Sunleif Rasmussen

Nordisk Råds Musikkpris 2002 til Færøyene

De norske komponistene Nils Henrik Asheim og John Persen var nominerte til Nordisk Råds musikkpris 2002 for verkene «Turba» og «Over Kors Og Krone». I dag ble det offentliggjort at prisen skal tildeles den færøyske komponisten Sunleif Rasmussen.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Nordisk Råds Musikpris 2002 går til den færøske komponist Sunleif Rasmussen for værket Symfoni nr.1 – «Oceanic Days» (1995-97). Det har Nordisk musikkomite besluttet, etter å ha gått gjennom innstillingene fra samtlige nordiske land.

Det er første gang prisen går til en komponist fra et af de såkalt selvstyrte områder i Norden. Prisen er på 350.000 danske kroner.

Sunleif Rasmussen er født i 1961, har studert i Danmark, men bor og arbeider nå på Færøyene. Nomus-komiteen begrunner sitt valg af dette års prisvinder som følger:

«Som en tonkunstens William Heinesen har Sunleif Rasmussen satt Färöarna på den musikalske kartan. Hans Symfoni nr.1 – «Oceanic Days», den första färöiska symfonin , hämtar sin inspiration ur den färöska naturen men också ur färöska uråldriga koraler.

Av detta har Sunleif Rasmussen skapt ett verk med omfattande dimensioner, som uttstrålar en självklar konstnärlig integritet och kombinerar stramhet och struktur med lyrisk känsla.»

Prisen uddeles ved en høytidelighet den 29.oktober i forbindelse med Nordisk Råds sesjon. Overrekkelsen skjer i Helsingsforsoperaen, hvor Esa-Pekka Salonen dirigerer Orkester Norden. Festkonserten markerer også 50-års dagen for Nordisk Råds opprettelse.

— Nordisk Råds musikkpris henger svært høyt. For meg er det verdifullt bare å ha vært oppe og snust på den, fortalte Nils Henrik Asheim til Ballade i november 2001. Den samme holdningen ga også John Persen uttrykk for overfor Aftenposten: – Det er deilig å få bekreftet at «Over Kors og Krone» ikke bare var tull og tøys, slik jeg kunne få inntrykk av etter den medfarten jeg fikk av Den Norske Opera. Ikke minst av den grunn er jeg glad for å ha blitt nominert til Nordisk Råds musikkpris.

I fjor var Sidsel Endresen og Brazz Bros. Norges kandidater til den høytthengende prisen. Tidligere norske vinnere er Arne Nordheim (1972), Olav Anton Thommessen (1990) og Rolf Wallin (1998).

Du kan lese mer om prisvinner Sunleif Rasmussen på denne siden fra Samfundet til utgivelse af dansk musik.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev