Leif Ove Andsnes 2002

Andsnes nominert som Artist of the Year av Gramophone

Norges pianovirtuos med godt over to hundre reisedager i året, Leif Ove Andsnes, er nominert av det anerkjente tidsskriftet Gramophone til prisen og tittelen Artist of the Year 2003-4. Nominasjonene er gitt til seks musikere som har hatt stor suksess på konsertscener eller plateinnspillinger i året som har gått, og som Gramophone dessuten tror vil ha stor innflytelse også i året som kommer.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Hild Borchgrevink

Andsnes har blitt nominert for sin innspilling av Griegs pianomusikk og Griegs og Schumanns pianokonserter, og hans samarbeid med Mariss Jansons er nok også blitt lagt merke til. Gramophone sier om nominasjonen av Andsnes:

”Leif Ove Andsnes er en musiker som har vokst foran øynene våre med imponerende hastighet. I løpet av de siste årene har han oppnådd stadig større status som pianist og behersker scenen med en letthet og sikkerhet som er behagelig fri for personlig ego. Enten det er på plate – i Schuberts sonater eller sanger med Ian Bostridge, eller i kammermusikk av Dvorák, eller i konsertsalen (for eksempel den imponerende Rachmaninovs første klaverkonsert med London Symphony Orchestra og Antonio Pappano) – er Andsnes blitt en sentral figur på den internasjonale konsertscenen.”

Innspillingen av Griegs og Schumanns konserter ble gjort med Berlinfilharmonien. – Det er ganske vilt at jeg spilte med dem før jeg spilte med noen andre store tyske orkestre, sier Andsnes i et intervju på sin hjemmeside. – Jeg var bare 22 da jeg spilte med Berlinfilharmonien første gang i 1992. Neeme Järvi hadde tatt meg med til mange forskjellige europeiske orkestre da helt i begynnelsen av karrieren, og vi gjorde Griegs pianokonsert i Berlin. Jeg husker følelsen da jeg kom inn i konsertsalen og hørte dem live for første gang. De spilte en Stenhammer- overtyre. Den vakre og sterke lyden gav meg frysninger. Jeg har alltid hatt denne opplevelsen i bakhodet, så det å får gjøre den nye Grieg/Schumann-platen med dem og Mariss Jansons i desember og Bartoks andre med Pierre Boulez i februar er en utrolig stor ære.

De øvrige nominerte til å bli årets artist 2003-04 ved siden av Andsnes er Marin Alsop, Angela Hewitt, Ian Bostridge, Mitsuko Uchida og Murray Perahia.

Leif Ove Andsnes er for tiden på turné med Mahler kammerorkester og Mozarts pianokonsert nr. 9. Igår spilte de i Italia, og i løpet av helgen skal de til Rheingau-festivalen, Schleswig-Holstein, London og Bad Ischl i Østerrike.

Her kan du stemme på den du synes skal bli årets Gramophone-artist, samt lese mer om de seks nominerte. Det er også mulig å sende din stemme direkte til Gramophone – ved å skrive en e-post til aoty@gramophone.co.uk med ordene VOTE LEIF OVE ANDSNES i emnefeltet.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.