Yngve Slettholm

FONO med kulturdebatt – IMPALA med nye salgstroféer

FONO – Foreningen norske plateselskaper arrangerer denne helgen det årlige FONOgram-seminaret på Toten Hotell. Seminaret har i år rundt 40 påmeldte selskaper – av foreningens i alt ca. 100 medlemmer. I tillegg blir det debatt rundt temaet Penger & Kultur, der statssekretær Yngve Sletthom og stortingsrepresentant Torstein Rudihagen fra Arbeiderpartiet stiller. FONO er tilsluttet det uavhengige nettverket IMPALA, som denne måneden kunngjorde opprettelsen av tre nye salgstroféer.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Under FONOgramseminaret vil regjeringsalternativene redegjøre for sin kulturpolitikk, med hovedvekt på norsk musikkultur og norsk musikkulturproduksjon. Det er daglig leder i FONO, Jan Paulsen, som har tatt initiativ til debatten, som skal ledes av Ellen B. Wickstrand.

Statssekretær Yngve Slettholm fra KrF representerer Kultur- og kirkedepartementet, og vil møte stortingsrepresentant Torstein Rudihagen, som er medlem av Finanskomiteen for Arbeiderpartiet. Det nylig utlagte forslaget til Ststabudsjett for 2005 blir en hovedsak, med Innkjøpsordningen for nye norske fonogrammer, kulturbasert næring og såkalt «rettferdig kompensasjon» som viktige stikkord.

Fredagens debatt foregår fra klokken 17.30 – 18.30 på Toten Hotell, og beskrives av FONO som noe av et startskudd for den forestående valgkampen.

FONO melder ellers at IFPI – som er organisasjonen for de multinasjonale plateselskapene – nå får konkurranse av IMPALA, i forbindelse med lanseringen av tre nye musikktroféer. IMPALA er sammenslutningen av såkalt uavhengige plateselskaper i Europa, og ønsker å stimulere sine medlemmer gjennom innføringen av følgende utmerkelser:

IMPALA Sølv for 30.000 solgte eksemplarer, IMPALA Gull for 250 000 solgte eksemplarer, og IMPALA Platina for en halv million solgte eksemplarer. Salg av en million enheter vil gi dobbel Platina-status.

IMPALA ble etablert i 2000 for å jobbe for de uavhengige plateselskapene, og har i dag mer enn to tusen medlemmer. Mange av disse jobber i dag mot et pan-europeisk marked, noe som også er den direkte årsaken til at de nye salgstroféene er blitt opprettet.

«Success, like beauty, is in the eye of the beholder. For many independent record companies, selling 30,000 is a success. 250,000 is outstanding. 500,000 is a runaway. We now have a real mechanism to recognise this, to the benefit of European music companies, artists and consumers», uttaler Impala-president Michel Lambot i forbindelse med de nye slagstrofeene.

FONO – Foreningen norske plateselskaper – skal i følge sine statutter «arbeide til beste for norsk fonogramproduksjon, og til fremme av fonogrammet som kulturmedium». En viktig del av arbeidet deres er også å fremme medlemmenes interesser overfor andre organisasjoner, foreninger og offentlige myndigheter.Interesserte kan lese mer om FONO ved å gå til deres hjemmesider.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev