IFPI-logo

IFPI-uenighet om lovlig streaming?

Om det synes å herske noe uenighet i FONO i henhold til bruk av kopisperrer og forbrukerrettigheter, virker det heller ikke som om sjefene i IFPI-miljøet er helt enige seg imellom. Daglig leder i Sony Music Norge, Rune Hagberg, sår i denne artikkelen tvil om lovlig streaming av musikk i større format kan la seg gjennomføre, for selskaper som må ta hensyn til beslutninger på internasjonalt nivå.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

En internasjonal rapport fra konsulent-og revisjonsbyrået KPMG slo i denne måneden fast at musikkindustrien har vært alt for opptatte av å beskytte seg til å se mulighetene internett byr på. Rådgivningsselskapet har intervjuet toppledere i noen av verdens største medievirksomheter. Hvis Fiskvik, og så mange med ham, tror at lovlig lytting og «smaksprøver» kan bidra til å redusere kopieringen, hvorfor har ikke plateselskapene fått ut fingeren, og satset på dette langt tildligere?

Daglig leder i Sony Music Norge, Rune Hagberg, virker ikke like optimistisk som Fiskvik angående effekten av lovlig streaming på selskapenes egne nettsider:

— Jeg er så drittlei av alskes konsulentbyråer og forstå-seg-på´ere som skriver bullshit de ikke har peiling på. Denne gjengen har massevis av meninger, men null forhold til eller peiling på bransjen i det hele tatt. Hvis virkeligheten hadde liknet på den dritten de pumper ut hele tiden, skulle vi ha gått konkurs alle sammen for mange år siden. Jeg gidder ikke engang å lese disse rapportene. Når det gjelder lovlig lytting, er jeg slett ikke sikker på om det vil bidra til mindre ulovlig kopiering. Et annet spørsmål er hvor langt man skal gå – hva om folk ikke er fornøyde med 30 sekunder, som er det som er vanligst å legge ut nå? Skal man da legge ut hele låter?

Hvis det, i henhold til KPMG og Fiskvik, kunne ha bidratt til å redusere den ulovlige kopieringen, hvorfor ikke?

— Dette er lett å gjøre hvis man er i bare ett land, men når det gjelder multinasjonale selskaper, blir det ett land gjør, automatisk en global avgjørelse som gjelder for den artisten i hele verden. Dermed er det ikke en avgjørelse man kan ta alene. Dessuten er det umulig å si om større tilgang til lovlig streamet musikk vil monne i hverken den ene eller andre retningen.

Tror du mer lovlig lytting vil begrense den ulovlige nedlastingen?

— Som jeg sa; det er vanskelig å si, så jeg vet ikke.

Så vidt Ballade har registrert, er det av IFPI-selskapene bare verdens største plateselskap, Universal Music, som har et knippe utvalgte sanger, i full lengde, lagt ut tilgjengelig for lytting på sine norske sider.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev