Ballade video LVI: Trommer, takk!

Syv nye videoer, to-tre premierer. Lån øyne og ører til Stockhaus, Side Brok, Likholmen, Subshine, Wardruna, Enslaved og Oslo Domkor.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Hei igjen! Vi har en bred og variert meny denne gangen også, der vi skal innom både elektronika, hiphop, viking-metal, neo-synth og vakker korsang. Vi setter like godt i gang med det samme, og setter samtidig et ekstra kryss i taket ved ukens premierer, som svært forskjellige vitnesbyrd om variasjonen i norsk musikk.
 
Stockhaus: Drums Please

Premiere! ”Drums Please” er Stockhaus’ første solo-utgivelse siden det han selv kaller ”fjorårets hasardiøse låt-prosjekt”, Stockhaus Big 100, der han blant annet medvirket på utgivelser med EGGE, Healthy Boys, Eirik Aas og Lekende Lett. Denne gangen har han laget en oppløftende og sommerlig låt som sirkler rundt et hypnotiserende vokal-sample, der introen er en liten hyllest til Dallas og Full House.

– Musikkvideoen består av opptak som min svigerfar gjorde da han var på road trip i USA i 1989, forteller Stockhaus. – Ettersom han var en ivrig filmer så inneholder opptakene mye rart, alt fra fallskjermhopping, solnedganger og is-skøyting i Central Park.

Stockhaus, som debuterte med EP-en ”Underdog” for snart 20 år siden, har nettopp gitt ut en digital låt som heter ”Svette Netter”. Den følges nå opp av en ny single kalt ”Champagne”. 26. juni slipper han dessuten en låt med Lekende Lett som heter ”Hold ut”.

– Foruten mitt soloprosjekt og Lekende Lett, er jeg også medlem av Ungdomskulen, utdyper Bergensmusikeren. – Og dessuten Healthy Boys, som er en techno-duo jeg har sammen med britiske James Jacob.

Om bildene som ledsager ”Drums Please” sier han:
– Videoen viser en mer uskyldig tid, og det er vanskelig å ikke bli litt nostalgisk når man ser den.


Side Brok: Svært

Side Brok fra Ørsta er tilbake med to nye sanger. Det er fire år siden det sist kom noe fra bandet som omtales som ”Hovdebygdas beste hip-hopgruppe gjennom tidene”.

– Den eine songen er heilt ny. Den heiter «Svært», og vår gode ven Sirkel Sag er med som gjest. Songen handlar om tida, tidsånda og om å reise til månen. Den handlar kanskje også litt om kva som er nytt og gammalt, og kva som er sant og usant.

– Den andre sangen heter «Kvar dag», og var fyrst å høre på mikstapen «Pina D 8» i 2015. Nå er den pusset opp, med beats av Emile The Duke og scratching av DJ Konkret. Begge låtene har fått hver sin video.

– Videoen til ”Svært”er laga av elevar på Volda VGS, som ei oppgåve på «Medium og kommunikasjon», forteller Side Brok til Ballade video. – Vi tenkte det passa med ein enkel tekstvideo til denne, men fekk mykje meir! Vi er svært nøgde med det estetiske uttrykket og heile stilen.
 

Likholmen: Kraken

Nesten premiere! Denne låten er hentet fra det nye albumet til Likholmen, som er aktuelle med albumet Evigferd på Clearpass/Musikkoperatørene. Evigferd er basert på bestillingsverket Likholmen skrev for Varangerfestivalens åpningskonsert i 2018, og er spilt inn i Bodø og Beiarn i Nordland.

Alle sangene på den nye platen vil få egne videoer, i regi av Martin Losvik. Vi i Ballade video pleier normalt sett ikke å vise de samme artistene rett etter hverandre, men dette er så bra – både musikalsk og visuelt – at vi bare må ha det med.

Dessuten gir det oss en kjærkommen anledning til å hilse den svenske rockeren og visesangeren Stefan Sundström, som fylte 60 år i går, den 11. juni. Takk for alle de fine låtene og tekstene – og for samarbeidet med Likholmen, som ellers består av Kåre Riibe Ramskjell (tangenter, kor), Ingeborg Oktober (vokal), Hallstein Sandvin (bass, elektronikk, perkusjon, kor) og Erling Ramskjell (gitar, vokal), tidligere kjent som Æ.
 

Subshine: Living Like It’s Real

Dette er en ny ”lyric video” – og et av de finere eksemplene på dette i nyere tid. Den er lagd av Jørgen Håland, som lenge har samarbeidet med Subshine. Og Subshine er først og fremst prosjektet til den svært solide låtskriveren Ole Gunnar Gundersen, som har base i Bergen. Som så mange andre gode artister i norsk musikkliv.

Ole Gunnar Gundersen vakte først oppmerksomhet med Lorraine, som startet opp i 2000, og debuterte med en single i 2002. De var signert til Sony BMG, var en periode bosatt i London, og varmet opp for både a-ha, Pet Shop Boys og Mew. Subshine ga i fjor ut ut det gode albumet Easy Window.

”Living Like It’s Real” skal handle om hvordan vi lever livene våre i forhold til forestillinger og fortellinger, mens vi tilbringer dagene med å jakte etter ”bevis”. Musikkstilen til Subshine har gjerne blitt omtalt som ”neo-synth”. Vi liker det.
 

Wardruna: Lyfjaberg 

Vi skal bevege oss mot metal – type jernalder. Wardruna er bandet til Einar Selvik, som startet prosjektet i 2003 sammen med black metal-musikeren Gaahl og Lindy Fay Hella. Wardruna har senere gitt ut album som Runaljod – Gap Var Ginnunga, Runaljod – YggdrasilRunaljod – Ragnarok og Skald – og har ikke minst vakt internasjonal oppmerksomhet gjennom musikk til TV-serien Vikings.

– Prosjektet ble produsert på under en måned, med kun et ”skjelett-crew”. Det har vært ganske høyt tempo hele veien og knappe deadlines, men vi er fantastisk fornøyde med resultatet og responsen vi har fått, sier regissør og produsent Ole Fredrik Wannebo, som også er daglig leder i Ragnarok Film i Trondheim.

– Videoen ”Lyfjaberg” handler jo om å klatre opp helbredelsesfjellet, likefullt spirituelt som fysisk, da det er en reise for å oppnå helbredelse. Det skal koste, for alt av verdi har en kostnad. Det skal kjennes. Vår egen reise opp det fysiske fjellet var også ganske krevende.

– Vi var veldig heldige med været, selv om det hadde gjort jobben lettere om det var sol og blå himmel, så ville ikke uttrykket i filmen blitt det samme, og det rå været passer Wardruna mye bedre, forteller Wannebo til Ballade video.

Vi skal bare legge til at vi synes dette er helt, helt strålende musikk. I løpet av en uke har nærmere 700 000 mennesker sett videoen på YouTube.
 

Enslaved: Homebound

Mer metal! Her er veteranene i Enslaved, som i dag består av Ivar Bjørnson, Grutle Kjellson, Arve ”Ice Dale” Isdal, Håkon Vinje og Iver Sandøy. Bandet definerer seg selv som ”extreme metal with a progressive-melodic edge”,

Enslaved ble grunnlagt i Sveio av Grutle Kjellson og Ivar Bjørnson, som begge har vært med i oppstarten siden 1991. De har gitt ut rundt 15 album, og nyter stor anerkjennelse både her hjemme og internasjonalt. De siste årene har de vært tilknyttet det store selskapet Nuclear Blast, der det foreløpig siste albumet, ”E”, kom ut i 2017.

Det var et album om norrøn historie, runer og forholdet mellom menneske og natur. Og ikke minst en fortelling om mennesket og seg selv, uavhengig av tid og sted.

Videoen til ”Homebound” er lagd av den islandske fotografen Gaui H, med Marita Joensen som både co-produsent og skuespiller. Sangen er en single fra det kommende albumet ”Utgard”.
 

Oslo Domkor: An Old Irish Blessing

Musikk: Andrew Smith

Oslo Cathedral Choir

Dirigent: Vivianne Sydnes

May the road rise to meet you / May the wind be always at your back / May the sun shine warm upon your face / The rains fall soft upon your fields.

Premiere! De vakre ordene ovenfor er satt til musikk av Andrew Smith, som har studert musikk ved Universitetet i Oslo, og jobber som organist og kordirigent i tillegg til en stilling i Norsk Korsenter.

Han er selv en erfaren korsanger med fartstid fra kor som Grex Vocalis, Schola Cantorum, Oslo Domkor og Consortium Vocale. Som komponist har Andrew Smith skrevet bestillingsverk for flere festivaler, kor og forlag, blant andre Festspillene i Bergen, Washington National Cathedral, Nidarosdomens Jentekor, Grex Vocalis og Trio Mediæval.

Oslo Domkor blir her dirigert av Vivianne Sydnes, som er domkantor i Oslo domkirke, og korets dirigent og kunstneriske leder. Koret ble startet av Terje Kvam i 1982, og har blant annet medvirket under Ultimafestivalen, Olavsfestdagene, Festspillene i Bergen, Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Oslo Jazzfestival og Oslo Kammermusikkfestival. De står også ofte for tonefølge offentlige markeringer og begivenheter.

Vi mottar gjerne flere videoer fra kunstmusikk- og kor-feltet.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og fremdeles, i disse rare tidene: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev