Satyr

Black metal til EMI

EMI Norsk A/S har skrevet kontrakt med den norske black metal-gruppen Satyricon. Dette skal i følge EMI være første gang, både i Norge og i utlandet, at et såkalt «major» plateselskap signerer kontrakt med et rent black metal-band. – Black metal er en spennende sjanger i stadig utvikling, og vi vil gjerne bidra med å få musikken ut til et enda større publikum, sier EMI-direktør Nils Heldal.

Kalender

Kontrakten mellom Satyricon og EMI ble skrevet under mandag 13. august, og gjelder albumutgivelse i hele Skandinavia. Satyricon har siden starten på det tidlige nittitallet vært et av verdens ledende black metal-band, og består i dag av Satyr (vokal, gitar m.m.) og Frost (trommer, perkusjon).

Satyricon album-debuterte i 1993 med ”Dark Medieval Times” på deres eget plateselskap Moonfog. Selskapet er i dag et av Skandinavias ledende innen black metal-genren, og har i tillegg til Satyricon også gitt ut plater med artister som Darkthrone, DHG, Gehenna, Neptune Towers, Storm, Wongraven, Isengard , Thorns, Khold, Eibon og Monumentum. Satyricon var et av de første navnene innen den sterkt omstridte bølgen av norsk metal, og dukket opp like i kjølvannet av Burzum, Mayhem og Darkthrone. Både ”Dark Medieval Times” og oppfølgeren ”The Shadowthrone” (1994) var preget av et uttalt anti-kristent grunnsyn og en romantisering av norske tradisjoner, noe som forårsaket en rekke spekulasjoner i media omkring bandets politiske ståsted.

Dette ble ytterligere aktualisert ved utgivelsen av ”Vinterland” med Storm, som besto av Satyr, Fenriz (Darkthrone) og Kari Rueslåtten (den gang vokalist i Trondheimsbandet 3rd & The Mortal). Rueslåtten gikk ut i pressen og hevdet at hun var blitt lurt med på et prosjekt med klare nasjonalistiske overtoner, noe Satyr tilbakeviste. Senere beklaget han likevel formen albumet hadde fått: ”Jeg forstår at albumet kunne bli oppfattet som nasjonalistisk, og beklager måten jeg gjorde det på. Jeg ønsket å ikle norsk kultur-arv en metal-drakt. Bare fordi nazister og rasister misbruker det norske flagget og norrøne symboler, betyr ikke at det ikke kan være lov å bruke disse tingene . ” I et senere intervju med Terrorizer har han sagt: – Musikk er musikk. Det handler verken om rase eller religion.

Satyricon har ellers gitt ut ”The Forest Is my Throne” (et splitt-album med Enslaved), og utviklet musikken sin kraftig på ”Nemesis Divina” (1996), som fungerende direktør i det australske plateselskapet Modern Invasion, Daniel Janecka, kalte ”black metal-scenens svar på Sgt. Pepper.” Senere fulgte mini-albumet ”Megiddo”, som blant annet inkluderte en remiks av den sterkt pasifistiske og selvuttalt kristne EBM-musikeren Stefan Groth i Aoptygma Berzerk. Det virkelige gjennombruddet her til lands kom med ”Rebel Extravaganza” (1999), som til og med førte bandet inn på VG-listen. Satyricon fikk også jobber som oppvarmere for det internasjonale metal-navnet Pantera, og ga tidligere i år ut den over to timer lange road movie-videoen ”Roadkill Extravaganza”, som bl.a. byr på opptak av en stagedivende Dan Eggen. Tidligere i år vant de også Alarm-prisen som Årets live-band, samtidig som Moonfogs hjemmesider ble kåret til beste nettsted. I sommer dukket de også på hyllestplaten til det norske punkbandet Turboneger, der de deltok sammen med bl.a. Queens Of The Stone Age, Supersuckers, Therapy? og Motorpsycho.

Når EMI nå har skrevet kontrakt med Satyricon, er det på mange måter en barriere som er brutt for black metal-musikken, som tradisjonelt har vært en av rockens minst stuerene og mest omdiskuterte musikkstiler gjennom tidene. Samtidig har også de rent musikalske sidene av genren vært i rivende utvikling, der stadig flere band har hentet inspirasjon fra både den klassiske og den elektroniske musikken. Den nyansatte direktøren i EMI, tidligere Petre-sjef Nils Heldal, sier det slik: – Satyricon spiller mørk og dyster musikk av ekstrem kaliber. De er best i verden på akkurat det. Derfor er vi veldig stolte over å ha fått Satyricon i stallen. Black metal er en spennende sjanger i stadig utvikling, og vi vil gjerne bidra med å få musikken ut til et enda større publikum.

Også Satyr er fornøyd med kontrakten: – Satyricon brøt nye barrierer i forbindelse med utgivelsen av ”Rebel Extravaganza”. Platen nådde ut til et større publikum enn hva black metal har gjort tidligere. Ved å skrive kontrakt med EMI, blir Satyricon brakt enda et skritt videre.

Satyricon reiste alt dagen etter signeringen til Puk Studio i Danmark for å spille inn sitt første album for EMI. Albumet slippes over jul.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev