Frode Alnæs - Trondheim Jazzfestival 2004

Fire Jazz-ess på Smuget i kveld

I kveld er det duket for en meget spesiell konsert på Osloscenen Smuget. Arild Andersen, Frode Alnæs, Jørn Øien og Rune Arnesen er alle formidable jazz-kapasiteter hver for seg – med alle fire på scenen samtidig er det duket for musikalsk fyrverkeri av ypperste sort. Ballade fikk anledning til en kort samtale med mannen som samlet dette meget kompetente ensemblet for en unik konsert i regi av Oslo Jazzfestival.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Han solgte massevis av plater med Dance With A Stranger, der han skrev all musikken.

Han har vært både samtidsmusiker, revymaker og komiker. Han har til og med spilt hemmelig agent i filmen ”Reisen til Nyresteinen”.

Musikalsk har han samarbeidet med alt som kan krype og gå, blant andre Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, Ole Edvard Antonsen, Henning Sommerro, a-Ha og ufattelig mange flere. Akkurat nå regjerer han norsktoppen, med en munter barnesang om bobling i magen.

Norsk rocks snilleste mann har også vunnet det som er av sannsynlige og usannsynlige priser for en musiker:

Tre ganger har han takket for Spellemannprisen, deriblant selve kromtappen, Årets Spellemann. Han har blitt utnevnt til Årets Medmenneske av Røde Kors, fått Fylkeskulturprisen fra Møre og Romsdal fylke, vunnet Coop Norges musikkpris, Orkidéprisen og mange flere. Han har til og med fått en million Kulturråd-kroner og Fortidsminneforeningens ærespris for restaureringen av kulturstedet Dødeladen Cafe i hjembyen Kristiansund.

For den som ikke har gjettet det – så snakker vi selvfølgelig om Frode Alnæs. Undertegnede var så heldig å få en kort prat med gitarvirtuosen, i forkant av kveldens konsert på Smuget i Oslo.

Alnæs har etter hvert satt sine fotavtrykk overalt i norsk musikkliv – men jazzinteressen har han hatt enda lengre.

— Jeg begynte tidlig, mimrer Alnæs:

— Jazzen var en naturlig utvikling i gitarspillet mitt, jeg ble vel det man kaller ”flink tidlig”, og trengte utfordringer. Jeg fant fort frem til folk som var mye flinkere enn jeg var, og lærte mye av dem, forteller Alnæs. Han har aldri følt seg spesielt bundet eller forpliktet til noen sjanger:

— Jeg har alltid hatt et veldig åpent forhold til musikk. Jeg har vært en improviserende musiker i alle sammenhenger. Det som er viktig for meg, er holdningen til musikk, som en måte å kommunisere på, sier Alnæs.

Konstellasjonen du spiller med på Oslo Jazzfestival tar blant annet utgangspunkt i utgivelsene ”Sommerbrisen og Julegløggen” – i tillegg til deg selv og Arild Andersen, skal også Jørn Øyen og Rune Arnesen bidra?

— Jeg har jobbet med alle sammen tidligere, så da jeg fikk i oppdrag å sette sammen en gruppe, var jeg heldig nok til å få med meg disse tre. Arild og jeg har jobbet sammen mange ganger, blant annet i forbindelse med Masqualero og Sagn. Ellers har vi også spilt i trio med den amerikanske trommeslageren Alphonse Muozon – noe som fungerte veldig fint på flere spillejobber i både USA, Tyskland og Norge.

Men denne konstellasjonen er altså splitter ny. Dermed er det fristende å spørre hva publikum kan vente seg på Smuget i kveld. Kan man påregne en ren friimprovisasjonskveld, eller kommer Alnæs & Co. også til å leke seg med kjente toner?

— I kveld? Tja, det blir vel litt hummer og kanari. Vi spiller jo etter noter som vi improviserer over, så det blir kanskje litt fra Arilds bestillingsverk til Vossajazz, noe fra soloplata til Jørn, litt Dance With A Stranger, noe funky, noe jazzy og et par overraskelser. Dette blir en eksklusiv konsert satt sammen for anledningen – det eneste jeg definitivt kan utelukke er norsktopp-eneren min ”Det bobler som rødbrus i magen”, sier Alnæs med en lett humring.

Er dette en konstellasjon vi kan vente platemateriale fra?

— Alt er mulig, så vi får se, er Alnæs (forhåpentligvis) optimistiske svar.

Det eneste som er sikkert med Frode Alnæs, er at man aldri vet hvor han dukker opp. Noe man allikevel kan være trygg på, er at mannen får skamros stort sett uansett han foretar seg. Så hvordan ser resten av sommeren ut for Frode Alnæs?

— Jeg har hatt litt ferie så langt. Ellers har det vært alt fra duokonserter med meg og bassisten i Dance With A Stranger til spillinger med Lynni Treekrem i Hamardomen. Jeg driver med alt mulig hele tiden, det er sånn jeg liker det. Jeg kan holde på med alt fra pop til jazz til eksperimentell musikk og revy – men jeg er bare meg selv, det er meg du hører uansett hva jeg driver med. Det kan kanskje virke forvirrende på noen, men det får det heller bare gjøre. For meg er allsidigheten mer en styrke enn et dlilemma. Jeg har aldri hatt det så fint som jeg har det nå, kvitterer Alnæs.

Hva synes du om repertoaret på Oslo Jazzfestival, er noe du selv gleder deg til å se?

— Nå er jeg har bare i dag, så jeg får ikke med meg så mye. De hentet meg i taxi sammen med Ståle Storløkken i Supersilent, og i morgen skal jeg videre. Men det ser ut som et interessant program med noe for enhver smak, avslutter Frode Alnæs.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev