Fiolinist Eldbjørg Hemsing vant Spellemann i kategorien klassisk for platen "Grieg: The Violin Sonatas". Etter året som har gått er hun spesielt glad for prisen. - Jeg føler at Spellemannprisen gir ny energi, gir en ny start, sa hun til NRK. (Foto: Robin Bøe)

Spellemann til Eldbjørg Hemsing

– Jeg føler at Spellemannprisen gir ny energi, gir en ny start, sa den prisvinnende fiolinisten, som savner å stå på scenen og å gjøre det hun egentlig gjør.

Kalender

Fiolinist Eldbjørg Hemsing vant Spellemann i kategorien klassisk for utgivelsen Grieg: The Violin Sonatas, som hun har gitt ut sammen med Simon Trpčeski. Prisen ble utdelt hos NRK Klassisk onsdag morgen.

– Det var veldig, veldig stas, og en skikkelig overraskelse! sa Hemsing da hun noen timer etter ble intervjuet i NRK P1s program «Dagens». – Det føles helt fantastisk å vinne, spesielt også med tanke på det året vi har gått gjennom – når man har spilt så utrolig lite føler jeg at denne prisen gir ny energi, gir en ny start, så det var virkelig, virkelig gøy, sier hun.

I programmet fortalte den unge musikeren med den lange merittlisten om hvordan det siste året har vært for henne.
– Helt ærlig må jeg si at det siste året har vært ganske trått. Det er kanskje 90 prosent av min virksomhet som er i utlandet, og så å si alt har blitt avlyst. Det er mange store prosjekt jeg skulle ha gjort i år, jeg skulle blant annet denne måneden ha spilt i Royal Albert Hall, med Royal Philharmonic Orchestra i London, spilt i Salzburg, hatt turné i USA – lista er lang, flere meter lang, på et tidspunkt. Men på den annen side tenker jeg: Man får ikke gjort noe med det, og vi er i samme båt. Vi må bare dra sammen og komme oss ut av dette. Jeg savner virkelig konsertene, å stå på scenen, samspillet, kjenne energien – og å gjøre det jeg egentlig gjør.

Eldbjørg Hemsing er fra Nord-Aurdal, og dermed medfylking med en annen Spellemannvinner. Sist søndag ble Mads Erik Odde fra Lom kåret til vinner i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk med platen Logne slåttar, der han både har funnet fram gamle slåtter og komponert nye, og arrangert dem for akkordeon eller trekkspill med melodibass. Odde ble utropt som prisvinner i Folkemusikktimen på NRK P2.

LES OGSÅ: Spellemann slutter med «Urban» som kategori

I klassen for jazz var det Maria Kannegaard Trio som vant, med albumet Sand i en vik. Trioen består av pianist Maria Kannegaard, Thomas Strønen på trommer og Ole Morten Vaagan på bass, og de tre har spilt sammen siden de gikk på jazzlinja i Trondheim for over 20 år siden. Prisvinneren fikk prisen i programmet Jazzklubben på NRK P2, der hun ble lurt trill rundt av programlederne Anikken Sunde og Tine Skolmen, skriver NRK: Kannegaard trodde at hun skulle til studioet og snakke om nominasjonen, i stedet fikk hun ta med seg harpestatuetten hjem.

LES OGSÅ: Spellemann 2020: – Vi faller mellom stolene

Årets Spellemann er naturlig nok lagt opp annerledes enn i et vanlig år. I år er prisutdelingen spredt utover hele uka og alle NRKs flater opp mot selve TV-sendingen om Spellemannprisen fredag 16. april. Åtte priser skal deles ut denne uken, og de fem som gjenstår er klassene barnemusikk (deles ut på NRK Super torsdag 15. april kl 10.00), RnB Soul (deles ut i StudioP3 på NRKP3 torsdag 15. april kl. 16.15), indie/alternative (deles ut i Kulturstripa på NRKP2 torsdag 15. april mellom kl. 14 og 15), viser (deles ut i Nitimen på P1 fredag 16. april kl. 10.30) og låtskriver (i Kulturstripa fredag 16. april mellom kl. 14 og 15). Disse utdelingene vil også bli vist i TV-sendingen på fredag, opplyser NRK.

Les mer om årets Spellemann her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.