Green Carnation

Hull i himmelen over Bergen

I morgen inntar metal-hordene Garage i Bergen. Dette er tredje gang Hole In The Sky-festivalen avholdes, fremdeles til minne om trommeslager Erik Brødreskift, som døde under tragiske omstendigheter i 1999. Foruten en meget sterk bandliste, med navn som Satyricon, Carpathian Forrest, Green Carnation, Arcturus og Gothminister, byr festivalen også på et bestillingsverk, der medlemmer fra Enslaved, Emmerhoff And The Melancholy Babies, Manngard, Jazzkammer og Jørgen «Sir Duperman» Træen skaper lydbilder av spilt metal og improvisert støymanipulasjon. – Også metalmiljøet er helt klart en del av Bergensbølgen, forteller arrangør Ivar Peersen til Ballade.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Knut Steen

Da trommeslager Erik Brødreskift gikk bort i 1999, følte krefter i det bergenske musikkmiljøet at de burde skape en musikalsk samling, både for å treffes, og for å minnes musikeren som hadde satt sitt preg på viktige band som Immortal, Gorgoroth og Borknagar.

— Nære venner av Erik fant ut at vi skulle lage en festival i 2000, som skulle hete Hole In The Sky, etter en av Eriks favorittlåter. Alt skulle gjøres på idealistisk basis, og pengene skulle gå til Eriks familie. Festivalen gikk så bra, og ble et så fint samlingspunkt, at vi bestemte oss for å fortsette med dette, og opprette et fond for å stimulere det Bergenske metalmiljøet med gratiskonserter resten av året, forteller Peersen.

Festivalen åpnes i år på Landmark, som er Bergen Kunstforenings lokaler.

— Vi tenkte at siden vi skulle være her, så kunne vi like godt finne på noe spesielt. I fjor gjorde Enslaved et samarbeid med Jazzkammers Jon Hegre, så i år bestilte vi like godt et helt nytt verk. Produsent er Herbrand Larsen, og stykket kommer til å bli mellom 50 og 60 minutter langt. Blandingen av spilt metal og støymanipulasjon kommer til å bli spennende, spesielt med improvisert videokunst i bakgrunnen. Videobiten kommer til å bli styrt av den samme karen som har laget videotingene til Kaptein Kaliber, så dette bør bli bra, frister Peersen, som også kan fortelle at den mye omtalte Bergensbølgen, med genrekryssende samarbeid og dugnadsånd, også gjelder metalscenen.

— Dette gjelder absolutt oss også. BRAK, som er en interesseorganisasjon for rytmisk musikk, dvs. rock, techno, pop, house, jazz, etno osv. i Hordaland, har bidratt sterkt til at alle jobber sammen (BRAKs medlemmer er 13 organisasjoner som sammen presenterer det meste av ny musikk i regionen, red.anm-). Vi ser tydelig at det er lett å få tak i frivillige, som gjerne hjelper til, selv om det kanskje ikke dreier seg om «deres» genre hver gang, sier Peersen, som også tror at dette har mye med det åpne musikkmiljøet å gjøre.

— Alle drar til samme klubb for å høre på musikk, nemlig Garage. Da blir genre fort underordnet. Det som er viktig, er at det skjer noe. En fransk metal-journalist som var innom, syntes det var spesielt at det også kom hip hop-folk på metalkonserter her i byen, men det er bare sånn det blir. Her kan folk gå hvor de vil, selv om de ikke har den riktige stilen i forhold til musikken. Nysgjerrighet blir sett på som noe positivt. På søndagsjammen på Garage kommer det opp folk fra alle genre, noe publikum synes er spennende. Vi hjelper også hverandre med tips om hvordan man best gjør ting på konserter og turnèer, så det er en veldig åpen holdning i forhold til å hjelpe hverandre.

Men hva med den konkurransefaktoren mange mener er nødvendig for at alle yter bedre?

— Man kommer ikke langt med å disse andre i Bergen; men det betyr ikke at konkurransetanken er borte. Man konkurrerer heller mer med seg selv, i forhold til hva man vil oppnå.

At denne åpne tonen har båret frukter, er det ikke tvil om. Festivalen har bedre økonomi enn noensinne, og årets bandliste er svært solid, med tunge navn som Samael, Satyricon, Carpathian Forest og Arcturus høyt på plakaten.

— Økonomien er helt OK, den. Fordi vi driver idealistisk, og ingen utenom bandene får betalt. Det verste som kan skje er at vi tærer på fondet vi har bygget opp fra de forrige årene.

Det omtalte fondet skal brukes til å stimulere metal-miljøet mellom festivalene, forteller Peersen.

— Vi ønsker å gi noe tilbake til miljøet, med å åpne dørene for de under 18. Pengene fra fondet skal brukes til gratis konserter, som forhåpentligvis vil sørge for en viss rekruttering til miljøet. Vi føler at dette reflekterer måten metal-miljøet i Norge er bygget opp på: Det er nødt til å drives av litt naiv idealisme, og ved at man har idealister som er villige til å yte noe, holder man på tradisjonen og undergrunnskulturen.

Peersen forteller at også bandene er beviste på hva Hole In The Sky egentlig dreier seg om.

— Festivalen kommer alltid til å gjennomføres til minne om Erik Brødreskift, uten det fundamentet blir den meningsløs for oss. Bandene har vist, og viser, en stolthet over å være med på å vise det ypperste innen genren. Alle, fra headlinere til de som rydder ølglass, er klare på hvorfor man gjør dette, og på at dette er noe man gjør sammen.

Også de utenlandske bandene har vist forståelse og respekt for Brødreskifts minne, forteller Peersen:

— Paul Di’Anno, som sang i Iron Maiden, inntok scenen hos oss en gang, og holdt en tale, der han dedikerte settet til Eriks Minne. Iron Maiden var en av Eriks favorittband, så det ble en veldig sterk stund for alle som kjente Erik.

Om noen av årets headlinere vil gjøre det samme er ennå uvisst, men listen er i alle fall imponerende.

— Vi har delt opp festivalen, både i forhold til til publikum og genre. I morgen drar vi i gang Goth Sky, med Gothminister som headliner, mens torsdagens A Crack In The Sky avsluttes med Enslaved. Disse to kveldene kommer konsertene til å være på Garage, der vi har fått overtalt stedet til å kutte ut spriten, slik at de under 20 også får mulighet til å komme. Fredag blir det Radiation Day på USF, der M-Eternal, Green Carnation, Arcturus og Samael garantert kommer til å løfte taket. Festivalen avsluttes med Black Day, der tradisjonell Black Metal kommer til å prege kvelden. Med band som Taake, Carpathian Forest, Gorgoroth og til slutt Satyricon, har vi en bortimot uslåelig metal-helg foran oss, avslutter Peersen.

Nettsidene for Hole In The Sky-festivalen finner du på denne lenken.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev