Arne Nordheim

CD-suksess for Nordheim – og turné til Tyskland

Stavanger Symfoniorkester drar på turné til Tyskland, der første stopp er Berlin 2. oktober. Med fiolinist Arve Tellefsen og dirigent Susanna Mälkki vil de bl.a. fremføre utdrag fra «Hundrad Hardingtonar» av Geirr Tveitt, Symfoni nr. 5 av Carl Nielsen og Arne Nordheims Fiolinkonsert. I november kommer for øvrig det sistnevnte stykket ut på CD med Oslo Filharmoniske Orkester. Og samtidig melder Rune Grammofon at Arne Nordheims «Electric» nå har solgt nærmere 7000 eksemplarer.

Kalender

POING ALMOST CLASSIC – releasekonsert

06/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Musical Sanatorium

07/03/2024 Kl. 18:00

Viken

I kveld i Stavanger Konserthus fremfører Stavanger Symfoniorkester repertoaret de skal turnere med i Tyskland. Det blir også en ekstra førpremiere i Sandnes Kulturhus i morgen kveld, der Nordheims fiolinkonsert for anledningen er byttet ut med Fiolinkonsert i d-moll av Sibelius.

Et bereist stykke musikk
Arne Nordheims Fiolinkonsert har ført en travelt omflakkende tilværelse den siste tiden. Ikke bare ble stykket fremført under Nordiske Musikkdager i Lahti 21. september, der det også ble fremført stykker av bl.a. Dagfinn Koch, Jon Øivind Ness, Bernt Kasberg Evensen, Henrik Hellstenius, Kaare Dyvik Husby, Cecilie Ore og Jon Mostad. Nå går ferden altså videre til Tyskland, der Stavanger Symfoniorkester, Arve Tellefsen og dirigent Susanna Mälkki vil fremføre det i Berlinfilharmonien 2. oktober, og i konserthuset i Hannover 5. oktober.

Poesi og drama, konflikt og kamp
Arne Nordheim skrev Konsert for fiolin og orkester i 1996, og har selv uttalt følgende om verket:

— Jeg har i livet hatt det store privilegium å kjenne noen av verdens fremste solister – musikere som ved sitt talents egenart og kunstneriske intensitet har flyttet grenser ved et lojalt og hengivent medarbeiderskap.

For Mstislav Rostropovich skrev jeg således ”Tenebrae”- en cellokonsert – i 1982 ; for tenoren Peter Pears sangsyklusen ”Doria” til dikt av Ezra Pound noen år tidligere ; for oboisten Erik Niord-Larsen ”Boomerang”og for den danske mester Mogens Ellegaard accordeon-konserten ”Spur”.

Jeg var derfor godt forberedt da Oslofilharmonien bestilte en fiolinkonsert som etter deres og mitt ønske skulle realiseres i et samarbeid med Arve Tellefsen. I Arves sublime spill, hvor det poetiske og dramatiske står side ved side, fikk mine ønsker og behov for instrumentets syngende høyde og et kraftfullt og medlevende melodisk forløp i dybden fritt leide under komponeringen.

Ved dyrking av instrumentets og uttrykkets ytterpunkter får vi kontrasten som gave. Og det er kontrastene som da blir drivstoffet for den instrumentale utfoldelse . Den ensomme fiolintone kan her ta kampen opp med klangen fra de store orkestermasser . Derved blir konflikt og kamp et komposisjonsverktøy som i beste fall kan skape et gyldig uttrykk i et etterlengtet språk.

Det kan bli fiolinkonserter av mindre!

Bestselgeren Nordheim – snart med ny CD
Arne Nordheim ble født i 1931 i Larvik, og har dermed sitt 70-årsjubileum under oppseiling. Samtidig fortoner han seg stadig klarere som noe av en bestseller innen samtidsmusikken: Nyutgivelsen av ”Electric” hos Rune Grammofon har nå passert godt over sekstusen solgte eksemplarer. Remiks-albumet ”Nordheim Transformed” av Geir Jenssen (Biosphere) og Helge Sten (Deathprod) kan vise til enda litt høyere tall. Disse platene har også nådd ut til et stort internasjonalt marked gjennom Rune Grammofons distribusjonsavtale med ECM.

Nå skal Nordheims Fiolinkonsert dessuten bli gitt ut på CD. Stykket er innspilt av Oslo Filharmoniske Orkester med Christian Eggen som dirigent og Arve Tellefsen som solist. CDen vil også by på Fartein Valens Fiolinkonsert, og vil gis ut av klassiskavdelingen til Sony Music Norge.

Albumet vil være i handelen fra mandag 20. november.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.