Ragnhild Furholt

Furholt er Månadens artist

Ragnhild Furholt er Månadens artist hos Norsk folkemusikkkatalog. Hun vant nylig kongepokal under Landskappsleiken, og er dessuten CD-aktuell denne sommeren.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Artikkelserien ”Månadens artist” hos Norsk Folkemusikkatalog er en fin mulighet for alle interesserte til å oppdatere seg på det som rører seg i folkemusikklivet her hjemme. Hver måned blir en spesielt aktuell artist, danser eller gruppe presentert med bilde, kort biografi og gjerne også en lydfil. Så langt i år har følgende grupper og personer vært de utvalgte som på denne måten får litt ekstra oppmerksomhet: Marylands, Åse Teigland, Liv Merete Kroken og Sigrid Moldestad, Øyvind Brabant, Steinar Ofsdal, Streif og Sidan Adam var liten. I det sistnevnte prosjektet finner vi også Ragnhild Furholt – sammen med cellisten Helene Vaage.

I denne månedens artistportrett heter det blant annet: ”Vakker stemme. Meister på balladar som ho framfører med tyngde og autoritet, sjølv om dom kan vera vanskeleg tilgjengelege for folk flest. Meister på setesdalstev, sikker stilkjensle. Ho har «den gamle slengen», seier Arnfinn Staurheim, som var dommar under kappleiken.

Med denne pokalen står Ragnhild Furholt fram som ein av vår tids mest omtykte kvedarar. Ho har vore aktiv utøvar av vokal folkemusikk sidan slutten av 70-talet og har m.a. vunne Landskappleiken 3 gonger tidlegare.

I sommar slepp ho dessutan sin andre CD: «… på alle strengjer» saman med Helene Waage (barokkcello, vokal) og Leiv Solberg (mandola, gitar, hardingfele, bass). Dette er ei plate med mange ulike typar folkeleg song. Arrangementa er laga av utøvarane sjølve og ber i seg element frå både lokal spelemannstradisjon og andre musikkformer. Den særeigne klangen i barokkcelloen ligg kan hende ein stad mellom songen og hardingfela og er med å kalla fram assosiasjonar frå eldre folkemusikk. ”

Norsk Folkemusikkatalog blir drevet av Norsk Folkemusikkformidling, på initiativ fra Norsk Folkemusikk- og Danselag, og i samarbeid med Landslaget for Spelemenn. Du finner lenken til sidene deres her, der du også kan komme deg videre til den store, nordiske databasen folknorth.org.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.