Berit Opheim

Klart for Vossa Jazz 2001

Programmet til den 28. Vossa Jazz-festivalen er nå klart, og byr på en rekke musikalske godbiter. Det blir blant annet opptredener med en rekke av Norges fremste kvinnelige vokalister – der Herborg Kråkevik, Kari Bremnes, Unni Wilhelmsen og Berit Opheim er noen av de aktuelle navnene. Også årets bestillingsverk er signert en kvinne: «Til Iris» er laget av Eldbjørg Raknes. Årets festival går for øvrig av stabelen fra 6. til 8. april.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdag 7. april skal urframføringen av verket “Til Iris” finne stad. Eldbjørg Raknes blir den andre kvinnelege komponisten Vossa Jazz har engasjert, og hun har for anledningen håndplukket musikerne Christian Wallumrød (piano), Nils Olav Johansen (gitar, vokal) og Per Oddvar Johansen (trommer). Marianne Thallaug Wedset skal stå for lysdesign, mens Asle Karstad vil ha ansvaret for lyset.

Komposisjonene og tekstene på ”Til Iris” vil bli en integrert helhet som ensemblet vil arbeide med i en innstuderingsperiode, som tar til i februar og vil bli avsluttet med en fem dagers intensiv arbeidsøkt på Voss i forkant av uroppførelsen. “Til Iris” er tilegnet Eldbjørgs førstefødte, og premieren vil finne stad på datterens etårsdag. “Til Iris” vil føye seg inn i rekken av prosessorienterte verk der improvisasjon vil være et sentralt element.

Åpning med balkansk tilsnitt
Men alt kvelden før skal det være høytidelig åpning i Voss idrettshall med konsertprosjektet “Opning”, der Gabriel Fliflet, Ole Hamre og Knut Reiersrud har invitert den serbiske folkesangeren Stanisa, Kari Bremnes, Berit Opheim, Kolbein Falkeid og Dagblad-spaltisten Ljubisa Rajic til eit konsertprosjekt som setter balkansk musikk i framgrunnen.

Det kanskje største trekkplasteret, Herborg Kråkevik, avslutter konsertserien sin i idrettshallen med “Songboka”, og stiller for første gang med full besetning – Trondheimssolistene, Palle Mikkelborg, Helge Nordbakken og Helge Lilletvedt skal alle være med. Herborg lover dessuten å utvide å “Songboka” i forbindelse med opptredenen på Vossa Jazz.

Vossa Jazz kan også presentere det rykende ferske samarbeidet mellom Unni Wilhelmsen og Bodø-pianisten Jan Gunnar Hoff. Premiere blir det også på Terje Rypdals “Festival All-Stars” med Palle Mikkelborg, Bugge Wesseltoft, Bjørn Kjellemyr og Paolo Vinaccia. Det amerikanske gitarfantomet Mike Gallaher blir presentert for et større norsk publikum med sin nye norske kvartett.

Videre høydepunkter
Tilhengere av pianojazz skal få sitt gjennom møte med Geri Allen Trio og Bobo Stenssons samarbeid med Mats Eilertsen og Thomas Strønen, som har med seg svenske Fredrik Ljungkvist på saksofon. Fransk kammerjazz med akkodionist Jean-Louis Matinier og bassist Renaud Garcia-Fons regnes også som en av juvelene i det omfattende festivalprogrammet. Så også med det nordiske samarbeidet Scandinavian Summit med vossingen Tore Brunborg, saks, finske Severi Pyysolo, vibrafon, svenske Lars Jansson, piano, danskane Jesper Bodilsen, bass og Morten Lund, trommer.

Bluesfolket får sitt gjennom den amerikanske gitaristen og vokalisten Deborah Coleman, samarbeidet mellom norske Good Time Charlie og engelske Mike Sanchez og CD-aktuelle Hot Little Mama. Og de folkemusikkinteresserte blir heller ikke glemt – svenske Hoven Droven og norske Susanne Lundeng er klare. Det er også samba-ambassadør nr. 1 i Norge – Tom Lund med Trio de Janeiro og CD-aktuelle Ola Kvernberg. Per Indrehus relanserer for øvrig CDen “Tid å hausta inn” under Vossa Jazz – med et Olav H. Hauge-program sammen med Kari Bremnes og Berit Opheim.

DRAPAO! kan også varte opp med et bra program for de unge danselystne. Her finner en blant annet Love OD Communication, The Athome Project, dj Barabass & The Happy Few, Nymark Collective og Audun Kleives Bitt. For det komplette programmet henviser vi til Vossa Jazz’ hjemmesider, der du også vil finne nærmere omtaler av hvert enkelt innslag.

Billettsalget starter i morgen, onsdag 17. januar.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.