Tore Johansen 2 2005 (Foto: CF Wesenberg)

Stubøpris til trompeter Tore Johansen

Trompeteren Tore Johansen fra Bodø ble onsdag kveld tildelt Stubøprisen 2005 under Festspillene i Nord-Norge. I begrunnelsen heter det blant annet: ”I en alder av 27 år står Tore Johansen som en sentral og samlende kraft i nordnorsk jazz. Han er en brobygger i norsk og nordisk jazz, og har ført musikere av ulike generasjoner og nasjonaliteter sammen i unike prosjekter. Tore Johansen har vist at man utmerket godt kan forfølge en profesjonell og internasjonal karriere i jazz, bofast i Nord-Norge. På den måten viderefører han arven og idealene etter Thorgeir Stubø.”

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Stubøprisen er nordnorsk jazz sin høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre den store Narvik-musikerens minne og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består i år av et stipend på 15 000 kroner og et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:

”I en alder av 27 år står Tore Johansen som en sentral og samlende kraft i nordnorsk jazz. Allerede som 16-åring var han et bindeledd mellom den yngre og eldre musikergarde i lokalmiljøet. Senere har Tore Johansen blitt en brobygger i norsk og nordisk jazz, og har ført musikere av ulike generasjoner og nasjonaliteter sammen i unike prosjekter. Eksempler på hans modige og kreative initiativer er plateprosjektet ”Man, woman and child” med Karin Krog, og ”Tore Johansen Nordic Quintet” hvor han har samlet unge musikere fra Finland, Sverige og Norge.

I likhet med så mange av landets ledende yngre jazzmusikere, har Tore Johansen utdannelse fra jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim med cand. mag. i musikk. Han søker hele tiden nye utfordringer og er i stadig utvikling, nå spesielt som arrangør og dirigent. Som musiker dyrker han en lavmælt og lyrisk, men samtidig intens og virtuos trompetstil, noe som gjenspeiler hans store og sammensatte musikalitet.

Tore Johansen har spilt inn 4 CD’er i eget navn og medvirket på flere andres plater, blant annet med vokalistene June Korneliussen og Siri Gellein. Han har komponert og arrangert musikk for kor, storband og strykere. Under Nordland Musikkfestuke 2002 var han ”Nordlandsprofil”. I årene 2002-2004 var Tore Johansen tilknyttet Nordnorsk Jazzsenter i Bodø gjennom Norsk Kulturråds aspirantordning for unge kunstnere. Han medvirket i Trondheim Jazzorkester med Chick Corea og Erlend Skomsvoll 2000-2001, og er medlem av det profesjonelle prosjekt-storbandet ”Big Band Nor” som under ledelse av den amerikanske trompeter Tim Hagans debuterer under Festspillene i Nord-Norge 2005.

Tore Johansen har vist at man utmerket godt kan forfølge en profesjonell og internasjonal karriere i jazz, bofast i Nord-Norge. På den måten viderefører han arven og idealene etter Thorgeir Stubø.”

Om Stubøprisen

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Han gjorde mørketid, geografiske avstander og ”avsides” beliggenhet til umerkelige problemer og viste at man – bosatt i Narvik – utmerket godt kunne være del av internasjonalt jazzliv.

Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987. Siden da har privatpersoner, kultur-organisasjoner, nordnorske kommuner og fylkeskommuner bidratt til fondet.

Stubøprisen er tidligere tildelt:

saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev