Vossa Jazz plakat 2007

– Nett det Vossa Jazz treng no

I Vossa Jazz-programmet, etter Siri Gjæres Survival Kit, står det selvironisk nok ”Nett det Vossa Jazz treng no”. Den tradisjonsrike festivalen overlevde etter de store økonomiske problemene som åpenbarte seg i fjor. Festivalen har i år satt sammen et program som på papiret virker solid. Ballade har dykket i arkivene, og kommer her opp med Vossa Jazz-aktuelle artister og prosjekter vi har snakket med de siste årene.

Kalender

Av Carl Kristian Johansen

Vossa Jazz overlevde et konkurstruet og svært problematisk fjorår. Artister som Trygve Seim, som skrev bestillingsverket, og Radio Røynda m/gjester, stod fram i Ballade og fortalte om uteblitte honorarer. Et sterkt lokalt engasjement stod opp for festivalen og sørget for at honorarene ble betalt og at festivalen fikk et fundament de kunne bygge videre på.

Festivalen har også et nytt styre og ny administrativ ledelse siden i fjor, noe som betyr at festivalen starter en helt ny epoke med årets festival. Lars Mossefinn var daglig leder i Vossa Jazz fram til i fjor, han er nå erstattet av Pål Gjersum. Ny styreleder etter Trude Storheim er Magne Kalstad.

Ekstremjazz er også nytt i år. Slik beskriver festivalen sitt friluftskonsept:

”Arkitektgruppa Minus skal bygge ein arkitekturpark som bakteppe – (i store volum av snø og evt. is) – kor Batagraf held konsert, mendan skianlegget er i drift. Dette vil dermed vere eit tilbod til Vossa Jazzpublikum som har trong og lyst til å kome seg ut på dagtid. Publikum vil kunne ankomme på ski og til fots frå ekspessheisen i Bavallen. Fallskjermhopparar vil syte for merksemd før konserten, medan paraglidarar vil vere ein del av konserten, sirklande over konsertstaden med lydeffektar. Ei spanande tilskiping der blandinga av uttrykk skaper ei unik oppleving.”

En aldri så liten tilnærming til Ekstremsportveko der altså.

Konsertlokalet Fraktgodsen skulle i utgangspunktet ikke brukes under årets festival. Den avgjørelsen er nå omgjort, og flere konserter er flyttet fra Fleischer’s til Fraktgodsen.

Vossa Jazz åpner fredag, her er noen smakebiter på artister som vil opptre i løpet av festivalen:

— Jeg har ikke sunget siden jeg var liten, Rune har begynt å spille gitar for første gang på femten år, og vi har med banjo og piano. Det er rett og slett et ønske om å gjøre helt nye ting, og lage musikk som ikke går etter personlig hovedinstrument, men som heller er et resultat av et ønske om å lage et sound sammen som band. Dette sa Håkon Kornstad til Ballade etter slippet av Wibutees siste album Sweet Mental. Les intervjuet ”Ikke akkurat jazzpurisme” [link id=61807 title=»her«].

— Det er noe friskt over det som kanskje kan kalles typisk norsk. Ellers er det en god miks av musikere i bandet, og jeg mener vi har funnet et uttrykk som ikke finnes hos så mange klezmerband i Europa. Det funker for oss og det er noe som folk liker, sa Morten Michelsen i Urban Tunélls Klezmer Band i intervjuet [link id=62833 title=»”Klezmer på norsk”«] til Ballade denne uken.

Rytmegruppen Jon Balke Batagraf skal spille i friluft under konseptet Ekstremjazz.

— Dette er trommeslagere som har orientert seg vekk fra det tradisjonelle trommesettet og funnet fram til egne lydverdener. Sammen har vi hatt som formål å ikke kopiere noen stil, men hele tiden hatt for øye å finne vår egen vei gjennom å utforske energien i en samspilt situasjon, sa Jon Balke til Ballade i intervjuet [link id=61026 title=»”Batagraf – En musikalsk tenketank”«].

Lørdag:

”Eg har eit ynskje om å formidla fargar frå eit indre rom», sa Berit Opheim om produksjonen til Vossa Jazz sine hjemmesider. Lørdag framføres årets bestillingsverk. Det er Berit Opheim og Ståle Storløkken som i hovedsak står bak dette. Vossa Jazz markerer også starten på en lengre turnè i regi av Rikskonsertene. Les mer om Opheim [link id=62514 title=»her«].

Puma et friband, vi spiller gammel, klassisk, fri-improvisert musikk. Lydbildet er elektrisk, med tangenter, kontaktmikker, gitar og trommer. Det er litt vanskelig for meg å beskrive ytterligere, men vi tar utgangspunkt i improvisasjonsmusikken vi kommer fra, og musikken har en god dose rock, noise og groove i seg, sa gitarist Stian Westerhus til Ballade i anledning at Puma vant fjorårets jazzintro. les intervjuet ”Pumajazz” [link id=61912 title=»her«].

Søndag:

Siden Kristin Asbjørnsen slapp sitt spiritual-album Wayfaring Stranger i fjor, har hun nesten konstant vært på veien. – Jeg opplever at sangene kan hentes krefter fra, jeg kan hvile i dem innholdsmessig, og samtidig frigjort fra dogmatiske begrensninger. Jeg ser på spirituals som vandringssanger, sterke livsuttrykk. Sangene rommer noe universelt, noe ekstremt menneskelig, som har sterke berøringspunkter til våre egne liv i dag, sa Asbjørnsen i Ballade-intervjuet [link id=62145 title=»”Tidløs åndelighet fra bomullsmarkene”«].

Allsidige Siri Gjære spiller Mona i musikalen Markus og Julie som har urpremiere på Trøndelag Teater samme dag som Vossa Jazz åpner. Søndag avslutter hun Vossa Jazz med sitt. – Survival Kit er veldig hjertenær fordi det er min greie og låter jeg har valgt ut. Men det handler om kombinasjonen av mange ting. Jeg er veldig glad i musikk, men nå jobber jeg som skuespiller. Jeg synes egentlig ikke det er så mye forskjell – det handler om mye av de samme, men i forskjellige settinger, sa Gjære i intervjuet [link id=62835 title=»”En redningsplanke fra Siri Gjære”«].

Tord Gustavsen har samarbeidet med både Asbjørnsen (spiritual-prosjektet i en tidlig fase) og Gjære (duoen Aire & Angels). Pianotrioen til Gustavsen slipper sitt tredje album på ECM over påske.

— Trioen befinner seg delvis i en arv eller linje fra de klassiske trioene, men vår trio henter like mye energi fra sangere og blåsere opp gjennom historien, og fra kilder som skandinavisk folkemusikk, impresjonismen og neoklassisimen. Vi er også i en slags dialog med moderne elektronika. Jeg vil si at det finnes linjer dit også, selv om de kanskje ikke er så tydelige. Dette sa Gustavsen i intervjuet [link id=62851 title=»”Tord Gustavsens abstrakte gospel”«] denne uken.

Les det fullstendige programmet til Vossa Jazz 2007 på festivalens egne hjemmesider.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev