Heroes & Zeros

Prisvinnende helter: Heroes & Zeroes med et unorskt lydbilde

Triumfer i form av Zoom og Urørt-priser har plassert den hardtslående og utfordrende power trioen Heroes & Zeroes i rampelyset. Medlemmene i kommer alle fra sørlandsbyen Lillesand, men flyttet til Oslo for to år siden. Som Zoom-vinnere skal Heroes & Zeroes på turnè i Norge i mars sammen med Tromsø-bandet The Fernets. Ytterligere en triumf som Urørt-vinnere sent i januar gjorde at bildet av Heroes & Zeroes som et av bandene som kommer til å sette sitt preg på 2006, blir enda klarere.

Kalender

Av Tomas Lauvland Pettersen

Heroes & Zeroes særpregede lydbilde skiller dem fra hopen av norske band. Lydbildet er bredt og det males av et liberalt forhold til bass-distortion, atmosfærisk gitararbeid, og umiddelbare og klare vokallinjer. Heroes & Zeroes trekker fram band som Queens of the Stone Age (QOTSA), Sonic Youth, og Jesus & the Mary Chain som de viktigste inspirasjonskildene.

Spor som «Cellophane» og «Come Home» bekrefter bildet av en hardtslående trio med en godt utviklet popestetisk sans.

–Noen refererer til vår musikk som stoner rock. Men vi føler at det er litt begrensende å bli sammenlignet med band som (QOTSA) som vi egentlig ikke har så mye felles med. Vi er inspirert av all mulig bra musikk fra 50-tallet og fram til i dag, hovedsakelig alternativ rock i alle former, men også fra andre genre. Jeg føler at det gir oss et ganske unikt sound som ikke er vanlig her i Norge, sier Hans Jørgen Undelstvedt, vokalist og gitarist i Heroes & Zeroes.

Zoom

Den kommende Norgesturneen med The Fernets ser foreløpig ut til å bli årets høydepunkt for den vitale power trioen: -Vi ser virkelig fram til å turnere i Norge denne våren med The Fernets. Vi kommer til å spille flere konserter enn vi noensinne har gjort tidligere, sier Undelstvedt.

I tillegg til Zoom-turneen skal Heroes & Zeroes spille på Øyafestivalen i august, noe som blir betraktet som et viktig spillested.

Heroes & Zeros kraftfulle låter vil snart bli tilgjengelige på plate forklarer Undelstvedt videre: -Vi skal i studio for å spille inn vår første EP litt senere i år. Vi er fremdeles usignert, men håper at det vil endre seg etter by:Larm-konserten. Håpet er at dører vil åpne seg og kanskje lede til platekontrakt og flere spillejobber senere i år. Hvis vi i tillegg kunne skaffet oss en bookingagent vi kan stole på ville blitt virkelig fornøyde med by:Larm.

Urørt

Sent i januar vant Heroes & Zeroes den prestisjetunge Urørt-konkurransen i regi av NRK P3. Låta «Cellophane» skaffet dem også en frisk pengesum, såvel som en låt i den kommende filmen «Uro».

Som så mange andre norske band har Heroes & Zeroes internasjonale ambisjoner: – Norge er et lite land, og for et band som oss er det helt nødvendig å krysse landegrensene for å nå et bredere publikum. Vi vil veldig gjerne inn på det internasjonale markedet for å teste låtmaterialet vårt på folk som ikke kjenner oss. Jeg føler også at norske band har større sjanse for å lykkes i utlandet enn for fem år siden. Det virker som om det finnes mer selvtillit og bandene virker mer ambisiøse nå.

Hvordan skaper så bandet sitt komplekse lydbilde med lagvise gitartepper og samples?

— Det er en vanskelig balansegang. Vi må finne den riktige veien mellom bruken av samples og de andre instrumentene. Selvfølgelig trenger vi å ofre noen elementer, men jeg føler at vi er i stand til å ivareta et stort og ktaftfullt lydbilde når vi spiller live, sier Undelstvedt.

Et av bandets sterkeste kort er evene til å kombinere kontrasterende elementer. Bandet er i stand til både å riffe seg gjennom konvensjonelle tonale partier og skape spenning ved å parre tonalitet med atonale elementer og rare lyder.

— Jeg føler at vi klarer å kombinere ukonvensjonelle lyder og mindre tilgjengelige elementer med hardtslående bass/trommespill og catchy vokallinjer. Det er ikke mange band som gjør det vi gjør på den norske scenen – vi trekker inspirasjon fra så mange scener at sluttresultatet blir unikt, avslutter Undelstvedt.

Heroes & Zeroes består av Lars Tofte (bass), Arne Kjelsrud Mathisen (drums) and Hans Jørgen Undelstvedt (vocals, guitar). Bandet har også en hjemmeside, den finnes her. Heroes & Zeroes gjør konsert fredag og lørdag under by:Larm 2006.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev