Øyonn Groven Myhren

Øyonn Groven Myhren – Månadens Artist hos Norsk Folkemusikkatalog

Norsk Folkemusikkatalog har sine egne nettsider, som på en fin måte orienterer om mye av det som beveger seg innen det hjemlige folkedansmiljøet. En av de faste spaltene til nettstedet er Månadens Artist, som retter et spesielt fokus på musikere og dansere.

Kalender

Månedens artist for august er Øyonn Groven Myhren, som også opptrådte under den offisielle åpningen av Norsk Musikkinformasjons nettavis. Øyonn Groven Myhren er ikke minst aktuell med Rikskonsertenes store satsning «Lydlandskap», som foregår i perioden 14. til 30. september. Prosjektet skjer i samarbeid med femten lokale arrangører, og vil være et eneste stort utstillingsvindu for norsk musikk. Øyonn Groven Myhren regnes som et av de største og mest allsidige talentene i norsk folkemusikk, og har vunnet førstepremier på alle landskappleikene der hun har deltatt. I 1997 ble hun tildelt Sagaprisen for sin kveding. Året etter ga hun ut CDen «I Jolo – jul på gamlemåten» i samarbeid med organist Eilert M. Hægerland og felespiller Alf Tveit, der hun sang og spilte fløyte.

Øyonn Groven Myhren var også med på albumet «Visor og kvæde frå Blåberglandet» i 1996, der hun var med på å fremføre viser og kveder av Ivar Aasen. Den allsidige kunstneren har også opptrådt som skuespiller på Det Norske Teatret, Riksteatret og Hordaland Teater. Hun synger og danser i Norsk Folkloreensemble, og trakterer bl.a. seljefløyte og lyre. Som kveder viderefører hun en flere år hundre gammel familietradiosjon, med mor og morfar fra Vest-Telemark blant læremestrerene. Hun var videre på Rikskonsertturné med Bugge Wesseltoft og bratsjist Nora Taksdal i fjor høst, da temaet var kjærlighetsviser gjennom 700 år. Hun har dessuten vært med i Aurora Borealis, som i autentiske drakter spiller nordisk middelaldermusikk. Aurora Borealis ga ut albumet «Harpa» på Grappa i 1997.

Tidligere Månedens Artister hos Norsk Folkemusikkatalog inkluderer både kvedere og hardingfelespelere, samt runddanskvartetten Kvarts. Månedens artist i august var for øvrig Jon Ellingsen fra Kongsberg Spel- og Dansarlag. Du kommer ellers til sidene til Norsk Folkemusikkatalog ved å følge denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.