Tungtvann på Alarm

Vellykket prisdebut

Den nye norske musikkprisen Alarm ble lørdag kveld dratt vel i havn på Rockefeller i Oslo. Hip hop-fantomene i Tungtvann kunne notere seg for to priser (Årets Hip hop-album og Årets Låt), mens black metal-bandet Satyricon og plateselskapet deres, Moonfog, stakk av gårde med prisen for både Årets Liveband og Årets Nettsted. Ballade synes Alarm har vært en positiv nyskapning, og tror den alt kan ha etablert seg som et betimelig alternativ til eksisterende priser.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Under ledelse av konferansierene Anneli Drecker og Harald Are Lund ble selve prisutdelingen dratt effektivt i land – såpass effektivt at man for en gang skyld opplevde et musikkpris-show som ble avviklet godt foran sendeskjema. Dermed ble resten av kvelden et fokus på det dette egentlig handlet om – den mer eller mindre alternative delen av norsk populærmusikk. Både Ricochets og Tungtvann leverte svært gode sett fra hovedscenen foran en fullpakket sal, mens mange av Norges fremste, yngre artister opptrådte på de øvrige scenene rundt om i Rockefeller-bygningen. Bilder fra begivenheten ble direktesendt på Upunkts nettsider, mens både Petre og Landets studentradioer sørget for at folk rundt om i landet fikk oppleve lyd og stemning.

Ballade var dristige nok til å tippe vinnerne på forhånd, og viste naturligvis takter som Arne Scheie neppe hadde blitt direkte imponert av. Men med god hjelp av den indikatoren som publikumsstemmene utgjorde, klarte vi i hvert fall å notere oss for syv – åtte av ti mulige kandidater. Briskeby ble, etter at journaliststemmene var talt opp, litt mindre dominerende enn hva vi hadde tippet på forhånd, mens dBut overrasket positivt ved å snappe prisen for Beste Plateselskap.

For øvrig er nok det mest positive ved Alarm-prisen så langt det rendyrkede fokuset den setter på kvalitetsmusikk innen genre som rock, metal, hip hop og techno. Flere av artistene under arrangementet er mer kjente i utlandet enn her hjemme, og det antyder vel i seg selv noe av behovet for en slik pris. Man kan alltid diskutere riktigheten og viktigheten av å gjøre konkurranser ut av kreativitet, men Alarm ser så langt ut til å fylle et gap mellom Spellemannprisen og Hit Awards, og gir publikum et godt tverrsnitt av noe av det som rører seg i skjæringspunktet mellom bredden og eliten, undergrunnen og de kommersielle toppene. Og slik det er hyggelig å se indie-rockere, hip hop-artister og metal-band dele samme scene, er det også oppløftende at NRK og studentradioene samarbeider for en god sak.

Årets norske vinnerne under Alarm 2001 ble:

Beste rockalbum: Motorpsycho: “Let them eat cake”

Beste popalbum: Sister Sonny: “While others dance, Sister Sonny”

Beste hip hop-album: Tungtvann – “Nord og ned”

Beste house/Techno-album: Illumination – “This is Ilumination”

Beste låt: Tungtvann – “Ubudne gjæsta”

Beste metalband: Immortal

Beste liveband: Satyricon

Årets overraskelse: Briskeby

Årets plateselskap: dBut

Årets nettside: moonfog.com

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.