Naomi Kashiwagi Foto: Chris Paul Daniels

Naomi Kashiwagi skal lage kunst av arkivet til Norsk lydinstitutt

Den prisbelønte kunstneren kommer til Stavanger for å utforske arkivet til den private samlingen. Det kommende verket er del av markeringen for Europeisk kulturarvår.

Kalender

I år markeres europeisk kulturarvår i hele Europa. Europeisk kulturarvår er et initiativ fra EU og har til hensikt å løfte frem felles kulturarv. Målet med markeringen er at flest mulig skal utforske, verdsette og reflektere over en rik og mangfoldig europeisk kulturarv. Gjennom flere prosjekter skal kunstnere kreativt utforske delte historier, kultur og kulturarv på tvers av nordsjølandene. Utvekslingene skal resultere i en serie nye kunstverk i krysningen mellom musikk, visuell kunst og scenekunst.

Kulturpåvirkning og europeiske impulser er tema for de norske markeringene og ”Typisk norsk – ikke bare norsk” er felles slagord. Med dette legges det til grunn at kulturarven i Norge har blitt til, og blir fremdeles til i møte med andre kulturer.

Som en del av markeringen har studio- og kontorfelleskapet Elefant invitert den prisbelønte kunstneren Naomi Kashiwagi til Stavanger, for å utforske lydarkivet til Norsk lydinstitutt. Prosjektet er et samarbeid med NATUR – North Atlantic Tales i Storbritannia.

Les også: Kulturplan, kulturplan, hvor har du gjort av deg?

Naomi Kashiwagi er artist, musiker og kreativ produsent som bor og jobber i Manchester, Storbritannia.

Kashiwagi produserer lydverk, tegninger, trykk, performance, installasjoner og arrangementer som ofte bygger på hennes kulturarv, en fusjon av to kulturer, britisk og japansk. Hun skaper nye lyduttrykk ved å kombinere foreldede teknologier som grammofonen, med moderne teknologi. Kashiwagis eksperimenterer med ulike teknikker og setter musikk, visuell kunst og hverdagsliv opp mot hverandre.

Hun skal jobbe med arkivet til Norsk lydinstitutt og undersøke deres omfattende katalog over innspilt musikk og lydfestinger.

Samlingen er en av verdens største private samlinger med sine 120.000 LP-plater, 50.000 78-plater, 10.000 spolebånd, 5.000 video- og musikk-kassetter, 5.000 musikkbøker, platekataloger og tidsskrifter, samt omfattende teknisk utstyr for avspilling og kopiering av ulikt lydfestet materiale.

Kashiwagi skal gjennom arbeidet med lydarkivet produsere et nytt kunstverk basert på materiale fra samlingen. Resultatet av arbeidet vil blir gjort tilgjengelig for publikum i Stavanger, våren 2019.

Naomi Kashiwagi skal arbeide på Norsk lydinstitutt Stavanger fra 2. desember til 8. desember.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.