Veslemøy Solberg

Norsk dadaisme i København

26. mai spiller norske Veslemøy Solberg, Ruth Wilhelmine Meyer og Sven Ohrvik på Den Anden Opera i København sammen med den danske stjerneperkusjonisten Birgit Løkke. Konserten er i anledning utgivelsen av albumet «The Dada Project», der de har satt ny musikk til kjente dadistiske avantgarde-poeter som Kurt Schwitters, Tristan Tzara, Marcel Duchamp og Hugo Ball. – Dette er veldig annerledes enn hva noen av oss har jobbet med tidligere, sier Veslemøy Solberg.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tormod Halleraker

Musikerne og artistene Veslemøy Solberg, Ruth Wilhelmine Meyer, Birgit Løkke og Sven Ohrvik har alle hatt stor suksess i sine respektive hjemland. Nå står de sammen som Dada group i «The Dada Project», med grensesprengende, ny musikk til hundre år gamle tekster.

— Tanken bak å samle artister med såpass forskjellig utgangspunkt var å skape en slags dadaistisk tilnærming til musikken. Innspillingen har vært preget av mye improvisasjon og sammensetninger som er både morsomme og provoserende, forteller Solberg.

For å markere plateslippet opptrer Dada group på Den Anden Opera i København 26. mai. Albumet kommer i Danmark nå, men vil ikke bli utgitt Norge før til høsten.

Med «The Dada Project» har artistene skapt et lydbilde der tradisjonelle og moderne lydfragmenter, diktlesning, tradisjonell og eksperimentell vokalmusikk møtes i nye uttrykk. Musikken kan vanskelig settes i bås, men uttrykket «surrealistisk poprock» gir en pekepinn om hva en kan forvente – i alle fall når det gjelder noe av musikken.

Tekstene, skrevet av forløpere til dadaismen samt kjente dadaister som Kurt Schwitters, Marcel Duchamp og Tristan Tzara, er både humoristiske, absurde, alvorlige, tidvis surrealistiske – og like individuelle som artistene som tolker dem.

— Jeg kom over disse tekstene tilfeldig. De er laget i en veldig spennende situasjon, med utgangspunkt i en kunstnerisk protestbevegelse i Sveits under første verdenskrig. Ikke alt er like lett å forstå, noe som har åpnet for frie tolkninger og et allsidig uttrykk, sier Solberg.

Veslemøy Solberg (vokal) er en av Norges mest profilerte artister. I nesten ti år har hun presentert kvalitetsmusikk og -tekster for et stadig større publikum. Siden 1997 har hun sammmen med Sven Ohrvik vært musikalsk ansvarlig for TV-programmet «Antikviteter og Snurrepiperier» på NRK1 – med 700.000 seere. Solbergs karriere som plateartist startet i 1994, da hun ga ut albumet «Min unge sang» til tekster av den norske lyrikeren Halldis Moren Vesaas og musikk av Sven Ohrvik. Veslemøy er også en ettertraktet live-artist, og hun har spilt på små og store scener over hele Norge.

Ruth Wilhelmine Meyer (vokal) har med sin særegne og unike vokalstil skapt sitt eget lydunivers. Hun har en mastergrad i musikk fra Universitetet i Bergen og videre utdannelse fra Orff-instituttet ved «University for Music and Performing Arts» i Salzburg. I de senere år har Ruth Wilhelmine Meyer blant annet gitt ut CD’er sammen med Marilyn Mazur, Agnes Buen Garnås, Per Apeland og Per Anders Buen Garnås. Hun har også gitt ut CD’en AKKU med egen musikk.

Birgit Løkke (perkusjon) begynte sin profesjonelle karriere i 1989, da hun turnerte og spilte inn CD sammen med bandet Savage Rose. Siden har hun arbeidet sammen med blant andre Marilyn Mazur, Arne Forchhammer Trio, Palle Danielsson, Alex Riel, Nils Petter Molvær og Eivind Aarset for å nevne noen få. Birgit Løkke er også dirigent og komponist, og spiller på en rekke spennende slagverksinstrumenter, hentet fra reiser over hele verden. Hun har høstet stor ros og anerkjennelse for sin «slagverkspoesi». Hennes nye CD «Forbidden Forest» har fått meget gode kritikker.

Sven Ohrvik (tangentinstrumenter og programmering) har arbeidet sammen med en rekke av våre fremste norske og skandinaviske artister siden 1983. Han er komponist, produsent, pianist og arrangør, og har produsert album for blant andre Ole Paus, Jonas Fjeld og Veslemøy Solberg. Sven Ohrvik har vært dirigent og musikalsk leder for en rekke konserter og TV-show.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev