ELMER (Foto: rikskonsertene.no)

Jazzintro 2006 starter på Vossajazz i påsken

Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler står bak Jazzintro, som er et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. Jazzintro arrangeres annethvert år og ved påmeldingsfristens utløp 20. oktober i fjor hadde 59 band søkt om deltagelse – over 20% flere søkere enn ved forrige runde. Åtte band er plukket ut og skal presenteres på de fire største jazzfestivalene før vinneren skal kåres i finalen på Molde Jazzfestival i slutten av juli.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Vinneren får æren av å bli titulert Årets unge jazzmusikere og blir tilbudt et lanseringsprogram som blant annet omfatter turnering og studiotid i Rikskonsertenes lokaler i Nydalen.

— I lanseringspakken ligger en festivalturnè kommende høst, en klubbturnè våren 2007, samt et tilbud om å gjøre en skolekonsertturnè. Alt i regi av Rikskonsertene og Norsk jazzforum. I tillegg vil det komme mer, men dette er en garanti som ligger i bunn av lanseringsprogrammet, sier Camilla Slaattun Brauer i Norsk jazzforum.

Tidligere vinnere er Urban Connection i 1998, nå oppløste RA i 2000, SOLID! i 2002, og In the Country i 2004.

— Forrige vinner av Jazzintro, In The Country, fikk veldig bra utbytte av lanseringsprogrammet fordi de slapp debutalbumet sitt midt under en omfattende Norgesturnè. De var god timing, og de fikk mye god omtale, sier Slaattun Brauer.

Det presenteres altså to band på hver av de største festivalene før Molde, og først ut blir dermed Vossajazz som starter førstkommende helg. Der skal bandene Eyewaterlillies og ELMER, begge med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, presenteres for et kresent publikum og en krevende jury.

Dette er det komplette program for Jazzintro 2006, slik det er presentert av Norsk jazzforum og Rikskonsertene:

VossaJazz, søndag 9. april

Eyewaterlillies
Ingrid Lode (Fræna) – vokal
Petter Vågan (Trondheim) – gitar
Eivind Nordset Lønning (Trondheim) – trompet
Andreas Amundsen (Trondheim) – bass

Eyewaterlillies er en kvartett i grenselandet jazz/pop. Musikken spenner mellom tung melankoli og naturlig letthet, og bandets medlemmer har sterke røtter i jazztradisjonen som preger formvalget i låtene. Improvisasjon står sentralt i både samspill og soloer, og tekstene er lånt fra den amerikanske 1800-tallslyrikeren Emily Dickinson. Kvartetten har spilt sammen i tre år, og alle i bandet har bakgrunn fra Jazzlinja i Trondheim. Musikerne har i 2005 spilt på blant annet Dølajazz og Moldejazz. Medlemmene i bandet spiller også i konstellasjoner som Petter Vågan Kvartett, Platoon, Florebius, Marianne Halmrast Sekstett, Kobert, Trondheim Voices, Surrig og Retnesegel. I 2006 vil Eyewaterlillies komme med plate på Jazzaway Records.

ELMER
Hayden Powell (Molde)- trompet
Kristoffer Alberts (Oslo) – tenorsaksofon
Jo Fougner Skaansar (Lillehammer) – kontrabass
Espen Bjarnar (Molde) – gitar

ELMER startet opp i 2004, på Jazzlinja i Trondheim. Bandet har allerede gjort seg bemerket med en personlig spillestil og et særegent uttrykk, og spiller noe de selv kaller en blanding mellom ”ECMsk” kammerjazz og europeisk klassisk musikk. Inspirasjonskilder er f.eks. Kenny Wheeler, Christian Wallumrød Ensemble, Old And New Dreams, Tomasz Stanko og Bobo Stensson Trio. Bandmedlemmene spiller i ulike band, som Trondheim Jazzorkester, Legopulver, Alberts og Magic Pocket.

MaiJazz, Stavanger, lørdag 13. mai

Billington Trio
Ove A. Billington (Halden ) – piano
Andreas Amundsen (Senja) – kontrabass
Hermund Nygård (Råde ) – trommer

Billington Trio ble etablert i 2005 og består av tre musikere som alle er studenter ved Jazzlinja i Trondheim. Musikerne har de siste tre årene jobbet sammen i en rekke forskjellige band og besetninger innenfor flere stilarter, men satser nå på denne ferske pianotrioen med eget låtmateriale. Billington trio tar utgangspunkt i den funksjonsharmoniske jazztradisjonen, med et mål om å utfordre seg selv og publikum både kunstnerisk og musikalsk. Bandet har et ønske om å tilføre pianotrioformatet noe nytt, samtidig som de har en sterk forankring i tidligere jazztradisjoner, inspirert av alt fra Bill Evans Trio via Paul Bley og Keith Jarrett til Brad Mehldau Trio.

Puma
Stian Westerhus (Trondheim) – gitarer, maskiner
Øystein Moen (Trondheim) – tangenter, elektronikk
Gard Nilssen (Skien) – trommer, perkusjon, sampling

Puma er en trio som har sitt utspring i det kreative unge jazzmiljøet i Trondheim. Musikken er fryktløs, dynamisk og improvisert. Fokuset ligger på øyeblikkskunst, groove og spontanitet. Som band skaper de et energisk, moderne uttrykk som er inspirert av jazz, rock, fri-impro, country og electronica. Pumas medlemmer har etter hvert fått lang erfaring som musikere, og spiller i flere sammensetninger.

NattJazz, Bergen, onsdag 31. mai

Pam
Marius Neset (Os) – tenorsaksofon
Magnus Hjorth – piano
Petter Eldh – bass
Anton Eger – trommer

Pam spiller jazz med kraft og utadvent energi. Bandet har en utstråling som har gitt dem et navn på den københavnske jazzscenen; dette er et band som fanger publikums interesse og engasjement. Låtene spenner fra den melodiøse til det hardtsvingende og temporike, og repertoaret består primært av orginalkomposisjoner som medlemmene skriver og utvikler i fellesskap. Bandets debutalbum kommer ut i 2006.

Silucian Town
Martin Taxt (Oslo) – tuba
Lena Nymark (Oslo) – vokal

Silucian Town har eksistert siden høsten 2001, og duoen har bakgrunn fra Musikkhøgskolen i Oslo. De spiller egne komposisjoner og beskriver musikken som eksperimentell pop med fri-improelementer, eller avantgarde-jazz med poptilnærming. Musikerne har tidligere spilt med blant annet Florebius, Dinosau, Hanne Hukkelberg Ensemble, Stian Carstensen, Louis Sclavis og Mathias Eick.

Kongsberg Jazzfestival, fredag 7. juli

Hat:trick
Harald Aamodt Aadland (Oslo) – piano
Rune Nergaard (Bodø) – kontrabass
Gard Nilssen (Skien) – trommer

Hat:trick er en pianotrio som møttes på Jazzlinja i Trondheim vinteren 2003. Bandet spiller utelukkende musikk som bandmedlemmene har skrevet selv. Musikken varierer fra melodiske komposisjoner, til løsere og friere linjer,
og med deres kreative og lydhøre spill skaper de et moderne og personlig uttrykk, inspirert av bl.a Keith Jarrett, Ornette Coleman, Charlie Haden og Audun Kleive. Musikerne spiller også med band som Marianne Halmrast Kvintett, Humvee, Tore Johansen kvartett, Bushmans Revenge og Alberts.

Supersonic Rocketship
Jørgen Mathisen (Oslo) – saksofoner og klarinett
Even Helte Hermansen (Skien) – gitar
Ola Høyer (Bergen) – bass
Dag Erik Knedal Andersen (Steinkjer) – trommer

Supersonic Rocketship er en kvartett som har sitt utspring fra Jazzlinja i Trondheim og Norges musikkhøgskole. Bandet tar utgangspunkt i den moderne jazztradisjonen, men går ikke av veien for å hente inspirasjon fra rock så vel som country, pop og frijazz. Av referanser kan John Coltrane, Led Zeppelin og Ornette Coleman nevnes. Komposisjonene er stort sett skrevet av bandets medlemmer.

Vossajazz går av stabelen fra 7. til 9. april. For mer informasjon følge lenkene under eller gå til hjemmesidene til Vossajazz her.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev