Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Nils Heldal: – Dagbladet har et problem

Kjære Dagbladet – dette blir bare for dumt. Vet dere ikke hva slags hitliste dere serverer? Hit 40 viser ikke hva norsk radio spiller. Hit 40 er en formatert hitliste. Hit 40 er en manipulering av den norske radiovirkeligheten, skriver Radiosjef i NRK, Nils Heldal, i dette innlegget til Ballade.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Nils Heldal, Radiosjef NRK:

Anders Grønneberg i Dagbladet kommenter i tirsdagens avis misforholdet mellom hva som selges av norsk musikk og hva som ligger på Hit 40 lista. Han kritiserer radiostasjonene for å ignorere norsk musikk og for å være i utakt med hva folk liker. Grønneberg unntar riktignok med rette NRK P1 og NRK Petre fra kritikken da våre A-lister hadde henholdsvis 50 og 30 prosent norsk i Grønnebergs tall.

Anders Grønneberg bruker Hit 40 lista som bevis for at norsk radio er i utakt. Han etablerer Hit 40 som en liste som viser hva norske radiostasjoner spiller. «Blant de 40 mest spilte artistene er bare seks norske. Og den eneste av dem som synger på norsk står i fare for å falle ut» sukker Dagbladets Anders Grønneberg.

Kjære Dagbladet – dette blir bare for dumt. Vet dere ikke hva slags hitliste dere serverer? Hit 40 viser ikke hva norsk radio spiller. Hit 40 er en formatert hitliste. Hit 40 er en manipulering av den norske radiovirkeligheten. Eller som Nicolai Fasting fra Hitcompany sa i Ballade i februar i fjor: «Listen vår er et medieprodukt for en formatert virkelighet.»

Hitcompany er de som ifølge Dagbladet utarbeider lista for GGF. GGF er de store multinasjonale plateselskapenes organisasjon i Norge. Kort fortalt så mener Hitcompany og de store plateselskapene, at virkeligheten er for kjedelig. P1 spiller for lite salgbar musikk – derfor får de mindre betydning enn lyttinga skulle tilsi. Lokalradioene derimot spiller i følge platebransjen mye av den musikken de vi selge – så de får større betydning enn lyttinga skulle tilsi.

Så hvordan hadde Hit 40 lista sett ut hvis en lytter var en lytter? Hvordan hadde Dagbladets hitliste sett ut hvis den var reell? Den hadde hatt mer norsk musikk, og Dagbladet kunne ha kommentert en virkelig virkelighet.

Kjære Dagbladet: Hvordan kan dere som den kulturavisa dere ynder å fremstille dere som, være bekjent av å ha en liste som favoriserer utenlandske artister. Hvorfor diskriminerer dere Norske artister? Og hvorfor har dere ikke peiling på hva dere selv serverer?

Nils Heldal

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev