Jostein Pedersen 2002

– Gjør jobben deres!

– Det er ikke rart at norsk platebransje har rekrutteringsproblemer hvis det er slik nye artister mottas, sier Jostein Pedersen til Ballade. Pedersen har i lengre tid vært fødselshjelper for en norsk dance-artist, som har fått en del oppmerksomhet i utlandet – selv om hun synger på norsk. Til tross for seriøse henvendelser til mange FONO-plateselskaper har han kun blitt møtt med taushet. – Graverende fra selskaper som mottar offentlig støtte til produksjoner, mener Pedersen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

På spørsmål om hva slags musiker dette dreier seg om, forteller Petersen at Lena & Go-Go Gutta, som de kaller seg, tilhører genren dance, og baserer stort sett reportoiret på coverversjoner av gamle Grand Prix-slagere. Vokalist Lena er uteksaminert fra Paul McCartneys LIPA-skole, og jobber nå som skuespiller:

–De har oppnådd en 74. plass på Dagbladets single-liste, og blitt spilt en del i norsk radio, sier Pedersen, som også kan fortelle at groppen gjør det svært bra som live-band på homseklubber i både England og Norge.

Pedersen har fungert som en slags hjelpende hånd for gruppen, og sendt ut en CD med tre coverlåter og promomateriale til flere selskaper organisert under FONO. Responsen har uteblitt. Heller ikke FONO sentralt har svart på brevet Pedersen sendte for tre uker siden.

— Grappa og Nordic er de eneste selskapene som har gitt lyd fra seg. Vi har ennå ikke hørt noe fra selskaper som Kirkelig Kulturverksted, Tylden, MTG, Norwave, Bonnier eller Tribe. Dette til tross for at materialet vi sendte dem var av høy kvalitet, og med skikkelig informasjon og billedmateriale vedlagt. Det burde være grunnlag nok for å kunne gjøre en vurdering!

Pedersen er redd for at hans reaksjon skal oppfattes som sutring i forhold til et band selskapene kanskje ønsket å «forbigå i stillhet» . Han understreker at dette ikke handler om å velge eller vrake en artist, men om noe så enkelt som anstendighet og forretningsskikk:

— Om de synes at bandet er for dårlig, eller ikke passer inn i deres profil, er det selvfølgelig helt greit. Grappa tok kontakt ganske fort for å melde at de ikke var interesserte, og det har vi ingen problemer med. Vi forventet aldri at 10 selskaper skulle tilby seg å signere bandet over natten, men vi forventet i alle fall at de ville svare på en seriøs henvendelse, det handler rett og slett om folkeskikk!

At plateselskapene mottar til tider overveldende mengder promotion-materiale, og ikke har tid til å gå igjennom alt, synes Pedersen er en dårlig unnskyldning:

— De skal ta seg tid til det, fordi det er jobben deres. Jeg liker heller ikke å åpne post fra kemneren, men det må jeg. Dette forteller mye om hvor selvgode platebransjen i Norge har blitt, mener Pedersen, som frykter at Lena må henvende seg til det svenske markedet for å få anstendig behandlig og svar på henvendelser :

— Det er hårreisende at en norsk artist, som synger på norsk ikke skal kunne få svar fra plateselskper som har som målsetning «å arbeide til beste for norsk fonogramproduksjon» og «til fremme av fonogrammer som kulturmedium». Det bør vurderes om selskaper som forfekter en slik holdning skal fortsette å motta statsstøtte, mener Pedersen.

Ønsker du å uttale deg i denne saken, kan fullstendige innlegg sendes til denne adressen.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev