Nils Økland

Folkemusikkhalvtimen feirer 70 år

Søndag feirer NRK 70-årsjubileet til Folkemusikkhalvtimen. Nils Økland har skrevet bestillingsverket til jubileumskonserten.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Med sine 70 år mener NRK at «Folkemusikkhalvtimen er verdens eldste musikkprogram. 8. mars 1931 gikk felespiller og komponist Eivind Groven på lufta for første gang med programmet, som fortsatt lever i beste velgående. I dag er det Grovens grandnevø Leiv Solberg som trekker i trådene.

— Denne gang slår vi stort på, sier Solberg til NRK..

— Til jubileumskonserten stiller spelemenn vidt og bredt sammen med kvedere og sangere – felespilleren Nils Økland er vår jubileumskomponist og framfører et nytt verk sammen med organisten Sigbjørn Apeland, kvederen Berit Opheim og bassisten Bjørn Kjellemyr.

Dette er første gang et bestillingsverk framføres i Folkemusikkhalvtimens sendetid.

Solberg peker videre på at jubileumskonserten vil legge vekt på å gjenskape tonen fra sju tiår med folkemusikksendinger. Hardingfelespilleren Øyvind Brabant spiller i tradisjon etter Olav Sataslåtten, den første spelemannen som opptrådte i radioutsendelsene fra mars 1931.

— Fløytespilleren Steinar Ofsdal gjenskaper, sammen med tvillingene Knut og Ole Aastad Bråten på langeleik, noe av det fine samspillet som Eivind Groven og Olav Brenno oppviste tilbake på 30-tallet, henholdvis på seljefløyte og langeleik, sier Solberg, som naturligvis er programleder for jubileumskonserten.

De øvrige medvirkende i jubileumskonserten er blant annet Einar Olav Larsen, kvederen Øyonn Groven Myhren, sangeren Eli Storbekken, felespilleren Hallvard T. Bjørgum, Elias Akselsen som framfører tatermusikk, Majorstuen Spelemannslag og Jørn Simenstad fra Norsk Lur- og Bukkehornslag.

Jubileumskonserten holdes i NRK Store Studio, Marienlyst, søndag 18. mars kl. 18.03.

Konserten sendes på NRK P2, søndag 18. mars kl. 18.03-19.00

Se også «Spillerom» på NRK2, søndag 01. april og søndag 08. april kl. 19.30

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.