Hallvard T. Bjørgum

Lørdagsmatiné med Bjørgum

Lørdag 30. november, kl.14.30, blir det matiné i Sal 2 på Det Norske Teatret med den norske felespilleren Hallvard T. Bjørgum og Elshan Mansurov, en av Aserbajdsjan fremste Kamanche-spillere. De har for anledningen også med seg danseren Kari Anne Bjerkestrand, og det er Samspill som står bak den annerledes oppsetningen i hovedstaden.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Hallvard T. Bjørgum er som en av Norges fremste utøvere på hardingfele – en viktig ambassadør for norsk folkemusikk, også i utlandet. Da han besøkte Aserbajdsjan for ett år siden spilte han med Elshan Mansurov, en av Aserbajdsjan fremste Kamanche-spillere, og oppdaget forunderlige likheter i musikken.

I et spennende radioprogram av 11. november gjorde Bjørgum rede for de likhetene han fant mellom «rammeslåtter» fra Setesdal og den aserbajdsjanske folkemelodien «Tello». Sammenlikningen ble presentert i form av en konsert på den norske ambassaden i Aserbajdsjan, og Samspill ønsker nå å presentere denne konserten også for publikum i Oslo.

Med seg til Det Norske Teatret har Bjkørgum og Mansurov også danseren Kari Anne Bjerkestrand.

Kamanche er et strykeinstrument som finnes i forskjellige varianter i de fleste land i Midt-Østen og Sentral-Asia. Mansurov er utdannet fra det statlige konservatoriet i Baku, har undervist ved Baku musikkakademi siden 1990, og har samarbeidet med musikere som f.eks. sangeren Alim Qasimov.

Du kan lese mer om bakgrunnen for konserten på hjemmesidene til Samspill, eller ved å lese oppslaget «Bjørgum i Kaukasus» hos NRK.

Utfyllende oppplysninger om Hallvard T. Bjørgum finner du på denne siden fra Norsk Folkemusikkatalog.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.