Thomas Caplin dirigerer Den norske Studentersangforening

Komponistkonkurranse – utlysning for Den norske Studentersangforening

I forbindelse med sitt 160 års-jubileum utlyser Den norske Studentersangforening en komponistkonkurranse. Det skal komponeres for firestemt mannskor i tradisjonell mannskorånd, etter tekster av Arne Garborg og Hans Hyldbakk. Tre utvalgte verker vil bli fremført ved DnS’ jubileumskonsert den 18. november 2005, der publikum avgjør hvem som vinner konkurransen.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Den norske Studentersangforening etterlyser komposisjoner for firestemt mannskor (TTBB) i tradisjonell mannskorånd, der stykkets varighet ikke skal overstige fire minutter.

En jury bestående av kunstnerisk leder for Den norske Studentersangforening (Thomas Caplin), en konsulent for forlaget (Anthony Smith) og en sanger fra DnS velger ut tre finalister. Disse tre verkene vil bli fremført ved DnS’ 160 års jubileumskonsert den 18. november 2005, der publikum altså avgjør hvem som vinner konkurransen.

Det deles ut en førstepris på kr 10 000, mens de øvrige får heder og ære. Alle tre finaleverk er garantert publisering på Musikk-Husets forlag A/S, Oslo.

Det er plukket ut tre tekster til konkurransen, to fra Arne Garborgs klassiske diktsyklus «Haugtussa» og en av Hans Hyldbakk. Den sistnevnte er i musikalsk sammenheng kanskje mest kjent for tekstene «Vårsøg» og «E slåttatæja», som Henning Sommerro og Vårsøg med stor suksess satte melodier til.

— Mange av dikta til Hyldbakk har eit djupt menneskeleg innhald og slåande biletsamanstillingar, som det kanskje beste av dei alle: E slåttatæja. Hans Hyldbakk hører heime i same andedraget som Jakob Sande. Han er ein av songarane i det norske landskapet, uttalte Edvard Hoem til Dag og Tid i 1996, i forbindelse med feiringen av Hyldbakks hundreårsdag.

Den norske Studentersangforening har i dag rundt 45 medlemmer, med en gjennomsnittsalder på ca. 35 år. Dirigent siden 2003 er Thomas Caplin.

— I de senere årene har koret satset sterkt på fornyelse, foryngelse og skolering. DnS har rekruttert interesserte sangere blant studentene ved Universitetet i Oslo, og nybakte akademikere særlig fra Trondheim, som har studert mens de har sunget i kor. Blant annet Den Norske Operas kor har i sin tur, enten vi liker det eller ei, rekruttert flere sangere fra DnS, heter det på mannskorets egne hjemnmesider.

DnS startet alt i 1845, og konkurrerer i dag internasjonalt, utgir CD-innspillinger – og fremfører ikke minst nyskrevet musikk for mannskor.

De tre obligatoriske tekstene finner du i sin helhet på denne nettsiden. Og siden Ballade nødig lar en sjanse gå fra oss til å snike inn litt poesi for våre lesere, lar vi denne smakebiten fra Arne Garborgs «Fri» få avslutte artikkelen:

«Her ser du Visdoms Volve staa.

Ho vil deg gjeva djupt aa sjaa

og store Røynsler herde.

Ho ber deg gjenom Helheims Gov.

Der skal du skimte Livsens Lov

og gjenom Rædsle lære

det Verk som vert di Ære.”

Frist for innsendte bidrag er 15. august 2005. Bidragene sendes i lukket konvolutt med påført selvvalgt motto. Navn, adresse og motto legges ved på eget ark.

Bidrag sendes til :

Den norske Studentersangforening

Professor Dahls gate 8

0355 Oslo.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev