Risør Kammermusikkfest - musiker

Risør Kammermusikkfest 2003: Fra Schubert til minimalisme

For andre året på rad vil Franz Schubert stå i sentrum under Risør Kammermusikkfest. Blant andre sentrale navn på programmet finner vi moderne minimalister som Steve Reich, Morton Feldman og Arvo Pärt, samtidig som den franske samtidskomponisten Marc-André Dalbavie vil få fokus både som komponist og dirigent. Blant utøverne finner vi størrelser som Leif Ove Andsnes, Randi Stene, Ian Bostridge, Matthias Goerne og Lars Andreas Tomter.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

For andre året på rad vil Franz Schubert (1797 – 1828) stå i sentrum i Risør, både med populære travere og mer ukjente verk. I år er turen bl.a. kommet til selve kronen på Schuberts liederverk, sang-syklusene «Die schöne Müllerin» og «Winterreise».

— En komponist med en slik produksjon av mesterverker skapt gjennom et så kort liv fyller oss med undring og ydmykhet, men først og fremst med en ubendig lyst til å la dette verket få klinge, både det kjente og det mindre kjente, skriver Risør Kammermusikkfest i sin pressemeddelelse.

— Blant Schuberts populære travere spiller vi i år «Forellen-kvintetten» og oktetten, verker der det underholdende og sublime møtes på forunderlig selvfølgelig vis. Lieder er et annet medium der Schubert smelter elementer sammen til et så organisk hele, der tekst og musikk til de grader blir umistelige for hverandre at de fleste andre komponisters forsøk i genren til sammenligning ofte virker stive og konstruerte. Vi vil i år fremføre kronen på Schuberts liederverk, syklusene «Die schöne Müllerin» og «Winterreise».

Disse verkene vil fremføres av henholdsvis barytonen Matthias Goerne og tenoren Ian Bostridge, to av verdens fremste lied-sangere. Begge opptrer sammen med Leif Ove Andsnes. I programsammensetningen har festivalledelsen ellers søkt å se de store linjene, og kan derfor trekke en kanskje noe overraskende parallell fra Schubert til vår tids minimalister.

— Schubert skapte ikke bare mange, men også til dels lange verker. Hans bruk av tidselementet kan både ses som den subjektive romantikers selvfølgelige rett til å bryte tidens formatisering, men hans evige repetisjoner og hans inderliggjørende pianissimi kan også karakteriseres som minimalistiske. Vi vil i år derfor sette Schubert opp mot noen av de mest typiske og fremragende minimalister, som Steve Reich, Morton Feldman og Arvo Pärt.

Risør Kammermusikkfest vil også presenteree musikk av Nordens kanskje største komponist, Jean Sibelius, som særlig i sine senere symfoniske verker også gjør stor bruk av minimalistiske virkemidler. I motsetning til hans nesten maniske konsentrasjon i symfoniene, kan mye av musikken for mindre ensembler framstå som lødig salongmusikk. Ikke desto mindre er dette også umiskjennelig Sibelius, heter det i presentasjonen.

— En stor beundrer av Schubert var Benjamin Britten. Uten å være for konkret opplever vi et slags sjels-slektskap mellom de to; det skjønnhetssøkende med en skygge av angst. Vi spiller flere sentrale Britten-verk. Presentasjonen av vår egen tids musikk vil også skjerpes, og i år vil vi ha franske Marc-André Dalbavie til stede som komponist og dirigent. Hans musikk viderefører utviklingen av den franske kompositoriske tradisjon ved å forene rom, bevegelse, stofflighet og farge.

Under Risør Kammermusikkfest vil man fremføre fire av hans kammermusikalske verk, deriblant hans mest spilte kammermusikkverk «Tactus», og «Palimpseste», som han nylig komponerte for Birmingham Contemporary Chamber Players.

— En komponist vi også vil trekke frem er danske Matthias Ronnefeld. Han ble et enda kortere liv forunt enn Schubert, men etterlot seg en verkliste der man aner en forunderlig fullbyrdet og høyst personlig stemme. Moderne ekspresjonisme med et direkte emosjonelt kommunikasjonspotensial.

Med Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter i spissen byr festivalen også i år på et stjernelag med blant andre mezzosopranen Randi Stene, pianistene Stephen Kovacevich og Paul Lewis, Berlinerfilharmonikernes solo-oboist Albrecht Mayer, den unge suksessrike Belcea-kvartetten og en rekke fremragende norske musikere, deriblant Håvard Gimse, Christian Eggen og Eirik Raude, samt festivalens eget orkester, Risør Festival Strings.

Risør Kammermusikkfest har etter hvert opppnådd et betydelig internasjonalt ry, og trekker til seg en rekke faste gjester fra utlandet. Etter fjorårets festival rangerte New York Times’ sjefskritiker Anthony Tommasini kammermusikkfesten i Risør som en av de mest minneverdige klassiske begivenheter i 2002, der bare USA-premiéren på Messiaens store opera «Frans av Assisi» ved San Francisco-operaen ble vurdert høyere. Thomas med Risør Kammermusikkfest på 2. plass.Tommasini skrev i den forbindelse: «Under pianisten Leif Ove Andsnes og bratsjisten Lars Anders Tomters spennende kunstneriske ledelse kunne Risør Kammermusikkfest, idyllisk plassert i en fiskerlandsby på sydøst-kysten av Norge, presentere nærmere 60 musikere (fremstående kunstnere og lovende nykommere) i et konsentrert og stimulerende program (20 konserter på 5 dager), som balanserte det gamle med det nye».

Hele programmet til Risør kammermusikfest, som i år arrangeres fra tirsdag 24. juni til søndag 29. juni, kan studeres nærmere på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.