Snøhettascenen Tubaloon på Kongsberg (Foto: Kongsberg Jazzfestival)

Turbulent rundt Kongsberg Jazzfestival og sponsorsamarbeid

Det er ingen dramatikk eller konflikt rundt dette, sa Kongsberg Jazzfestivals sjef til Ballade. Men det var tidlig i uken.

Kalender

Den siste uken har det vært turbulent rundt Kongsberg Jazzfestival. Styret i festivalen vedtok i oktober 2020 å ikke fornye sponsoravtalen med Kongsberg Gruppen (KOG), som utløp 31. desember 2020. Både dette vedtaket og beslutningen om å snu har vakt reaksjoner.

Jazznytts ukentlige spalte Now’s The Time skrev først om saken i utgaven som kom fredag 12. februar, der de gjenga en melding fra Andreas Røysum i Motvind Kulturlag som berømmer festivalen «for den viktige og sterke beslutningen om å avslutte deres årelange samarbeid med Kongsberg Gruppen».

Ballade tok tidligere denne uken kontakt med Kongsberg Jazzfestivals nye festivalsjef, Ragnhild Menes, som startet i jobben senhøsten 2020. Vi hadde en rekke spørsmål på blokka rundt beslutningen om å avbryte samarbeidet, blant annet hvorfor festivalen ikke ville fornye avtalen, hvordan festivalen vil dekke opp for økonomien KOG har bidratt med som sponsor, og om hva slags kommersiell profil Menes som ny sjef ønsker at Kongsberg Jazzfestival skal ha.

Festivalsjef Ragnhild Menes svarte da bekreftende på at sponsorsamarbeidet ikke ble fornyet etter at avtalen utløp, men at samarbeidet kunne ta andre former:
– Det stemmer at hovedsponsoravtalen med Kongsberg Gruppen utløp 31.12.20, og at det ikke har blitt forhandlet frem en ny avtale. Dette skjedde før jeg startet i jobben som festivalsjef. Det er ingen dramatikk eller konflikt rundt dette for vår del. Jazzfestivalen har hatt et langt og godt samarbeid med Kongsberg Gruppen, og vi håper å fortsette samarbeidet i andre former fremover.

Det har vært mye kritikk mot jazzfestivalen og dens styre for vedtaket. Kritikken har kommet fra så vel lokalt toppolitikernivå som lokalbefolkning og det musikkinteresserte publikummet. Saken har vakt stor interesse i nasjonale medier og musikklivet i Norge, og en rekke musikere og profiler i norsk musikk- og kulturliv har ytret sin støtte til festivalen for beslutningen.

LES OGSÅ Støtte til Kongsberg Jazzfestival: Sjølvråderetten må aldri vika

På kvelden torsdag 18. februar sendte Kongsberg Jazzfestival imidlertid ut en pressemelding til lokale medier om at festivalen ville omgjøre vedtaket, der de ikke utelukker at Kongsberg Gruppen kan fortsette som hovedsponsor. Styret tar også selvkritikk for hvordan de har håndtert saken, og melder at de stiller plassene sine til disposisjon.

– Denne jazzfestivalen er ingenting uten Kongsberg. Vi er helt avhengige av å spille på lag med næringslivet og folka i byen, sier styreleder Juel Helge Rye i meldingen.
– Da vi fattet vedtaket i høst hadde vi de beste intensjoner. Reaksjonene vi har vært vitne til de siste dagene, forteller oss imidlertid at sponsor- og samarbeidsavtaler må behandles med lydhørhet overfor Kongsbergs innbyggere, næringsliv, artister og andre samarbeidspartnere, fortsatte han.
– Det har aldri vært hensikten å ta avstand fra Kongsberg Gruppen og deres ansatte. Vi innser at beslutningen i oktober i fjor dessverre har skapt usikkerhet rundt dette. Nå ønsker vi å ta et steg tilbake, og gjenoppta forhandlingene med Kongsberg Gruppen og gi alle funksjonærer muligheten til å gi sine innspill i et ekstraordinært funksjonærmøte, sier styreleder i Kongsberg Jazzfestival, Juel Helge Rye.

I pressemeldingen sier styret også at det aldri var noe ønske om å ta avstand fra Kongsberg Gruppen, men at «intensjonen var å håndtere utfordringer knyttet til booking og programarbeid som følge av sponsoratet».

Omgjøringen av vedtaket har også vakt mange reaksjoner, blant annet fra Motvind Kulturlag, som har vært deltakende i debatten rundt Kongsberg Jazzfestival og Kongsberg Gruppen som hovedsponsor siden 2015. Kongsberg Gruppen og Kongsberg Jazzfestival har i følge Laagendalsposten 19. februar hatt et møte der partene uttaler at de håper å ha en avtale på plass raskt.

Ballade følger opp saken.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev