Geir Lysne, 2003

Geir Lysne: – Umulige arbeidsforhold i Norge

Den norske komponisten Geir Lysne er for tiden i Tyskland og jobber med radio-jazzorkesteret i Hamburg, North Deutsch Rundfunk Big Band. Dette er tredje gangen det siste året Lysne er invitert med sin egen musikk til NDR Big Band, som regnes som et av de ledende i Europa, med mer enn 50 produksjoner i året. Samtidig er Lysne svært kritisk til norsk kulturpolitikk på storband-området, og truer nå med å flagge ut.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Denne gangen består samarbeidet av 11 dager med innspillinger og forberedelser til månedens radiokonsert i Rolf Liebermann Halle førstkommende fredag. Konserten er utsolgt for mange uker siden, og interessen skal være stor i tysk media. Flere konserter er allerede booket senere på våren.

— Å få jobbe med et slikt orkester i hele 11 dager på rad, og ikke minst få presentere min musikk for et så stort publikum, er helt unikt, sier Lysne. – Jeg skulle virkelig ønske dette var mulig med et norsk jazzorkester også. For norske komponister, eller utøvere som driver seriøst med jazzmusikk i stort format, er det dessverre helt umulige tilstander i Norge.

Han fortsetter: – Norske jazzmusikere er verdenskjente for sin stil, mens for landets mange spennende jazzkomponister finnes det ingen orkester å jobbe med. Med dagens totalt manglende kulturpolistiske vilje til å gi denne delen av musikklivet verdige arbeidsforhold, er det faretruende nærliggende å rett og slett å gi opp, og heller flagge ut til utenlandske orkester. Selv med et meget høyt kunstnerisk nivå, og med veldig stor oppmerksomhet fra utlandet, er kun korte enkeltprosjekter det eneste norske storband er i stand til å gjennomføre med dagens tilskuddsordninger.

Mot alle odds har likevel Geir Lysne Listening Ensemble, som det eneste norske jazzorkester de siste syv årene, klart å gi ut tre CDer og vært hyppig presentert på utenlandske TV- og radiostasjoner, samt internasjonale jazzfestivaler.

Geir Lysne er i følge sentrale kilder innen norsk jazzhistorie første nordmann til å gjøre egen konsert som dirigent og komponist med et utenlandsk radiostorband. Noe av repertoaret til konserten førstkommende fredag er hentet fra «…listening ensemble», mens tre stykker er spesialkomponert for NDR Big Band til denne anledningen.

Geir Lysne Listening Ensembles nye CD «Korall», som altså er ensemblets tredje, ble sluppet på det europeiske markedet i januar. Geir Lysne er musikalsk leder og komponist for all musikk i ensemblet, er 37 år og utdannet ved Norges Musikkhøgskole med saksofon som hovedinstrument. Han har turnert med forskjellige grupper over hele verden, og vant bl.a. Spellemannsprisen med Oslo Groove Company i 1990. Med verket «M.B.», komponert for ensemblet, ble han nominert til Edvard prisen 2000. Han har komponert musikk for ulike typer klassisk- og jazz-ensembler.

— Pressen er kjempebegeistret over «Korall», sier Lysne selv, som også har tatt med seg trommeslager Knut Aalefjær og trompetist Frank Brodahl fra sitt eget ensemble på denne produksjonen i Hamburg.

Et tyskspråklig intervju med Lysne, som omtales som en «wichtige neue Stimme in der Big-Band-Welt», kan du lese her, mens hans egne hjemmesider er å finne på denne adressen.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev