Christian Eggen 2005

Christian Eggen utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden

Fredag ble komponist og dirigent utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Utdelingen skjedde etter Oslo Sinfonietta sin konsert under Oslo Kammermusikkfestival.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I utnevnelsen som kan leses på kongehuset sine hjemmesider heter det:

«Komponist og dirigent Christian Eggen, Oslo, er utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden

H.M. Kongen har utnevnt Christian Eggen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for norsk og internasjonal samtidsmusikk. Ordensrådet har i sin vurdering lagt betydelig vekt på hans virke som pianist og dirigent ved fremførelse av samtidsmusikk. Videre er lagt vekt på hans virke som komponist og for utviklingen av norsk musikkdrama».

Christian Eggen som feiret 50 år tidligere i år er født i Drøbak, og er «troligen den främste dirigenten i Skandinavien för nutida musik» ifølge Svenska Dagbladet. Han studerte i Oslo, Salzburg, Wien, Paris og New York, og startet sin dirigentkarriere som leder av det norske «Ny Musikk Ensemble» i 1981, samtidig som han fortsatte sitt virke som konsertpianist – spesielt kjent for sine tolkninger av Mozart og Bach. Hans brede repertoar omfatter også jazz – han opptrer jevnlig sammen med Terje Rypdal, som keyboardist eller dirigent.

Hans dype kjennskap til samtidsmusikk har gjort ham til en etterspurt dirigent for ensembler og orkestre verden over. I 1988 ble han dirigent for Cikada, og siden 1994 har han vært kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta. Han har hatt ansvar for nordiske musikkfestivaler i Asia og Spania, og i 1999 fikk han Kritikerprisen for sin innsats som Festspillmusiker under Festspillene i Bergen.

Han har samarbeidet med komponister som John Cage, Helmut Lachenmann, Iannis Xenakis, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Witold Lutoslawski, Tan Dun, Brian Ferneyhough og György Kurtag, og han har laget et utall grammofon- og CD-innspillinger, blant annet sammen med Royal Philharmonic Orchestra i London. Hans seneste utgivelse som pianist var med Carl Nielsens klaververker.

Christian Eggen har også skrevet en mengde teater- og filmmusikk, samt kammermusikk, orkestermusikk og musikk til elektroakustiske installasjoner.

Han har mottatt en rekke priser, bl.a. Fegerstenstiftelsens Pris for Samtidsmusikk, Spellemannprisen, «Årets Utøver», Leonie Sonnings Stipend, Kritikerprisen og Oslo Bys Kunstnerpris. Christian Eggen ble tildelt Lindemanprisen i 2003.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev