Cloroform 2003_stort (Foto: FOMEFUGL)

Cloroform: Om kyssing og stakkarslige benbrudd

– Hadde vi fått holde på i to måneder til, hadde jeg antakeligvis ødelagt Cloroform for all fremtid. Det var rett før vi begynte å suge skikkelig, sier John Erik Kaada om bruddet for 2 år siden. Etter utsolgt førsteopplag av «Hey You Let’s Kiss», femmere og seksere på alle terninger og fulle hus på en hemmelig turnè, er de genre-lekne rockerne tilbake med et smell. Nå står Norgeseturnè og utenlandslansering på planen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen

— Cloroform er et rockeband, sier John Erik Kaada. – Selv om det var like før vi ble noe helt annet.

For hva skjedde egentlig med det som var ett av Norges mest universalt lovpriste band – hva var det som gjorde at dere kuttet ut?

— Da vi begynte å trekke folk, og spille på større scener, følte jeg personlig at vi burde tilpasse oss et større format. Dette innebar sanger med refrenger, sceneshow, og andre ting som for så vidt fungerte fint. Problemet var at vi bevegde oss vekk fra det Cloroform var. Dermed mistet vi litt taket, innrømmer Kaada, før han fortsetter:

— Jeg tar på meg all skyld – både Børge (Fjordheim, – red. anm.) og spesielt Øyvind (Storesund, – red. anm.), som har begge bena plantet solid på jorden, gjorde det han kunne for å holde igjen. Han mente at jeg begynte å få popnykker, og hadde ikke lyst til å være med på det løpet, noe han hadde helt rett i. Etter en tre ukers turnè skulle vi rett i studio, og spille inn nytt materiale. Det ble fort klart at ting ikke satt som det skulle, og to uker med studiojobbing og masse penger gikk rett til helvete. Tapen gikk i søpla, og det var slutt.

— Initiativet om å starte opp igjen ble til igjennom flere forsonende møter medlemmene imellom, der luften ble renset, og gamle forhold ble ryddet opp i. Da det var gjort, var det liksom greit, forteller Kaada.

At Cloroform er summen av bandmedlemmene, er det liten tvil om. Kaada har tidligere uttalt at «Kaada solo er for jenter og pyser, Cloroform er for ekte gutter.» Men har bruddet og gjenforeningen hatt noen innvirkning på hvordan dere lager musikk sammen?

— Vi har ingen fasit, men Cloroform har blitt mye mer modne i uttrykket. Vi vet hvor vi vil, på en måte som man bare kan etter å ha laget musikk sammen i 15 år. Det er en likeverdig prosess, vi jobber frem musikken sammen, og er skammelig samstemmige om hva som er riktig og galt.

Kan man ane en slags euforisk gjenforenings-enighet dere imellom?

— Vi trengte nok avstanden, og muligheten til å betrakte Cloroform utenfra. Nå har vi fanget essensen av det vi vil Cloroform skal være, og nå som alle er enige om dette faller alt på plass.

Cloroform er i Norge utgitt på din egen label, med de begrensninger det sikkert innebærer, selv om Tuba tar seg av distribusjonen her hjemme. Hva med å ta Cloroform med til Ipecac og Mike Patton hva utlandet angår?

— Patton liker både Cloroform og «Hey You Let’s Kiss», og vil gjerne gi den ut. Men i motsetning til det Plan B skrev, stemmer det ikke helt at Cloroform kommer til å bli gitt ut på Ipecac. Jeg føler ikke at det er plass til Cloroform på Ipecac. Det er lang kø på utgivelsene der, og Kaada-platene vil ikke bli utgitt før sent i 2004. Jeg regner allikevel med at Cloroform kommer til å bli gitt ut igjennom folk i Ipecac-systemet. Sånn sett kommer også Kaada-utgivelsene til å fungere som prøveballonger på hvilke områder vi kommer til å slippe Cloroform i, forteller Kaada, som formerlig bobler av glede over å stå på scenen med Cloroform igjen:

— Det er en utrolig befrielse! Det er så kjekt at det er helt ubetalelig! Vi har en voldsom tillit oss imellom, de andre skjønner fullt og helt hva jeg holder på med, selv om jeg flipper helt ut.

Med uttalelser som «Det er bare å kaste seg ut i det, svinge med armer og bein til noe brekker», skulle man nesten tro dere har planlagt å gå The Cumshots i næringen?

— Nei…hehehe…jeg tror ikke det kommer til å skje. Vi fryder oss over å stå på scenen, men vi er nok litt mindre koordinerte rent fysisk sett. Hvis vi brekker noe fordi vi hopper, er det fordi det er det eneste hoppet noen av oss har gjort på mange år. Ganske stakkarslig, i grunn. Men allikevel, slik jeg ser det har man tre måter å få blåst ut av systemet på: Fyll, vold, eller å spille konsert. Det siste er helt klart morsomst.

Noe få vet, er at Cloroform allerede har vært på turnè med den nye platen. I Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger trakk bandet fulle hus, kun på invitasjoner sendt ut til deres egen mailingliste.

— Vi var ganske oppegående på nett før vi la ned, så vi tenkte at vi skulle prøve å nå ut til medlemmene våre, og høre om det var stemning for noen konserter, bare for dem. Vi fikk utrolig god respons, så da var det egentlig bare å booke spillesteder. Man måtte dessverre stenge dørene både i Oslo og Bergen fordi det ble for fullt. Fryktelig synd at ikke alle kom inn, men vi ble i alle fall utrolig godt mottatte i alle fire byer, sier Kaada, som også har datoene klare for en større Norgesturnè. Da er det trolig lurt å ha mange nok plater i kofferten.

— Da vi trykket opp 2000 eksemplarer, var vi sikre på at vi kom til å ha julegaver i femti år fremover, sier Kaada, som er veldig overrasket over at alt var borte på to uker. «Hey You Let’s Kiss» selger allerede av andreopplaget på nye 2000, men heller ikke det kommer til å være nok, forteller han.

Så hvorfor ikke trykke et andreopplag på 4000?

— En av ulempene med å være på eget selskap, er at man må trykke plater etter hvor mange penger man har til enhver tid, forteller en lettere oppgitt John Erik Kaada.

— Vi skal slippes i Nederland straks, så da må vi trykke enda flere. Felles for alle utgivelsene fra både Kaada og Cloroform, er at de selger sakte, men også heldigvis jevnt – det ser ut som de tar en viss tid å etablere. Når det først har skjedd, tikker det og går i årevis, virker det som.

Cloroform har i følge Kaada blitt kontaktet av «alle de største rockefestivalene», og regner med en aktiv sesong neste år. På neste års slipp-plan står Portugal og USA først i rekken, tett etterfulgt av Australia, Italia, og trolig England. Men først i rekken står Norgesturnèen, som begynner med et nytt besøk til Trondheim den 24. september. Denne gangen spiller Cloroform på Blæst. Derfra ser spillelisten omtrent slik ut:

25. september: Ørsta, Rust, 26 september: Sogndal, 27 september: Sandvika, Musikkflekken, 01 Oktober: Bergen, Hulen, 02 Oktober: Haugesund, Byscenen, 03 Oktober: Stavanger, Folken, 04 Oktober: Porsgrunn, Sort&Blå, 10 Oktober: Fredrikstad Ridehuset, og til slutt 11. Oktober i Oslo, på Blå.

For mer informasjon, eller for å se Cloroforms kannibalisme-video, «Popman», kan du klikke deg inn på www.cloroform.com.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.