Forsiden til Ballade-utgave nummer 4 1983 (Foto: Design ved grafiker Terje Roalkvam)

Tidsskriftet Ballade i det digitale bibliotekarkivet

Nasjonalbiblioteket har digitalisert en lang rekke årganger av musikktidsskriftet Ballade fra 1970-tallet og oppover, og gjort en gullgruve av musikk- og kulturhistorie tilgjengelig for alle.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Glogerfestspillene: jubileumskonsert

27/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Ballade, som du leser på skjerm nå – på laptop-en, mobilen eller nettbrettet, startet opp helt tilbake i 1977. Da var det et tidsskrift på papir, og det var foreningen for samtidsmusikk, Ny Musikk, som startet opp «Ballade – Tidsskrift for ny musikk».

Komponist Synne Skouen var tidsskriftets første redaktør, og dette var grunntonen for den nye publikasjonen, formulert av Skouen: «Vi ønsker å artikulere et korrektiv til den tilsynelatende ro og orden som preger programbladene i det etablerte kulturliv.»

Papirutgaven av Ballade ble lagt ned helt på slutten av 1990-tallet. Men i september 2000 gjenoppstod Ballade som en heldigital, sjangerbred nettavis for og om norsk musikkliv, drevet av MIC Norsk musikkinformasjon. Sistnevnte organisasjon ble lagt ned i 2012, og Ballade med den. Men deler av norsk musikkliv gikk heldigvis sammen om å berge tidsskriftet, eller nettavisen, eller magasinet, Ballade, som i 2013 ble stiftet som Foreningen Ballade med en håndfull eiere fra musikklivet.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no, et nettidsskrift for og om musikklivet i Norge. I dag er det NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne som er medlemmer i Foreningen Ballade.

LES OGSÅ: Ballade på nett i 20 år

Vi er så heldige å ha en stor og solid institusjon som Nasjonalbiblioteket her i landet, og en av Nasjonalbibliotekets mange og store oppgaver er å bevare den norske kulturarven for fremtiden. Nå har de gjennomført en digitalisering av Ballade i papirformat, og det aller beste er at (de fleste) utgavene av musikktidsskriftet Ballade er digitalt tilgjengelig hos Nasjonalbiblioteket.

På Nasjonalbibliotekets sider finner du årganger av Ballade, til å bla og fordype seg i.

Med dette har vi fått en lett tilgjengelig gullgruve av musikk- og kulturhistorie, -politikk og kunstdiskusjoner gjennom mange viktige år i norsk kunst- og kulturliv.

Legg også merke til de flotte forsidene – de første er laget av grafikeren Terje Roalkvam, mens fra nr. 2 i 1986 er det reklamebyrået Haugen & Maning som står for designet.

Ta deg en god rundtur – eller flere! – i det digitale bibliotekarkivet, og la deg inspirere, motivere og lære av fortiden, for nåtiden og framtiden.

Stillinger

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Norges Musikkorps Forbund

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this