Supertramp: "Crisis? What crisis?"

Krise? Hvilken krise?

– Igjen er det krise i Platebransjen. Og igjen er det oss kunder som får skylda, skrev Bernt Erik Pedersen i Dagsavisen fredag i den faste spalten Volum 11. Her ironiserer han kraftig over plateselskapenes hang til å skylde på forbrukerne når produktene ikke selger, og hevder at bransjens siste forsøk på å løse nedgangstidene består i å nekte folk å spille platene de kjøper – i form av sperrer for CD-avspilling på datamaskiner. Nå kan du lese hele innlegget også her i Ballade.

Kalender

Vanligvis er det dårlig pedagogikk å skylde på kundene når et produkt ikke selger. Det er smartere å lage noe som folk vil kjøpe, istedenfor å klage over at folk ikke kjøper det man tilbyr. I år 2002 er interessen for popmusikk større enn noen gang – løssalgsavisenes satsning på musikkstoff, framveksten av nye musikkaviser, og stort billettsalg til sommerens musikkfestivaler, er bare tre eksempler. Men samtidig går platesalget ned. Ute blant folk er det altså et enormt potensial for å selge musikk som den etablerte platebransjen ikke klarer å treffe. Og imens klager bransjen over at folk kopierer og laster ned musikk uten å ha spurt om lov.

Det siste svaret på Krisa er å nekte folk å spille platene de kjøper. Den nye plata til Kent, for eksempel, får jeg ikke spilt på min PC. Selv om plateselskapet BMG hevder deres nye kopibeskyttelse gjør at plata kan spilles på PC, men ikke Mac. Sony tar ikke slike smålige hensyn og har innført total datasperre på sine største utgivelser, som Shakira, Celine Dion og Destiny’s Child. Hvis du er en vanlig musikkfan som liker å spille musikk på pc-en din – en lovlig aktivitet foreløpig – og vil høre den nye Shakira-plata, er det altså liten vits i å kjøpe den i butikken. Men er du hensynsløs nok til å snyte multimillionæren Shakira for en tier i royalties, kan du finne plata på nettet og laste den ned i et format du kan spille på pc-en din. Og det er altså slik platebransjen skal få folk til å kjøpe flere plater?

Selv er jeg lei av platebransjens evinnelige krisemaksimering. For den vanlige musikkinteresserte forbruker har det aldri vært lettere å få tak i god og billig musikk, mye takket være nye forhandlere som Platekompaniet og Amazon. Begge disse går stadig bedre. Klager de over krise? Klager Remo Rehder i enmannsselskapet Broiler Farm over krise i platebransjen? Han har nå solgt over 60.000 plater med Kaizers Orkestra, og denne uka slo de attpåtil Morten Abel i fotball. Klager Turboneger over krise i platebransjen? De har knapt vært på VG-lista noen gang, og får likevel nærmere en halv million kroner for å spille på sommerens Quart-festival. Jazid-artisten SlowSupreme spiller musikken sin over hele verden og tjener gode penger – klager han over krise i platebransjen?

Det er lett å skjønne at de multinasjonale dinosaurene i platebransjen er bekymret, men trenger vi bry oss? Musikken klarte seg utmerket uten platebransjen i flere tusen år, og om platebransjen slik vi kjenner den forsvinner, er det ikke sikkert det er musikken det vil gå ut over.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo