Lucas Abela (Foto: www.dualplover.com)

Dans for voksne presenterer høstens program

Dans For Voksne er en konsertserie som avholder konserter innen et bredt musikalsk landskap. Tidligere i år har de stått bak konserter med for eksemepel støybandet USAISAMONSTER, ambiente The Dead Texan og dronefolk-orkesteret Vibracathedral Orchestra. Nå er høstprogrammet mer eller mindre klarlagt, og det ser ikke ut til at de senker verken tempo eller kvaliteten på det som tilbys. Kevin Blechdom, Tape, Birchville Cat Motel og Lucas Abela er blant høstens artister i det ferske programmet til Dans For Voksne. Ballade har sett på programmet sammen med Harald Fetveit.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Av Bjørn Hammershaug

— Vi har fått en veldig fin bredde på høstens program, sier Harald Fetveit til Ballade. Fetveit er en av initiativtagerne til denne serien som har utmerket seg særlig innen genre som eksperimentell rock/elektronika, improv og støy. Han fremhever at Dans for Voksne denne gangen har satt sammen et tilbud som både er bredt, men samtidig fokusert.

Bredt, men fokusert

— Det er ikke lett å si hva som er det musikalske fokuset, men det henger sammen likevel. Det er ikke noe som kommer uttafor. Høstens program er kanskje det beste vi har spikret sammen så langt, mener han.

Også denne sesongen finner vi en rekke interessante artister. Fetveit trekker blant andre frem franske Xavier Charles og Ivar Grydeland (25/9) som en potensielt spennende opplevelse:

— Jeg så Charles i Stettin, Polen og det var veldig bra. Han er en fransk artist som spiller på store høyttalermembraner som ligger på et bord. Han legger så forskjellige ting i disse membranene som ved hjelp av mikrofoner skaper vibrerende og lavfrekvente lyder.

Musikken til Charles omtales som en blanding av noise/elektro-akustisk/lydpoesi.

Glass mot ansiktet, mørke fra New Zealand

Uventet instrumentbruk er noe flere av årets artister har til felles. Den 27/10 spiller australske Lucas Abela (Justice Yeldham) på Black Box. Abela opererer i grenselandet mellom støy, improv og frijazz. Han spiller ved å presse en glassplate med kontaktmikrofon mot ansiktet, og lyden kjøres gjennom effektbokser han bærer i beltet.

— Av og til presser han så hardt at glasset knuser, men etter sigende har han så mange arr i ansiktet at han har blitt noe mer forsiktig, sier Fetveit.

Noe ukonvensjonell kan man også si om Greg Malcolms bruk av instrumenter. Artisten fra New Zealand bruker både akustiske og elektriske gitarer, en på fanget og et par på liggende på gulvet, minivifter, e-bow og gulvgitarer. Disse manipuleres samtidig for å få flere ulike stemmer i musikken.

Malcolm er tilknytte K-raa-k, som både er en belgisk festival, et plateselskap og som setter opp turneer. Unders årets K-raa-k-kveld (6/11) kommer også ”lo fi-fascisten” Ignatz og Kiss the Anus of a Black Cat. Sistnevnte er et heller mørkt folkband som bygger instrumentene sine selv.

I New Zealand finnes det store miljøer innen frifolk/improv/eksperimentell musikk. Et viktig selskap fra disse kretser er Celebrate Psi-Phenomenon. Mannen bak heter Cambell Kneal og han spiller også selv under navn som Birchville Cat Motel og Black Boned Angel. Begge spiller på Chateau Neuf (henholdsvis 5. og 6. oktober). Mens Birchville lager mektige dronelandskap, er BBA mer rettet mot doom-genren.

Black Box

Som vanlig holdes de fleste konsertene på Chateau Neuf og Spasibar i Oslo. Nytt av året er et arrangement på Black Box scene der Lucas Abela., Kunt og Nora Keys opptrer i slutten av oktober.

— Jeg tror Black Box kan fungere godt som lokale, dessuten blir jo dette en ganske performativt, sier Fetveit. Konserten skal foregå i Lillesalen, og planen er å rigge om rommet, flytte amfiet og skape en mer intim setting.

Black Box kommer for øvrig til å holde flere musikalske oppsetninger utover denne høsten, også utenfor Dans for Voksne. Den 14/10 kommer den spanske støymusikeren Francisco López med sitt Absolute Concrète Music. López inviterer publikum inn i et landskap hvor de selv må finne veien, en filosofi han kaller ”belle confusion”.

I perioden 17-20. november inviterer koreograf Odd Johan Fritzøe, komponist Maja Ratkje og billedkunstner Karl Hansen til en danseforestilling inspirert av eventyret om Rødhette og ulven.

Norske navn

Blant de mange utenlandske storhetene finner vi også en rekke av våre egne musikere. Ivar Grydeland og Ingar Zack kjennes fra No Spaghetti Edition. Bak navnet Røyskatt gjemmer Andreas Meland og Sten Ove Toft seg. Begge er for øvrig involvert i Dans for Voksne. Meland dukker også opp som Sort Mel i årets siste konsert. Et nytt bekjentskap for de fleste er nok gitaristen Sindre Foss Skancke, som opptrer under navnet Utarm. Skancke er tilknyttet miljøet rundt Kunstakademiet.

Dans for Voksne #33 starter i kveld på Spasibar. Da blir det eksperimentell elektronikk med Kevin Blechdom og Planning to Rock.

Ansvarlige for Dans for Voksne er blant andre Harald Fetveit, Andreas Meland, Torkild Jemterud, Sten Ove Toft, André Borgen og Sindre Andersen.

Høstprogram, Dans For Voksne

*
31/8: Kevin Blechdom + Planning to Rock, Spasibar
*
2/9: Per Høier, Goodiepal, Chateau Neuf
*
17/9: Tape + Frida Dahlø/Daniel Meyer Grønvold, Chateau Neuf
*
25/9: Xavier Charles + Ivar Grydeland, Chateau Neuf
*
5/10: Birchville Cat Motel, Glassbaren, Chateau Neuf
*
6/10: Black Boned Angel + Sindre Foss Sc, Glassbaren, Chateau Neuf
*
27/10: Lucas Abela + Kunt + Nora Keyes, Black Box
*
6/11: K-raa-k-kveld: Greg Malcolm + Ignatz + Kiss the Anus of a Black Cat, Chateau Neuf
*
Ikke bekreftet: Martin Tétrault/Ivar Grydeland/Ingar Zack
* 11/12: Sort Mel, Chateau Neuf

Mer informasjon finner du på www.dansforvoksne.org og www.blackbox.no. Konserterien Dans for Voksne er et samarbeid mellom Radio Nova-programmene «Sort Kanal» og «Når det rykker i støyfoten» og plateselskapet Melektronikk.

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this