Kulturministeren må svare om ønsket økt bruk av midlertidige stillinger for Operasolistene

Hege Haukeland Liadal (AP) tar opp spørsmålet om faste stillinger ved Den Norske Opera og Ballett i neste ukes spørretime på Stortinget.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det ble i mars kjent at påtroppende Operasjef Annilese Miskimmon ved Den norske Opera & Ballett ikke ønsker fast ansatte operasolister. Dette har ført til opprør blant solistene, som blant annet har opprettet Facebooksiden Pensjonsranet på Operaen.

I et innlegg i Dagsavisen onsdag skrev tillitsvalgt for solistene ved Den Norske Opera og Ballett Henrik Engelsviken blant annet:

Kunstnerkortet misbrukes allerede hyppig i vår bransje.Bare hør på vår Administrerende direktør. Med frislipp av korttidskontrakter vil kunstnerkortet vinne alle hender som deles ut. Man påberoper seg kunstneriske grunner, og siden operasjefen i vårt tilfelle har eneveldig makt når det kommer til å ta kunstneriske avgjørelser er det umulig å avdekke den egentlige grunnen til at sangeren ikke får forlenget sin kontrakt. Dette gir operasjefen i vårt tilfelle en enorm og helt uforholdsmessig makt over ansatt.”

Tror ikke på faste ansettelser
Miskommonen skrev tirsdag i samme avis at hun ikke tror faste ansettelser er til det beste for hverken operaen eller solistene.

– Et mer dynamisk ensemble på åremålskontrakter vil gi den enkelte sanger større mulighet til å utvikle seg på det stadiet man befinner seg i karrieren, til å få synge flere roller og å få større forutsigbarhet i sin kunstneriske utvikling.

Til Stortingets spørretime
Arbeiderpartiets talskvinne Hege Haukeland Liadal løfter nå diskusjonen opp til Kulturministerens bord. Liadal har sendt et skriftlig brev ministeren må svare på i Stortingets spørretime neste uke. Her stiller Liadal spørsmålet:

– Hva mener Kulturministeren om at Den Norske Opera og Ballett ønsker mer bruk av midlertidige stillinger i Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon?

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev