IMG_3442

Fullstappet november på Blå

Blå i Oslo slår til med et meget imponerende og variert kulturtilbud i november. Vi bringer her videre den komplette listen over arrangementer, der samtidsmusikk og techno som vanlig stiller side ved side. Det blir opptil flere festivaler, samt en saliggjørende blanding av norske og utenlandske navn.

Kalender

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

Spectro Duo – Trailblazers Tour

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Tirsdag 31.10 – Skeiv litterær kveld

Hva gjør egentlig skjønnlitteratur til god homolitteratur? Når hovedpersonen i romanen lever et lykkelig lesbisk liv og det ender godt? Når man som skeiv leser kan kjenne seg igjen i handlingen? Eller holder det kanskje bare at forfatteren selv er homo?

Bokdusjerne har invitert et knippe smarte damer med ordet i sin makt til å dra i gang debatten. Vi håper at salen vil fylles av leseglade mennesker, med bok under armen og spørsmål på tungen – og gjerne meningers mot!

I panelet sitter forfatterne Pernille Rygg og Gerd Brantenberg, litteraturviter Halldis Fougner, forlagsredaktør Birgit Bjerck og journalist Brita Møystad Engseth. Debattleder er Anne Aasheim, NRK. Kvelden arrangeres i samarbeid med LLH Oslo og er åpen for alle, uansett kjønn og fil.

For mer informasjon, ta kontakt med Siri Lindstad: sir-li@online.no

KL.2000

— – – –
Onsdag 1.11 – MARI med Alfa Effrick

Mari Wendelbo (eks. Cirkus Modern), gikk på konserter i sommer for å finne musikere som kunne skape stemning som ville passe inn i den stemningen hun selv laga på CD’en sin «Paperbird» som kom ut tidligere i år. Mari fikk med seg Bjarne Larsen og Jon Birger Wormedal (Salvatore, Palace of Pleasure). Det oppsto magi da de tre stemningsskaperne møttes i øvinglokalet og «Alfa Effrick» blei Mari’s backingband. De blir å høre på noen av landets klubbscener i høst. Vakker sang, søte lyder og varme klanger fra Oslo’s «under-verden».

Kl. 2000. kr. 60

— – – –
Torsdag 2.11 – TERMOS: Kaffe Matthews (UK)

Kaffe Matthews ­ fiolin/elektronikk

Kaffe Matthews gjesta BLÅ i 1998. Da var hun ny for Oslopublikummet, men de snaue 200 som møtte opp fikk seg en konsertopplevelse som sitter. Kaffe Matthews sine solokonserter med fiolin og elektronikk er forskjellige fra gang til gang, og tilpasses stedene hun er på ved at masse små mikrofoner plasseres rundt om i lokalet; på do, i baren, bak et hjørne og utenfor. Lydene flettes inn i konserten og på den måten gir hun uttrykket «spille med omgivelsene» en tydeligere mening. Deler av forrige BLÅ konsert blei med på den nyeste plata hennes, ei plate som har mottatt toppkritikker av prestisjemagasiner som The Wire, Avant The Independent, Forced Exposure og Resonance. Magasinet The Wire har utpekt Kaffe til: «The pope of the virtual violin ­ one hand on the fiddle, the other on the Power Macintosh.»

Etter en lang USA turne er nå Kaffe tilbake igjen i Oslo, på BLÅ. Hun holder også en lengre workshop-serie på Kunstakademiet, så til de som er i stand til det: Meld dere på!

Bilder, info, lyd med mer finner du på:
http://www.annetteworks.demon.co.uk
http://www.stalk.net/annetteworks

KL.2000. KR.70 Medlemmer gratis.

— – – –
Fredag 3.11 – VERDEN I NORDEN: DA LATA + Patrick Forge + Frie Former

KONSERT:

Da Lata (UK/Brasil) & DJ Patrick Forge

LILIANA CHACHIAN – sang, CHRISTIAN FRANCK – gitar, OLI SAVILL – perkusjon, MIKE LINDUP – keyboard, TRISTAN BANKS – trommer, ANDY LAFONE – bass, PATRICK FORGE – DJ

I teten av den nye Brasil-bølgen, med luftig sang og funky, laidback elektro-bossa – der finner vi Da Lata. Og det vi finner er noe det har vært snakka om å få til Norge og BLÅ lenge – endelig! Da Latas første single «Pra Manha» spredde seg som en favoritt på klubber i London, New York, Tokyo, Tyskland – ja i alle land med frodig klubbliv i 1998. Og bandets oppfølger med langspilleren From The Tin vugger oss, gleder oss og for oss til å ville hylle livet. Som igangsettere av bandet finner vi DJ-stjerna Patrick Forge og alt mulig mannen Chris Franck. For fem år siden starta de Da Lata. Ønsket var å gjøre for samba og brasiliansk musikk det samme som Masters At Work hadde gjort for salsa og latinsk musikk. Resultatet kjenner vi som avhengighetsskapende.

KLUBB:

FRIE FORMER+Patrick Forge DJ-sett

Vi koster på oss noen ord om Patrick Forge også. Han begynte i platesjappa Reckless Records hvor han traff Ninja Tune gründeren, Coldcut-medlemmet og grunnleggeren av selveste KISS FM: Jonathan Moore. Patrick fikk eget program, blei nær samarbeidspartner med Gilles Peterson og så spant det bare videre. Som verter for kvelden finner vi den kruttsterke DJ-duoen Elin og Malin under etiketten FRIE FORMER. Elin og Malin har slått seg opp som en av de sterkeste DJ-duoene på Norges klubbscener, og gjennom kveldene FRIE FORMER på BLÅ gir de oss god stemning gang på gang.

KL.2000. kr. 100,-

— – – –
Lørdag 4.11 – VERDEN I NORDEN: Recycler + FRIE FORMER

KONSERT KL.2100:

Recycler

FAB (FABRICE CHARLOT) – tangenter/elektronikk, TCHERNO (BRUNO WEISS) – tangenter/elektronikk, ERIC MOMBO – bass, GURJIT SINGH SIHRA – perkusjon

Recyclers frontfigurer er to unge franskmenn, Fab og Tcherno, som respektløst resirkulere, klipper og limer i musikkhistorien. En små bisarr miks av bhangra-funk, tunge og syra basslinjer, afrikanske stammesanger, arabisk slagverk og med en tung breakbeat i bånn. Gutta bak Recycler har bakgrunn som industrirockere i bandet MAT, sterkt influert av Meat Beat Manifesto. De sysla med alle tenkelige retninger innen en sampler kom på bordet. Da blei det alvor. Nå kunne de virkelig forandre, forvirre, forverre og forbause. Fra Frankrike nådde lyden av Recycler London og selveste Nation Records. Nå er de samme lydene på vei inn i

dine ører.

KLUBB KL.2300:

FRIE FORMER er vertskapet også denne kvelden. Elin og Malin fortsetter der de slapp med Patrick Forge kvelden før. Gode vibber fra jazz, soul, two step og break-beat – i frie former selvsagt.

KL.2100. KR.100

— – – –
Søndag 5.11 – Tri O_Trang – Lien/Snekkestad/Haug

Helge Lien ­ piano, Lars Andreas Haug ­ tuba, Torben Snekkestad ­ saksofon

En av landets sterkeste kort innenfor improvisasjonstrio-formatet. Tri O`Trang opplevde suksess med debut plata si, som blei utgitt av NOR CD. Bandet er i gang med nytt album, og Helge og Torben bor i København ­ for å hente nye impulser og for å spille masse. Det er lenge siden vi har hørt de i Oslo. Og ja: Vi gleder oss!

Sjekk:
http://www.helgelien.net

Tri O´Trang: http://triotrang.helgelien.net

KL.2000. KR.60

— – – –
Onsdag 8.11 BLÅLYD

BLÅLYD er Ny Musikks konsertserie på BLÅ der samtidsmusikk møter andre uttrykk.

Blålyd av skrot og skulpturer

Kveldens musikere skaper unik musikk av høyst uvanlige instrumenter. Skrammel, skrot og skulpturer er utgangspunktet for klangfantasier og intens, mangesidig og særdeles visuell musikk. Blålyd byr på:

* Sverre Hoels sexy lydskulptur Bjella Donna i klingende blankt stål.

* Slagverkeren Knut Aalefjær trakterer Peter Opsviks designede tre-instrumenter.

* Pianisten Kenneth Karlsson står for kveldens historiske innslag med John Cages stemningsfulle Amores for preparert piano, med perkussiv med hjelp av duoen Johannes Bergmark og Martin Klapper.

* Ved hjelp av 18 vanvittig konstruerte blåseinstrumenter fremfører Terje Lerstad sitt eget verk Prust, inspirert av Maricio Kagels «Atem für einem Bläser». I Donald Martions «B, A, B, B, IT, T» (tilegnet Milton Babbitt) utforsker han klarinettens virkelig dype klanger ved hjelp av forskjellige forlengelsesrør.

Etter et møte med multiinstrumentalistene Johannes Bergmark og Martin Klapper lover vi at ditt forhold til coctailpinner og fotballspill aldri blir det samme igjen. Sammen utgjør de en klanglig nyskapende improvisasjonsduo med sine uortodokse instrumenter og ikke-instrumenter. De makter å vri både intens og poetisk musikk ut av leketøy, tomatsager, 3D-postkort, skruer, baufilblad, kongler og skjell, stemmer, sag, thermin, moog, radioer, grammofoner, diktafoner, brilloliner, fingerfioliner, fjær, vrengebokser og forsterkede objekter, og egne originalt sammenskrudde lydkonstruksjoner.

I Lille Baren stiller elever fra Bærum kommunale musikkskole ut resultater av et instrumentoppfinneri-verksted i regi av Drivhuset. Utdrag fra prosjektmusikken spilles som oppvarming til konserten.

Det skjer på Blå, Brenneriveien 9C onsdag 8. november kl. 20.00.

KL.2000. KR.50

— – – –
Torsdag 9.11 – ULTRON: For første gang!

Vi har alle hatt en 1.gang på alt… Alle husker vi svette, rødme, nerver og spennthet!

Denne kvelden skal ULTRON presentere 2 stk. 1.gangs framføringer av Rob Waring og Jon Persen. Rob er kjent i Norge som en fantastisk improviserende vibrafonist (Søyr, RW trio m.m), komponist og lærer ved NMH. Hans stykke BREAKING POINT er skrevet til Kjell Tore Innervik (perc.) og Vegard Landaas (saxofoner). Begge er studenter ved NMH og spiller sammen for 1.gang… Sammen og hver for seg har de samarbeida og spilt musikk av bl.a. folk som Yngve Slettholm, Jon Balke, Rolf Wallin, Vidar Johansen, Bjorn Kruse og Jens Wendelboe.

Mannen bak for 1.x nr.2 er John Persen, sentral musikkskaper og kjent som en av de sterkeste drivkreftene innen ny norsk musikk; ULTIMA, NMH, OSLO SINFONIETTA etc. hadde vel knapt sett dagens lys uten denne mannen! DuO har han skrevet til Anne Hveding (fløyter) og Dan Styffe (kontrabass). Anne og Dan er utdanna i Norge, Tyskland og USA. Dan er solobassist i Filharmonien, Anne er bl.a. blitt utnevnt til årets debutant. Dan har nylig sluppet sin soloplate. I tillegg vil Dan spille ny ULTRON konsert med sin svenske bass-kollega Anders Jormin juni 2001.

Det blir i tillegg musikk av Åse Hedstrom, Rolf Wallin og improvisasjoner, framfort av ULTRON-skaperne Gro Løvdahl (bratsj) og Hans-Kristian Kjos Sørensen (slagverk). Gro og H-K er vel kjent for tidligere ULTRONISTER. Gro er solo-bratsj i Svenske Kammer-orkester og improvisatør, H-K er slagverksolist, med tidligere utgivelser på bl.a. ECM, og er i gang med sin 1. solo CD for BIS.

Det blir for øvrig også ULTRON- konsert den 14. desember.

— – – –
Fredag 10.11 – RUDLENDE + BLÅKK PARTY

KONSERT: KL.2100.

RUDLENDE: Tore Brunborg: tenor og sopransaksofo, Nils Jansen: tenor og bass saksofon, Frode Nymo: altsaksofon, Terje Gewelt: bass, Vigleik Storaas: piano, Espen Rud: trommer.

Selv om festivalene har tatt copyright på beskrivelser som DRØMMELAG!, SUPERGRUPPE! og SENSASJON! er vi noen ganger nødt til å låne litt krutt. For noen ganger står vi stilt ovenfor supergrupper, noen ganger er det ULV og ikke bare hese rop. Med RUDLENDE har veteranen Espen Rud fått i stand et band, eller orkester, som virkelig tar vare på og forvalter den moderne akustiske jazzen. I over 30 år har Espen Rud vært en av mange bærebjelker i norsk jazz. Han var med i den første utgaven av Finnerud Trio, og derigjennom deltakter på den legendariske Plastic Sun-utgivelsen. Siden har han spilt med stort og smått. Etter å satt sammen Rudlende mottok han spellemannsprisen for gruppas første utgivelse i 1998. Vigleik Storaas er en av landets mest profilerte pianister og har mottatt to Spellemannspriser med sin egen trio. Tore Brunborg tok fart med Masqualero, bandet vi aldri glemmer (hva ville vi ikke gjort for en gjenforening!) og har siden vært å finne i toppsjiktet i norsk og skandinavisk jazz, med bestillingsverker og medvirkning på uttallige plateutgivelser. Nils Jansen kjenner vi blant annet fra SØYR, hvor han var medlem i 12 år. Siden har han jobba i en rekke sammenhenger, og kan vel ­ for å bruke en slitt metafor ­ beskrives som en litt skjult juvel i norsk jazz; en saksofonist som får mye heder og ære i miljøet men som alt for få er bevisst på. Terje Gewelt har deltatt på over 40 plateutgivelser blant annet med det amerikanske fusionbandet Full Circle, med kontrakt på giganten Columbia/SONY. I dag driver han eget plateselskap, Resonant Music, i tillegg til å være aktiv musiker. Frode Nymo kom som en rakett inn i folks jazzbevisssthet med bandet Urban Connection. Bandet tok rotta på Moldepublikummet under festivalen i 1998 og har siden turnert massivt i inn- og utland.

Konserten presenteres av Norsk Jazzforum.

KLUBB: KL.2300.

BLÅKK PARTY med Vidar og Lars Petter.

KL:2000. KR:80 Medlemmer gratis.

— – – –
Lørdag 11.11 – MOOSEJUUS + Teatersport

KLUBB:

Spinning Wheel fra Pfarrkirchen, Tyskland. En miks av offbeat, breakbeat, nu-jazz, blanda med god gammel euro-jazz fra 60/70-tallet.

— – – –
Søndag 12.11 Storbandsøndager på BLÅ

Avslutningskonsert for Østnorsk Jazzsenters regionale storbandseminar.

Østnorsk Jazzsenter inviterer til konsert med unge amatørmusikere fra hele østlandsregionen. Senteret arrangerer regionalt storbandseminar for storbandmiljøet på Østlandet, og denne kvelden kan du oppleve seminarets avslutningskonsert. Seminaret er støttet av Norsk musikkråd.

Dørene åpner kl. 19.00. GRATIS!

— – –
Onsdag 15.11 SOUL KITCHEN

Soul Kitchen 15/11 byr på vår svenske venn Thomas Rusiak. I tillegg til å vise skills på mikken både på engelsk og svensk har han også produsert for andre artister som blant andre Petter og Feven og ikke minst et spor for legenden Slick Rck. Rusiak er blitt superstjerne i Sverige etter samarbeidet med Tedyybears sthlm og hiten «Hip Hopper». Aktuell med albumet Magic Villa.

KL.2100 KR.100 18 ÅR

— – –
Torsdag 16.11- Lørdag 18.11 – ETIKETTE 46

Plateselskapene bp, dBut, Smalltown Supersound og Trust Me har slått seg sammen til en festival i uke 46.

— – – –
Søndag 19.11 – Apartment Records presenterer:

Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. (JAP)

Forband: Cock E.S.P.

Kawabata Makoto – gitar, elektronikk, Tsuyama Atsushi – bass, vokal, harmonica, Higashi Hiroshi – synth, gitar, Koizumi Hajime – trommer, Cotton Casino – vokal, synth.

«A freak-out group for the 21st century!» har de blitt kalt, japanske Acid Mother Temple. Magasinet The Wire kåra debutalbumet deres til et av årets aller beste, i 1997. Acid Mothers Temple Soul Collective ledes av Makoto Kawabata, med rundt 30 involverte, kjente og ukjente musikere, artister, dansere, farmere etc. For å dokumentere sine aktiviteter danna de sin egen plate-etikett, som allerede har rukket å gi ut et tjuetalls cd¹er. Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O er bare en del av kollektivets aktiviteter. Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. (Underground Freak Out) ble danna i 1996 av Makoto Kawabata (Musica Transonic, Mainliner, Toho Sara etc.) og har siden den gang fart av gårde i sonisk tempo over tre kontinenter – opptil flere ganger. MEN: Dette er første gang de besøker Skandinavia, og det er derfor med stor iver og glede vi presenterer våre japanske helter. Et forsøk på å beskrive Acid Mothers Temples musikk vil kunne føre til klipp og lim-begreper som: «tung og massiv punchdrunk-dronepsykose», «kosmisk, drugs-infisert psykedelia» eller «infernalsk og overstyrt hardrock». Legger vi til etnisk, jazza og dronende sitter vi igjen med en beskrivelsen som kan funke ­ før du er i stand til å lage din egen beskrivelse etter å ha hørt de. Vi gleder oss til å høre låter som «Hawaiian Brownie», «Astrological Overdrive», «Speed Guru» og «Amphetamine A Go-Go» på BLÅ. På Blå spiller den amerikanske elektroniske power-noise duoen Cock E.S.P. support for AMT.

For mer info: Apartment Records, v/ Per Gisle Galåen fon 22 11 57 95, eller e-post bobilia@frisurf.no

KL.2000.

— – – –
Mandag 20.11 – Francois Corneloup Trio (FRA)

Francois Corneloup – sax, Claude Tchamitchian – bass, Eric Echampard – trommer

Med plata Cadran Lunaire på den velkjente EVIDENCE-etiketten blei for alvor saksofonisten Francois Corneloup og trioen hans eksponert for et større publikum. Den beste og mest treffsikre sammenligningen som er blitt gjort er med det legendariske THE TRIO – John Surman, Stu Martin og Barre Phillips – som på 60- og 70-tallet gjorde åpen og tidløs trio-kommunikasjon.

KL.2000 KR70

— – – –
Onsdag 22.11 – TALIBAN – et kulturtalkshow fra scenen

— – – –
Fredag 24.11 – RONNIE JACOBSEN VS DIGITALITY + SUNKISSED: Phil Asher (UK)

KONSERT: KL.2100.

Ronnie Jacobsen/Lars Tiderholdt/Karl Oluf Wennerberg/Richard Gjems/Salvador/Jann Skoglund/DJ Florian

Blues og hip-hop i skjønn forening?! På papiret kan det høres ut som en konstruksjon for skoleturneer i grisgrendte strøk. Men når du hører lyden

skjønner du at dette er noe av det tøffeste og mest helhjerta ekte du har hørt på lenge. Ronnie Jacobsen gjorde reint på bord under årets Notodden Blues – og VG presenterte stilskaperen (det vil vi faktisk tørre å kalle han) Ronnie Jacobsen som et navn vi må merke oss og oppsøke hver gang vi ser navnet knytta til en konsert. Ronnie Jacobsen har røtter både i blues og hip-hop, så det er bare en logisk konsekvens at Ronnie blander digitale elementer med det organiske lydbildet fra midten av forrige århundre i sitt «RonnieJacobsenVSDigitality». Gangsterjazz møter obskure samples, og Chicago-blues møter loops i et fordomsfritt prosjekt som strekker seg fra gården til Mississippi Fred Mc.Dowell og inn i stua til Dr. Dre. Materialet har Ronnie plukka fra egne ressurser for å bearbeide det med sine makkere. Det tradisjonelle elementet er det Lars Tinderholt på kontrabass, Karl Oluf Wenneberg på trommer, Richard Gjems på munnspill og rapperen Salvador (fra Darkside Of The Force) som representerer. Den digitale delen består av Jann skoglund på beats, tangenter og samples og Dj.K.lee på platespillere.

KLUBB: KL.2300

SUNKISSED presenterer selveste Phil Asher fra England. Han er grunnleggeren av Restless Soul Movement og mannen bak Jazz In The House-samleskivene. Han har lovt å fyre opp med deep-house, rare-grooves, disco og real-school flavours.

KL.2000. KR.70

— – – –
Lørdag 25.11 ­ KONSERT: Schooldays KLUBB: MOOSEJUUS

KONSERT KL.2100 PRESIS:

Schooldays: Ken Vandermark (USA) – saksofon, Kjell Nordeson (S) – vibrafon, Jep Bishop (USA) – trombone, Paal Nilssen-Love – trommer, Ingebrigt Flaten – bass

Schooldays er en norsk-amerikansk supergruppe som har rappa navnet sitt fra en Roswell Rudd komposisjon. Dette er noe for oss som digger den rå og ekspressive jazzen. Gruppa blei satt sammen etter initiativ fra produsent og Down Beat-skribent John Corbett. Ken Vandermark og Jeb Bishop er to av Chicago scenens mest profilerte, og vi kjenner de blant annet fra Vandermark 5, DKV, NRG Ensemble, Steam og Peter Brôtzmann Tentett. I fjor blei Vandermark tildelt The MacArthur Foundation, et stipend som tidligere bare er gitt til størrelser som Max Roach, Anthony Braxton og Cecil Taylor. I tillegg fikk han Down Beats utmerkelse «Talent Deserving Wider Recognition» samme år. Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Flaten kjenner vi som to av landets beste musikere, uansett sjanger. De er kjent fra

sammensetninger som Atomic, Close Erase, The Trio, Vindaloo, Pocket Corner, The Quintet og mange andre knallsammensetninger. Kjell Nordeson kjenner vi normal som trommeslager i AALY TRIO.

Turneen markerer at bandet er plateaktuell på den prestisjetunge Chicago-etiketten OKKAdisk.

KLUBB KL.2300:

MOOSEJUUS: Klubbjazz presentert av Eivind Olsvik og Espen Horne.

KL.2000. KR.90 KR.60 etter kl.2200. Medlemmer gratis.

— – – –
Mandag 27.11 – TIDEN

— – – –
Tirsdag 28.11 – FLIFLET/HAMRES Energiforsyning med PETER BASTIAN

Gabriel Fliflet – trekkspill, sang, Ole Hamre – slagverk, + Peter Bastian ­ diverse blåseinstrumenter

Gabriel og Ole er Fliflet/Hamres Energiforsyning, verdens minste totalorkester. I over 10 år har de gitt oss rå balkantoner og vare finske mollperler. Og Ivar Aasen selvsagt, og selfølgelig: Harald Sæverud på sigøynerbryllup i Serbia. Det er sånne reiser Fliflet/Hamres Energiforsyning tar ­ og de tar alltid publikum med seg. Fliflet & Hamre har hatt med seg folk som Kari Bremnes, Frode Alnæs og Jan Eggum. Denne gangen har de med seg en gammel favoritt: Den danske musikk- filosofen,

kulturpersonligheten og blåseren Peter Bastian. For snart 30 år siden var Bastian med på å grunnlegge Den danske Blæsekvintet ­ og reiser fremdeles verden rundt som fagottist i dette orkesteret. I gruppen Bazaar har han vært med på å skape ny, rytmisk musikk – ofte med sterke islett av balkan-musikk. Peter Bastian er nemlig også en mester i bulgarsk og tyrkisk klarinettspill.Mange vil også kjenne ham som forfatter av boken Inn i musikken, en kultklassiker blant musikkelskere .Vi spør: hva spiller dere? «Gjennom sentrifugiske energispiraler til nordisk ro, fra konsentrasjon om stillhet til bulgarske beinknuser-festligheter. Mye lek ­ mer alvor. Og helst begge deler samtidig,» er svaret fra duoen.

Kontakt: gabriel.fliflet@c2i.net

KL.2000. KR.90.

— – – –
Onsdag 29.11 – BLÅBOK

— – – –
Torsdag 30.11 – lørdag 2.12: JAZZLAND SESSIONS

Tradisjonen tro er det JAZZLAND SESSIONS på BLÅ.

Artister som Bugge Wesseltoft, Wibutee, Håkon Kornstad Trio, Sidsel

Endresen osv.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.