Henrik Hellstenius

Manglende muligheter for dataavspilling av musikk ikke noe problem?

Kjøperne av musikk virker foreløpig i liten grad å bry seg om CD-plater lar seg avspille på PC eller Mac. Forbrukerombudet gikk i forrge uken ut og foreslo prisavslag for den columbianske popstjernen Shakiras storselgende album «Laundry Service», fordi den ikke kunne regnes som «et fullverdig produkt». I løpet av by:Larm blir dette et av temaene man skal diskutere under seminarprogrammet.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Jeg har egentlig aldri opplevd det som noe problem. Det har ikke vært slik hittil at vi har merket noen økning i antallet klager eller ønsket om retur av de CDene som har innlagt slike sperrer mot avspilling på datamaskiner, sier Platekompaniets butikksjef i Stortingsgata, Karianne Rauken.

— Nå er denne siste saken med Shakira-CDen ennå ganske fersk, fortsetter hun. – Vanligvis kan det være noe delay før eventuelle slike reaksjoner kommer. Nå har jo denne platen ikke vært ute så lenge ennå. Det er ikke alltid slike reaksjoner og klager kommer samme dag som folk kjøper en skive.

— Så lenge erfaring viser at våre kunder ikke opplever dette som noe problem, vil jeg ikke si det at disse CDene ikke er fullverdige utgivelser, sier hun til den siste tidens kontroverser. – Vi har ikke noen tall på dette ennå. Min erfaring bygger bare på en generell følelse. Det har som sagt ikke vært mer retur på noen av disse utgivelsene enn det vi vanligvis har. Vanligvis legger vi godt merke til om det er spesielle typer retur; om det er seriefeil i en produksjon eller noe slikt.

Rauken har forståelse for plateselskapenes behov for å beskytte sine eiendeler, og at de setter i verk ulike typer tiltak for å unngå piratkopiering av musikk.

— Vi er velvillige overfor kunder, og plateselskapene er velvillige overfor oss når det gjelder retur, så det bør ikke by på noe problem om dette skulle bli aktuelt. Kort sagt ønsker vi ikke masse misfornøyde kunder. Om det er noe galt med en CD, eller noe annet kundene reagerer på, forbinder de jo helst dette med stedet der de kjøpte musikken, påpeker hun.

I seminarprogrammet til by:Larm er problemstillingen skissert som følger:

«Det internasjonale platemarkedet har stagnert, og de siste to årene har salget av CD-R plater mer enn firedoblet seg. Sony DADC har de siste to årene utviklet et eget kopibeskyttelses system kallt Key2Audio som brukes framgangsrikt på både internasjonale og lokale titler. Platebransjen gnir seg i hendene med utsikter til økt omsetning mens forbrukerne rasler med sablene.»

Panelet under by:Larm består av Ludvig von Bahr Norden (ansvarig, Sony DADC), Sandra Wieflingseder (Key2Audio Manager, Sony DADC), Per Hermansen (Mole Musik), Tore Neset (IT avisen) og Vegard Sjefstad (The Gathering). Ordstyrer er Leif Gjerstad.

For komplett seminarprogram anbefaler vi et besøk her.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev