Manger Musikklag, 2004

BrassWind med ny H.C. Andersen-ballett

Fra i dag og frem til søndag er det klart for den andre BrassWind-festivalen i Bergen. Et av høydepunktene er urframføringen av balletten «De Vilde Svaner. – Vi dansere er vant til å telle mye. Det er ikke alltid like enkelt til Jostein Stalheims musikk, sier koreograf Camilla Skrede Johannessen.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tone Sæle

Denne helgen avholdes den andre BrassWind-festivalen på USF Verftet i Bergen. BrassWind er en årlig samtidsmusikkfestival for janitsjar- og brassband sammen med profesjonelle aktører, der konsertinnholdet er rettet mot originalskrevet musikk.

I år er det 200 år siden H.C. Andersen ble født. Dette markeres under BrassWind av Manger Musikklag. Søndag presenterer ded en nyskrevet ballett over Andersen-eventyret De Vilde Svaner til musikk av Jostein Stalheim. Til å lage balletten, har de fått koreografen Camilla Skrede Johannessen.

— Dette er et bestillingsverk. Selv om temaet er valgt for meg, og jeg må forholde meg til at en del valg alt er gjort for meg, har jeg har fått frie tøyler. Deler av handlingen er abstrakt, andre mer konkret til eventyret. Jeg har selv plukket ut de ni danserne som er med, forteller Skrede Johannessen, og fortsetter:

— Akkurat nå øver danserne til en cd, så vi er spent på om tempoet under fremførelsen blir lik det vi har øvd inn til. Hovedrollene som Elisa og kongen er det erfarne dansere fra Oslo som fyller. I tillegg er det tre nyutdannede danser og fire svaner som har danset på Langhaugen videregående skole. Så ikke bare mellom musikk og dans men også blant danserne selv blir dette et møte mellom flinke amatører og profesjonelle utøvere. Vi kan love publikum en forestilling de ikke har sett maken til før.

Nyskapning

De Vilde Svaner er altså et gammelt eventyr som får en ny og moderne innpakning på USF Verftet søndag. En kombinasjon Skrede Johannessen synes er uproblematisk.

— Eventyret har mange fine bilder, og mye naturbilder. Hovedpersonene poserer mye, og det har jeg grepet fatt i. Det gode versus det onde, og kampen Elisa har for å bli ferdig med arbeidet til vinteren uten å bli forstått, er sentralt. Dette er klassiske problemstillinger. Stalheims musikk var mer en utfordring. De første gangene vi hørte musikken, kom det overraskelser hele tiden. Først var det vanskelig å uttrykke musikken. Av og til jobber danserne med den, andre ganger mot. Men det har gått seg til, og det er en virkelig nyskapning vi nå har fått til.

Skrede Johannesen har tidligere koreografert til korpsmusikk, og til musikk av Stalheim, så et helt nytt medium var det ikke da hun nå skulle lage en hel forestilling til brassmusikk.

— I forhold til dans, er musikken en utfordring. Vi er vant til faste takter og jobber mye med telling, noe det er lite av i Stalheim sin musikk. Selv har eg aldri spilt i korps, men synes det er spennende. Det er mye orkester og lyd, så jeg ville lage noe stort på scenen. Der er derfor vi og har supplert med film.

— Kommer de ulike uttrykkene i konkurranse med hverandre når de er så sterke?

— Nei, det tror jeg ikke. Publikum får musikk og film til det de ser på scenen. Og dans er avhengig av musikk. Uttrykkene utfyller hverandre istedenfor å konkurrere.

Camilla Skrede Johannessen er utdannet danser fra London, hvor hun i flere år også har jobbet som danser. Hun har turnert over hele Europa, og har siden 1998 jobbet i Bergen med diverse prosjekt, på DNS og som lærer ved danselinjen på Langhaug videregående skole.

Festivalprogrammet

Fredag 30. september
Kl. 19.30: Eikanger-Bjørsvik
Kl. 21.30: Kristiansand Blåseensemble, dir: Bjørn N. Sagstad.

Lørdag 1. oktober
Kl. 12: Kristiansand Blåseensemble, dir: Bjørn N. Sagstad
Kl. 13.30: Urframføring: Skolekorps-stuntet «Stim», Damsgård og Kjøkkelvik Skolekorps, Krohnengens Skolekorps og Manger Skulemusikklag nytt prosjekt v/ Torstein Aagaard-Nilsen
Kl. 14.30: Urframføring: Øyvind Lyslo Imbrassible, Jølster ML, dir: Arvid Anthun
Kl. 19.30: Nanset Blåseensemble, dir: Odd Terje Lysebo
Kl. 21.30 Forsvarets Musikkorps Vestlandet, urframføring The Playground Project av Torstein Aagaard-Nilsen.
Kl. 22.00: Kveldskonsert med solister. Urframføring Andreas Lien Røe, slagverk, Tormod Flaten, euphonium, og Craig Farr, Eirik Gjerdevik, tuba, René Wiik, saxofon og Andreas Lien Røe

Søndag 2. oktober:
Kl. 17: Eventyrstund: Rhine Skaanes: leser «De Vilde Svaner» av H.C. Andersen
Kl. 18: Urframføring: Manger Musikklag, Jostein Stalheim: De Vilde Svaner

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev