Ballade video LVIII: Tentakler, vampyrer og skjeletter (sommeren er her!)

Skriket fra jorden, og hviskinger i natten. Sjekk ut disse videoene fra Aggie Frost, Cezinando, Fredrik Høyer og Bendik Baksaas, Temur, Amara og Snow Boyz, Kine Nesheim, Golden Core og Maja Sørbø.

Kalender

– Hei, Guro og Ballade-gjengen! Jeg ville bare sende dere musikkvideoen vi har laget til den nye låta mi, “Tentakler”, som er ute nå –  for dere er jo så flinke på å spre norske musikkvideoer rundt.

Det skrev Aggie Frost til oss her forleden – og det er akkurat sånn vi håper at denne spalten kan fungere. Gjennom snart 60 utgaver har vi forsøkt å være et lite utstillingsvindu for norske musikkvideoer. Nå tar vi sommerferie, men kommer nok tilbake alt i august.

Vi kan bare si god fornøyelse – og riktig god sommer!

 

AGGIE FROST: Tentakler 

Med kroppen i spenn legg æ mæ ned / Håret flyt utover i det kalde vannet …

Slik starter den nyeste sangen til sangeren, lydkunstneren og låtskriveren Frost, alias Aggie Peterson fra Tromsø. Hun markerte seg først som artist på slutten av 90-tallet, og samarbeidet blant annet med Rune Lindbæk, Torbjørn Brundtland og Per Martinsen.

– Min nye musikk kaller jeg for filmatisk elektronisk pop – med vokal og tekster i senter, og denne gang på norsk. Lydbildet har et elektronisk fundament, men med varme analoge synter og lag på lag med vokal, sier hun til Ballade video.

– Dette handler om skeive klanger, elektronisk prosessert vokal og field-recordings – og med og mørke elektroniske beats som lurer i dypet. Musikken har et filmatisk preg, mens tekstene er nære, personlige og visuelle, beretter hun.

Videoen til ”Tentakler” er spilt inn i Tromsø, som har et levende filmmiljø. Aggie Frost står selv for regi, med hjelp av Rune Nilssen. Foto, lys og klipp er ved henholdsvis Eirik Nicolai Heim, Tor S. Ditlevsen og Marte B. Aasen. Musikk, tekst, musikkproduksjon er ved Frost, mens Per Martinsen har stått bak lydmiksen.

“Tentakler” er første kapittel fra det kommende albumet Perlemor. Det gleder vi oss til.

 

CEZINANDO: Hore og madonna (Live fra Munchmuseet)

Mange bratte bakker, c’est la vie / Mange dager i mani / Jeg er bikkja di for alltid / Det du gjør er / dyreplageri.  

Kristoffer Cezinando Karlsen har fått mye ros for tekstene sine, og byr her på nok et ordrikt rim-skred. Han startet tidlig som artist, etter å ha tilbragt deler av oppveksten i Lisboa. Han debuterte som bråmoden 16-åring, og har senere sanket både priser, kritikerros og generell applaus.

Cezinando er i dag 24 år, og ga ut det godt mottatte fjerdealbumet Et godt stup i et grunt vann tidligere i år. Albumet kom på plateselskapet 1111Klubb, og var produsert av Ole Torjus Hofvind, Aksel «Axxe» Carlson og Eivind Helgerød. ”Hore og madonna” er på dette albumet, og kan her oppleves i en live-tapning fra Munchmuseet.

– Å få presentere noe jeg selv har laget i relasjon til, og i samspill med, et ikonisk Munch-motiv, og ikke minst det faktiske, fysiske maleriet og dets historikk og mystikk, var i seg selv en spennende mulighet, sier Cezinando selv.

Det nye Munchmuseet i Bjørvika åpner høsten 2020, og skal være en møteplass for kulturelle begivenheter for alle.

 

FREDRIK HØYER OG BENDIK BAKSAAS: Aaaaa …

Et selvportrett med flammekaster / av grus og antibac og knuste panteflasker / det ikke går an å løpe ifra. / Da, før alt blir stille, hører jeg jorda rope / Aaaaa…

Også Bendik Høyer og Bendik Baksaas ble invitert inn i det korona-stengte Munch-museet, som et ledd i serien MUNCH + Musikk. Her ønsket man å skape nye musikkverk inspirert av Edvard Munch – med unike fremførelser i museet.

–  For meg så er en «A» 440 Hertz, og jeg er helt sikker på at Moder Jord sender ut frekvenser. Om det er på 440 Herz, vet jeg ikke, men at man opp fra bakken kan høre et lavfrekvent elefantbrøl, det er jeg helt sikker på. Og det var det vi ville prøve å tolke i en teknolåt, kommenterer Høyer på nettsidene til museet.

Teksten til musikkvideoen inneholder både Edvard Munchs originaltekst til ”Skrik”, samt Høyers egen tolkning av maleriet og de ledsagende ordene.

– Jeg tror det er et brøl fra bakken akkurat nå fordi jorda er i krise. Det er planeten vi lever på – den roper til oss, fra ekkoet av Atlantis, at nå må man begynne å se planeten utenfra. Nå må man lytte til hjertets røst, sier Fredrik Høyer.

 

TEMUR: Betong

Jeg kommer fra betongen (Ja ja) / Fikk allerede en rolle (Fra vi var barn) / Baba var ikke hjemme (na na) …

En av de fineste hip hop-låtene denne våren har vært ”Betong” med Temur. Den 23 år gamle artisten heter egentlig Temur Baig, og vokste opp på Grünerløkka og Veitvet i Oslo. Han slo gjennom med den hjemlige super-hiten ”Fy faen”, som han lagde sammen med ungdomsvennen Abdulhakim «Hkeem» Hassane i 2017.

Temur har senere medvirket på singler med Turab og  ZadeKing, og har også deltatt på innspillinger med artister som Jaa9, Izabell, Omar K, Sandra Lyng og Erik & Kriss.

– Betong er noe som er grått og kaldt, men også det blokkene der jeg vokste opp er laget av. Så med det så beskriver jeg oppveksten min, og min ambisjon om å oppnå noe større, fortalte Temur til nettstedet 730.no, som først hadde premiere på videoen.

”Betong” har regi av Eugene Eben-Ezer, mens Pål Helgerud har fotografert. Musikk og produksjon er ved Dio Mudara. Sjelden har hovedstaden sett så folketom ut.

 

AMARA ft. SNOW BOYZ: Vampyr

Enda mer bra norsk hip hop? Og en forrykende video attpåtil? Da går vi til Amara og Snow Boyz, som virkelig serverer spektakulære bilder til låten ”Vampyr”.

Amara, født som Adrian Amara, er i dag 23 år gammel. Han ga tidligere i år ut For Fremtiden, som inneholder ti låter, inkludert ”Vampyr”. Den er oppfølgeren til EP-ene ”Atlantis” og ”Sommer 3019”, begge fra 2019. Han har også enda en video ute i form av ”Prinsesse”, som ble sluppet for en ukes tid siden.

Snow Boyz består av brødrene Rafael og Paulo Domingos, som også kaller seg Baby Marley og Sk!p. De dukket først opp som deltagere i Norske Talenter i 2011, og hadde en større hit med ”42” i 2016.

Den eksepsjonelle videoen er regissert og klippet av Anders Skjetnemark og Ola Kassen, og er produsert av Fargeradio. Lars Andre Orkarsen står for animasjonen. Vi er imponert.

 

KINE NESHEIM: Ein aen gong

Eg hørre deg i stillheten / Eg kjenne deg i mørknå / Så puste eg ein dag igjen / Så ser eg deg ein aen gong.

Vi skal – som så ofte i denne spalten ­– skifte stil ganske radikalt. Kine Nesheim fra Haugesund står for vokal, tekst og melodi. Lars Eirik Støle spiller Hammond B3, mens Odin Staveland har vært produsent.

– En tirsdag i februar dro Lars Eirik og jeg inn til Odin Staveland og Kjetil Ulland i ABC Studio, for å spille inn en låt som vi hadde lyst å gjøre live og helt nedpå. Det føles ekstra godt å slippe denne. Jeg håper du tar den med deg hjem, sier Kine Nesheim i en kommentar på Facebook. Og det gjør vi gjerne.

I følge TV Haugaland skulle Kine Nesheim ha spilt inn sin første musikkvideo i London for ti-tolv år siden. Hun var spådd en lysende karriere, men fikk nok av presset i musikkindustrien og avlyste. Senere har det kommet enkelte låter. Nå er endelig et helt album på gang, som skal komme høsten 2020.

Videoen er ved ShadyShades, der Thomas Mortveit og Laurie Louise Nordskog står sentralt.

 

GOLDEN CORE: Hrafnaspá

Vi teller ned til sommeren. Og da må vi nesten ha med oss litt hardtslående rock også. Det sørger Golden Core for. “Hrafnaspá” er hentet fra albumet Fimbultýr, som kom på Fysisk Format i fjor høst.

Golden Core fra Ammerud i Oslo består av Simen Jakobsen Harstad (15) på gitar og Johannes Thor Sandal (17) på vokal og trommer, som oppsiktsvekkende nok har holdt på helt siden 2014. De har vært aktive på livefronten de siste årene, med over 100 konserter så langt. Det inkluderer opptredener på Øya, Bylarm, VillVillVest, Bloodstock (UK), Høstsabbath og Midgardsblot.

Fimbultýr hadde Kurt Ballou (Kvelertak, Converge) som mikser og Yngve Andersen (Blood Command) som produsent. Albumet ble beskrevet som et konseptalbum med fokus på Odin, mytologi, rune-magi, kunnskap, forbannelser, død og krig. Det ble også sagt å være en sammensmeltning av duoens norrøne arv med amerikansk stonerrock og norsk black metal.

Videoen til “Hrafnaspá”, som er åpningskuttet på Fimbultýr, har regi og manus ved Christian Søgaard i Najs! Visuals. Aleksander Rebaudo har filmet, og har også gjort lyssetting med Patrik Westli. Vibeke Larsen Maltun står for kostymer, mens Elisabeth Mainy har tatt seg av sminke og effekter. Ivar Myhrvold har klippet og editert. Vi ser også Susanne Karin Moe som video-volve, og Benjamin Lønne Røsler som en fortapt sjel.

Bare for å gjenta: Disse gutta er altså 15 og 17 år gamle. Det smaker ikke bare fugl. Det smaker Odins ravner.

 

MAJA SØRBØ: Å bli et skjelett 

Siden dette er vår siste utgave før sommeren, skal vi markere det ved å vise dere Noe Helt Annet. ”Å bli et skjelett” er ingen vanlig musikkvideo, men eksamensfilmen til Maja Sørbø, som er komponist og nyutdannet skuespiller fra Nord universitet.

– Dette er en film på seks og et halvt minutt som jeg har laget musikk til selv. Tekstene er skrevet av meg, inspirert av Fredrik Hagen og Svein Nyhus. Filmen handler om barndom, tiden og det forgjengelige, og er basert på samtaler mellom en seks år gammel jente, Inga Lang, og hennes mor, Tyra Teodora Tronstad, og en samtale mellom dem 19 år senere.

– Opptakene er sanket fra mitt eget liv, og fra BBC og NRK-arkivet. Og så må jeg takke mange mennesker for at jeg har fått bruke glimt av livene deres til filmen.

”Å bli et skjelett” er en film som maner til ettertanke, men som også feirer kreativitet og kjærlighet mellom mennesker. Vi takker for bidraget, og håper vi vil se og høre mye mer til Maja Sørbø i årene fremover.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og så lar vi dette være mottoet for hele den velsignede sommeren som venter: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev