Grand Island (grandisland.no)

Grand Island: Fra de ville Appalachene til Tromsø

Det er langt fra de dype skogene i Appalachene, USA til Tromsø, men Grand Island gjør avstanden kortere med sin unike blanding av bluegrass, fjellmusikk, 60-talls soul, og up-tempo rock. – Vi kommer til Tromsø for å blø – vi kommer til å tømme oss helt her oppe!, sier Espen Gustavsen, vokalist og gitarist til Ballade.

Kalender

Av Tomas Lauvland Pettersen

— Grand Island er en kulmiansjon av et livslangt prosjekt som involverer min bror Paul. Vi har lekt med ideen om å lage et band i årevis, men det var ikke før sommeren 2004 at vi endelig kalrte å bringe sammen de riktige folkene til å starte et band, sier Grand Islands Espen Gustavsen.

De to brødrene hentet da inn John Iver Helgaker, Nils Ulset Brodersen og Inge Kristian Brodersen. Brøldrene Gustavsen deler en sterk fascinasjon for bluegrass og ”mountain music” fra fjellkjeden Appalachene i det sørøstlige USA. Hvis man kobler dette med de andre medlemmenes bakgrunn fra stilarter som hardcore, jazz og progrock, og har du et band som det ikke kommer mange av i dusinet i Norge.

Grand Islands distinkte lydbilde er et resultat av en fusjon mellom tradisjonelle bluegrassinstrumenter som banjo, et rikt og organsik orgel, og en pulserende rytmeseksjon. Subtile temposkifter, smart bruk av dynamsike virkemidler og lett identifiserbar vokal, skaper et brygg som mangler sidestykke, i hvert fall på den norske scenen.

De første Grand Island-låtene så dagens lys på en biltur i USA for et par år siden. – Jeg og broren min brukte sommeren på å kjøre bakveien gjennom West Virginia. Vi sugde til oss atmosfæren i Appalachene gjennom svovelpredikanter, slangetemmere og musikken fra artister som Bill Monroe. Stemningen på stedene vi besøkte startet en kreativ prosess og vi begynte å skrive låter som siden har utviklet seg til de låtene vi nå spiller live, sier Gustavsen.

Han innrømmer at det er tilfredsstillende å ha en viss distanse til til bandets egne musikalske røtter i det sørlige USA: – Som et norsk band blir vi ikke kategorisert som ”nok et sørstatsband”. Jeg føler ganske sterkt at vi representerer noe nytt, noe som representerer en overflod av energi. Vi spiller den musikken vi ønsker, og min mening er at den er unik, sier Gustavsen.

Bandets motivasjon for by:Larm-konserten er sterk: – Vi kommer til Tromsø for å blø – vi kommer til å tømme oss helt her oppe!, sier Gustavsen.

I mars skal Grand Island i studio for å spille inn det som skal bli bandets debutalbum. Bandet er i dialog med flere plateselskaper og hvis det ender bra er det ventet at en EP vil se dagens lys i overgangen til sommeren. Grand Island skal også spille på Øyafestivalen i august.

Grand Island består av Espen Gustavsen (vokal/guitar), Paul Gustavsen (vokal/banjo), Jon Iver Helgaker (vokals/Hammond/Rhodes), Nils Ulset Brodersen (trommer) og Inge Kristian Brodersen (bass). Grand Island har en hjemmeside som finnes her. Grand Island spiller på by:Larm lørdag 11. februar.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev