Fractal

Lykkelig lydcrash blir dobbelt-CD

For de av Ballades lesere som befinner seg i Bergen på onsdag onsdag 5. april, er det mulig å få med seg den gratis slippefesten til «Crashing Happy» på Landmark. BEKs første utgivelse er en dobbel-CD med syv komponisters remikser av en historisk datakræsj i 2001. Blant komponistene på platen er Francisco López, Øyvind Brandtsegg, Espen Sommer Eide – og en muligens kjærlighetssyk ProTools-maskin.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Crashing Happy er i følge Jørgen Larsson basert på en heldig tilfeldighet hvor ProTools-maskinen i BEKs studio kræsjet og spilte av 28 minutter med «pur glad-glitch» i juni 2001.

— Nesten som Knut Wiggens «EMS helt av seg selv»; bare litt mer krakilsk, sier Larsson, som selv er en av de syv komponistene som har gitt seg i kast med å bearbeide materialet av datakræsjet hos Bergen Elektroniske Senter i 2001.

— Mens maskinen frøs og ingenting kunne gjøres, spilte den av en 28 minutter lang konsert helt av seg selv, forteller Larsson. – Det var som HAL2000s svanesang fra «2001: En Romodyssé», bare at denne gangen var det ikke “Daisy, Daisy”, men en sprakende, skrapende, krakende og klikkende datakonsert.

Det arbeides i disse dager med å rekonstruere den historiske kræsjen som ligger til grunn for Crashing Happy, BEKs aller første utgivelse.

— Den gamle maskinen er hentet frem igjen fra lageret og det originale operativsystemet reinstallert.Håpet er at det er mulig å få til en ny versjon, selv om mange tilfeldigheter skal stemme for å gjenskape den smått legendariske lyden som veltet ut av BEKs lydstudio den junidagen for snart fem år siden.

Lyden ble tatt opp, og 7 komponister ble invitert til å lage remikser materialet. Resultatet foreligger nå i form av en dobbel-CD, med remiksene på den ene og den originale kræsjen på den andre.

På «Crashing Happy» kan interesserte dermed få høre ny musikk av Francisco López, Øyvind Brandtsegg, Espen Sommer Eide, Jørgen Larsson, Thorolf Thuestad, Asbjørn Blokkum Flø og Ulf Knudsen, i tillegg til original-verket til ProTools-maskinen.
— De tyve første på Landmark får en gratis CD, i tillegg til at selve arrangementet er gratis, reklamerer Jørgen Larsson. – CDen er ellers til salgs på Landmark til en spesialpris av 150 kroner, bare denne kvelden.

Arrangører denne kvelden er Lydgalleriet, som er en nystartet kunstnergruppe bestående av personer med tilknytning til Ny Musikk Bergen, Norske Billedkunstneres Forening Hordaland, BEK, KHiB, Avd. Kunstakademiet og Universitetet i Bergen. Gruppen arbeider for å få bygget et galleri dedikert til lydkunst, og gjør i mellomtiden gjør gruppen diverse formidlingsprosjekter.

Lydgalleriet er bl.a. Jørgen Larsson, Trond Lossius, Bjørnar Habbestad, Maia Urstad, Thorolf Thuestad, Erlend Hammer, Steinar Sekkingstad og Roar Sletteland.

«Crashing Party» – slippefest og konsert
Onsdag 5. april, kl 21 på Landmark (gratis)

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev