Agoramodell

AGORA: Randbetingelser

Installasjonen «AGORA: Randbetingelser», som har vært å oppleve på Oslo Sentralbanestasjon, blir nå tatt ned før tiden, i følge komponist Natasha Barrett grunnet «omstendigheter utenfor vår kontroll».

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Lyd- og arkitekturopplevelsen «AGORA: Randbetingelser», en installasjon av Natasha Barrett og OCEAN NORTH, åpnet fredag 24. mai, og skulle etter planen ha stått frem til 19. juni.

«Randbetingelser» ble beskrevet som en installasjon som overskred grensene mellom auditive og fysiske rom – lyd og arkitektur. Installasjonen befant seg over, under og rundt en gangbro midt i den sentrale avgangshallen til Oslo Sentralstasjon. Den fysiske installasjonen besto av fem store seil og 150 meter aluminiumsrør som snodde seg som spor gjennom rommet.

Lydmaterialet til Natasha Barrett ble genererert ved elektroniske lyder, samt opptak av lyder fra den virkelige verden og ved at elementer i installasjonen lagde lyd. Åtte høytalere satt sammen i en kube til et ambiosonisk system (et slags lyd-hologram) utgjorde det sentrale området, der lydopplevelsen var
sterkest. Fire høyttalere skapte også et lydrom under broen i avgangshallen på Oslo S.

Selve installasjonen inneholdt dessuten lydgenererende elementer: Membraner som ble aktivert av deler fra gamle harddisker og aluminiumsstenger med små elektromagnetiske hammere. Hele systemet var styrt av en sentral computer som spilte av Natasha Barretts forhåndskomponerte sekvenser, og som sendte styresignaler til membraner og hammere. Computeren tok også i mot signaler fra en infrarød sensor som registrerte bevegelser på broen og dermed påvirket lydens intensitet.

«Randbetingelser» var ment å harmonisere med rommet i avgangshallen på Oslo S ved å overskride grensene mellom øvre og nedre plan i hallen og ved å forholde seg til det eksisterende rommets betingelser; slik som strøm av reisende, eksisterende lydbilde og omgivelsenes aktiviteter. Installasjonen var tilpasset det spesielle rommet og var første versjon i en serie som skal kulminere i en Agora-oppsetning med en lengre performance. Denne største oppsetningen av Agora er planlagt i Bergen i 2002-2003. Elementene og materialet fra «Randbetingelser» vil bli resirkulert i de påfølgende oppsetningene.

Nå forteller at Natasha Barrett at installasjonen får kortere levetid enn det som opprinnelig var planlagt.

— Grunnet omstendigheter utenfor vår kontroll, har det blitt nødvendig å ta ned «AGORA: Randbetingelser» tidligere enn først annonsert. Installasjonen har stått to uker ved Oslo S, og har blitt entusiastisk mottatt av publikum, og har appellert til alle aldersgrupper og segmenter av befolkningen. Vi håper å kunne re-åpne installasjonen i et nytt lokale senere dette året.

Konsept og prosjektledelse har vært ved Natasha Barrett og Birger Sevaldson. Installasjonen har vært støttet av Fond for Lyd og Bilde, Norsk Kulturråd, Celexa, NoTAM og Abry Design.

Natasha Barrett er for øvrig i disse dager aktuell med CD-utgivelsen «Isostasie», som inneholder prisvinnende akusmatiske verker fra 1998 til 2001. Albumet distribueres av empreintes DIGITALes, og du kan lese mer om utgivelsen på disse sidene fra electrocd.com, der du også finner utførlig informasjon om enkeltverk, samt lydeksempler.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.