd med årets bandliste, samtidig som han påpeker at festivalen har skjelnet mer mot utlandet enn tidligere:

–Tidligere har vi hatt mest norsk musikk, men vi synes det er viktig å få med oss gode utenlandske band også. I fjor var det jo veldig nostalgipreget med band som for eksempel Danzig og Kreator, mens vi i år har satt fokus på band som viderefører metall og fungerer som premissleverandører. Med artister som Nile, Obituary og Behemoth og Sodom har vi et steinhardt spekter av utenlandske artister i tillegg til våre store norske, forsikrer Øyre oss om.

En annen stor metallfestival i Norge er som kjent Inferno. Hvordan er Hole In The Sky forskjellig i fra Infernofestivalen?

— Nei, forskjellen er vel at HITS er i Bergen da, ler Øyre, før han fortsetter:

— Spøk til side – Inferno er litt strengere enn oss, og har bare med de ekstreme metallbandene. Vi har ingen regel som sier at vi må booke ekstremmetallband, eksempelvis hadde vi jo Danzig i fjor. Jeg vil også tørre å påstå at HITS er en mer idealistisk organisasjon, sier Øyre.

Nye band

Som på Inferno gir også HITS nye og lokale band lov til å prøve seg. I år skal blant andre Malsain og Manngard spille. Førstnevnte er et relativt nytt band med bergensere som kaller musikken sin for Horrormetall. Manngard er noen andre lokale nykommere som spiller metall i med atonale riff i gammel Slayer-stil. Bandet ga ut en Ep i 2002, mens debutskiva ”Circling Buzzards” kom ut i år.

Platen ble godt mottatt, med fem på terningen av Dagbladet og 8/10 i Terrorizer mens Heavymetal.no ga 7/10. Bassisten trakterer noe så sjeldeldent som en 12-strengs bass, noe som kan bli spennende.
— Ja, det river i den, ler Øyre.

Hvor viktig er det for de nye bandene å vise seg på en såpass stor festival?

— HITS har fått mye presseomtale gjennom årene, så det er selvsagt gunstig for de nye bandene å få vist seg frem. Litt av formålet med festivalen ligger akkurat der. Ved å profilere ”fremtiden” lager vi jo en vinn-vinn situasjon for både festivalen og de nye aktørene. HITS skal jo også ha en viss andel lokale band også, poengterer Øyre.

Malsain går på Garage-scenen i dag kl 2100, mens Manngard vil spille omtrent klokken 2300 samme kveld. En svært entusiastisk Øyre føler seg sikker på at kvelden kommer til å bli utsolgt.

En stemningsfull festival

At festivalen ligger nettopp i Bergen er et sterkt fortrinn, mener Øyre:

–Festivalen er atmosfæremessig sterk, alle hjelper til å skape en fin stemning. Bergen er også en ekstraordinær by, som hjelper godt på festivalhyggen, påstår Øyre.

Så langt har HITS også fått gode tilbakemeldinger fra de aller fleste bandene som har spilt der – også de mest kravstore:

— Danzig, som er kjent for å være noen ”bråkebøtter”, kom bort til meg etter festivalen og sa at de var kjempefornøyde og var positivt overrasket over den gode stemningen som preget festivalen, skryter Øyre.

Aktiviteter utenom det musikalske kan vi også vente, forsikrer Øyre oss om.

— Det blir et pyroteam som skal ha en egen oppvisning, en metallquiz hvor en kan få testet kunnskapene sine, og så har jeg hørt rykter om noen privatpersoner som skal arrangere guidede blackmetall- turer rundt om i Bergen.

Det er fortsatt både festivalpass og dagsbilletter igjen, men 2700 av de 3000 billettene nå solgt. De 21 bandene kan sees på USF Verftet og på Garage, i Bergen fra 24. til 27. august.

Interesserte finner mer informasjon på www.holeinthesky.no.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev