Det Norske Solistkor og Grete Pedersen (Foto: C.F. Wesenberg)

Tolv kor konkurrerer om Nordisk Råds musikkpris

I dag ble nominasjonene til Nordisk Råds Musikkpris 2007 klare. Tolv kor fra hele Norden er utvalgt til å konkurrere om den ettertraktede prisen, som blir utdelt på Nordisk Råds sesjon i Oslo i slutten av oktober. Prisen er på 350 000 danske kroner. Norges kandidater til prisen er Det Norske Solistkor og Vokal Nord.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Temaet for Nordisk Råds Musikkprisx i 2007 er korsang – og det for første gang i musikkprisens 42-årige historie.

Tilsammen er nå 12 kor nominert til prisen. Hvert av de fem nordiske medlemsland har foreslått to kor. I tillegg har de selvstyrte områdene Færøyene og Grønland nominert ett kor hver. Åland har ikke nominert noen kor.

Bedømmingskomiteen møtes i følge Nordisk Råd i København i slutten av april for å ta stilling til musikkpriskandidatene.

De nominerte korene er:

*
Danmark: Ars Nova og DR Radiokammerkoret / DR Vokalensemblet
*
Finland: Philomela og EMO Ensemble
*
Færøyene: Tarira
*
Grønland: Grønlands Nasjonalkor
*
Island: Schola Cantorum og Hamrahlíðarkórinn
*
Norge: Det Norske Solistkor og Vokal Nord
*
Sverige: Radiokören og Eric Ericsons Kammarkör

Norge har for øvrig gjort det svært skarpt i denne prisutdelingen de senere årene, med priser både til Mari Boine (2003), Cikada (2005) og Natasha Barrett (2006).

Om Det Norske Solistkor

Det norske solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble med de høyeste kunstneriske mål for framføring av kormusikk.

Korets første dirigent var Knut Nystedt som ledet koret i 40 år. I 1990 overtok Grete Pedersen som dirigent, og hun er fortsatt engasjert som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor.

I 2006 gjorde koret 20 konserter som var åpne for publikum. I tillegg til dette deltok også koret på flere offisielle begivenheter, spilte inn to CDer og ga ut tre.

Publikumsstatistikken viser at nær 9 000 publikummere har hørt koret «live» i løpet av året.

Om Vokal Nord

Vokal Nord har ikke like lang fartstid som Solistkoret, men har de siste årene utviklet seg til å bli et av de best kjente og spennende vokalensembler i Norge.

Korets historie går tilbake til 1994, da det ettårige prosjektet NONE 95 satt i gang. Høsten 1995 ble det toårige barokkprosjektet Barokk Nord etablert, og antall sangere var nå økt til 16.

Siden 1999 har ensemblets 1.dirigent og kunstneriske leder vært Ragnar Rasmussen.

I juli 2003 tok Vokal Nord «storeslem» i 42o Concorso Internazionale di Canto Corale, Gorizia – Italia. Her hentet de hjem 1. premien både i kammerkorklassen og i klassen for flerkorig repertoar. I tillegg høstet de «Il Grand Premio» for festivalens beste kor – og vant i alt hele 10 priser!

Honnør til «høyt kunsterisk og håndverksmessig nivå».

Nordisk Råds Musikkpris skal ellers «uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble som har en hög konstnärlig och hantverksmässig nivå.»

Prise ble stiftet i 1965, og skulle opprinnelig deles ut hvert tredje år. Fra og med 1990 har prisen vært delt ut hvert år.

De selvstyrte områdene i Norden har kunnet komme med egne nominasjoner til prisen siden 1997.

Interesserte kan lese juryens kommentarer til innstillingen på denne lenken.

Tidligere norske vinnere er ellers også Arne Nordheim (1972), Olav Anton Thommesen (1990) og Rolf Walin (1998).

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev