Veslemøy Solberg 2

– Opprett felles platebase, Fono og IFPI!

– Det har blitt ekstremt vanskelig for publikum å få tak i CDer de har lest om eller hørt på radio og TV, mener musiker og plateselskapseier, Veslemøy Solberg. Nå ber hun FONO, IFPI, Musikkoperatørene og andre distribusjonsselskaper om å samarbeide frem en felles søkebase for platebransjen. – Via Boknett, som forlagene spleiser på, kan man søke opp alle bøker som blir utgitt. I musikkbransjen er det annerledes, med mange små baser. Dagens situasjon gjør at det er plateselskapene med mest makt og penger – som får produktene sine eksponert, skriver Solberg, som karakteriserer dagens situasjon som «et hån mot publikum».

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Veslemøy Solberg, artist og leder for plateselskapet Nordicae

Jeg skriver dette innlegget for å belyse hvor ekstremt vanskelig det er blitt for publikum å få tak i CD’er de har lest om eller hørt på radio/sett på TV. Selv når folk går i platebutikker og ber de ansatte søke på artistnavn eller CD-tittel, finner ikke betjeningen informasjonen når de søker på sitt datanett.

Null treff i platebutikkene

Selv har jeg opplevd mange ganger at folk har ringt meg/sendt mail, og etterlyst CD’er de har hørt eller lest om. Dette er oppegående mennesker som har spurt etter låtene i mange platebutikker i de store byene i Norge før de tar kontakt – og de sier alle at betjeningen i platebutikkene ikke får treff når de søker.

Spørløst forsvunnet

Den nederlandske filmprodusenten Frank Westrus, som jobber med en dokumentarfilm om Norge, har spurt i samtlige platebutikker i Kristiansand etter en låt han har hørt på radioen, («Keiser med nye klær», fra mitt album Løvehjerte.) Ingen har hørt om plata, og den lar seg overhodet ikke spore opp, selv om den ble utgitt i fjor og er blitt mye spilt på radio, og blant annet listet på NRK P1.

Mailen under viser hvor problematisk det er:

Fra: Frank Westrus <frank.westrus@encyclomedia.nl
Dato: 23. mai 2005 11.53.46 MET
Til: <nordicae@nordicae.com>
Emne: Keiser med nye klær

A strange request perhaps…

For starters: I heard the soundbite of ‘Keiser med nye klær’ by Veslemøy Solberg. Great track!

I’m currently working on a dutch TV-documentary wherein a big chunk is about Norway, Norwegian culture, country and the sea.
I’d like to use the track within the documentary, at least have it as material when I go into the editsuite cutting the program.

I was in Norway for 17. Mai, went into every (!) CD-shop in and around Kristiansand, and guess what? It’s not for sale or not on
stock. Not the album nor a single. Is there some way I can get hold of the track (01. Keiser med nye klær)?
Could you bill me if necessary? Of course I’ll credit Veslemøy Solberg and the company.

Kindest regards,

Frank Westrus
Programmaker
Encyclomedia – Tekst & TV

Uheldig med mange små baser

Vårt distribusjonsselskap, Musikkoperatørene AS, er Norges største. De benytter GGF-basen, som jo er en base opprettet av Grammofongrossistenes forening. Fordi denne koster endel å etablere, er det mange detaljister som ikke benytter seg av denne. I stedet oppretter de sine egne baser, med de konsekvenser det får. Det blir da selvfølgelig plateselskapene med mest makt og penger fra før – som får produktene sine eksponert.

Det finnes altså ikke noe felles system, der alle plater som blir gitt ut er søkbare.

— Gjør som bokbransjen!

I bokbransjen er det annerledes. Via Boknett, (som forlagene spleiser på), kan man søke opp alle bøker som blir utgitt. Man kan bl.a. søke på tittel, forfatter, ISBN-nr. osv.

Det er på høy tid at FONO, IFPI, distributører og evt. andre parter går sammen om å danne og bekoste en felles søkebase for platebransjen! Dagens situasjon er et hån mot publikum!!

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev