Hallgeir Pedersen_2007 (Foto: Katrine With Eielsen)

Stubøprisen til gitarist Hallgeir Pedersen

Gitaristen Hallgeir Pedersen (34) fra Øksfjord i Finnmark ble onsdag kveld tildelt den tiende Stubøprisen under Festspillene i Nord-Norge.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

I begrunnelsen heter det blant annet: ”Hallgeir Pedersen står nå midt oppe i en lysende karriere med tre kritikerroste CD-er, en utstrakt konsert- og turnévirksomhet til festivaler og klubber i inn- og utland og med kringkasting over EBU-nettet til hele Europa – konsekvent med Finnmark som base. Slik viderefører han Thorgeir Stubøs idealer: å gjøre mørketid, geografiske avstander og ”avsides” beliggenhet til umerkelige problemer, og vise at man bosatt i Nord-Norge utmerket godt kan være del av internasjonalt jazzliv.”

Stubøprisen er nordnorsk jazz sin høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Ideen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubø-prisen består i år av et stipend på 15 000 kroner og et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:

”Stubøprisen 2007 tildeles gitaristen Hallgeir Pedersen. Han er oppvokst i Øksfjord i Finnmark med foreldre i fiskeindustrien, og er kjent for sin stående replikk: ”Det e æ som e jazzmiljøet i Øksfjord”. Dette sier sitt om en hypermusikalsk ungdoms ensomme utvikling fra 6-årig Elvis-fan via Kiss, Jimi Hendrix og Gary Moore til Bach og Robert Normann, Kenny Burrell og Thorgeir Stubø.

I en alder av 34 år står Hallgeir Pedersen nå midt oppe i en lysende karriere med tre kritikerroste CD-er, en utstrakt konsert- og turnévirksomhet til festivaler og klubber i inn- og utland og med kringkasting over EBU-nettet til hele Europa – konsekvent med Finnmark som base. På denne måten viderefører han Thorgeir Stubøs idealer: å gjøre mørketid, geografiske avstander og ”avsides” beliggenhet til umerkelige problemer, og vise at man bosatt i Nord-Norge utmerket godt kan være del av internasjonalt jazzliv.

Musikalsk er Hallgeir Pedersen trolig den vinneren som ligger nærmest opp til Thorgeir Stubø, selv om de to aldri møttes personlig. De har begge den samme kompromissløse viljen til å utfordre seg selv i intrikate temaer og med langstrakte, ekstatiske improvisasjoner, ofte i halsbrekkende tempo og gjerne i moll. Tenksomme ballader har sin plass i Pedersens repertoar, gjerne som respektfulle dedikasjoner til inspirasjonskilder og gitarjazzens stolte tradisjonsbærere. Han har også evnen til å komponere de ubekymrede gladlåtene som alle må plystre og trampe takten til.

På scenen er Hallgeir Pedersen en lun og fin formilder som krydrer musikken med underfundige historier og observasjoner. Også i coverteksten på sin siste plate ”Bluero” står han fram som en kunnskapsrik ”storyteller” i beste nordnorske jazztradisjon. Lik Thorgeir Stubø har han ofte funnet medspillere i det svenske jazzmiljø, hvor bebop-stilen har sterkere forankring og tradisjoner. Oftest opptrer han imidlertid med nordnorske medspillere i et nakent og krevende trio-format som til fulle viser hans mesterskap.

På mange måter er Hallgeir Pedersen en ensom fugl i norsk jazz, og han kunne sikkert ha gjort tilværelsen lettere for seg ved en mer kommersiell innstilling. Men han er konsekvent lojal mot sine veivalg – i musikken og livet. Dermed er han også en verdig vinner av den tiende Stubøprisen.”

Minnefond
Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tidligere prisvinnere er:
saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)
trompeteren Tore Johansen (2005)

Det i følge en pressemelding.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev