Turboneger 2

Norsk i Skandinavia

Mindre svenske festivaler som Stockholm Open, Umeå Open, Arvika og Emmabodafestivalen har i lengre tid vært seg bevisste på å utnytte kvaliteten i den norske bandfloraen. Nå følger de store festivalene etter, med stadig flere norske artister på sine program.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Mer etablerte norske artister som Røyksopp, Madrugada og Motorpsycho har i flere år vært gjengangere på ulike europeiske og skandinaviske festivaler. Nå følger også de mindre artistene etter på Europa-veien. Ikke minst kan det virke som norske artisters status på den skandinaviske scenen, har fått en oppjustering de siste årene. Først kom en rekke positive artikler av ledende svenske musikkjournalister som Andres Lokko. Nå følger den store delen av det svenske publikummet og konsertarrangørene gradvis etter.

Hultsfredfestivalen kan, i likhet med Quart-festivalen, skilte med Norges ukronede death-punk-konger Turbonegro. Bandet som lenge har hatt en popularitet i vårt naboland og nedover i Europa, samt nyter legendestatus i amerikanske og tyske undergrunnskretser, gjør sommerens mest omtalte skandinaviske comeback. Nå skal de få igjen for alt slit og soving på squat-gulv Europa rundt. Belønningen kommer i form av spillehonorarer som de tidligere ikke en gang kunne drømme om i sine villeste fantasier. Det er store forventninger knyttet til disse opptredenene som nok vil tiltrekke seg tilreisende publikummere fra hele verden. Bandet har derfor allerede, siden en god stund tilbake, startet øvingen frem mot sommerens seanse. Dette pågår ved siden av bandmedlemmenes vanlige jobber og innspillinger med Euroboys og andre. Thomas Seltzers mye omtalte band, Oslo Motherfuckers, debuterer snart med en 10″ på Turbonegros gamle utgiver Bitzcore. Få eller ingen har noen aning om hvordan dette bandet låter. Likevel har gjetordene gått i Oslos underverden og videre til besøkende musikere gjennom en årrekke. Det har også vært snakk om en opptreden på en MC-klubb. Nå får vi endelig høre hva trendforskeren, NRK-programlederen og manageren har å fare med denne gangen. Han er det eneste medlemmet som offentligheten vet om foreløpig.

Tromsøværingene Røyksopp gjør dem selskap på Sveriges store musikksamling. Her vil de sammen med The Catheters, Love As Laughter, Sonic Youth, Spiritualized, Gemma Hayes, Beatnuts, Slayer og andre aktuelle utenlandske og svenske navn sørge for god festivalstemning på den svenske landsbygda. Røyksopps i dansekretser overraskende kommunikative liveshow har beveget seg som en farsott over Europa denne våren. Blant annet spilte de for et utsolgt Astoria i London nylig.

Cadillac flagger trønderbarten og sørstatsrocken på samme sted. Bandet som forente Jimi Hendrix. Lttle Feat og blues rocken har utviklet seg til et populært innslag på norske studentscener. Nå skal de se om svenskene vil kjøpe det MNW utgitte albumet «Cure» fra fjoråret.

En skive som nettstedets Panorama så som «en kur for kjedsomhet». Her kan du lese noen av lovordene anmelder Mats Johansen kom med den gangen.

«Jeg blir glad av å høre plater som Cure. Dette er ei skive som makter å ta en ofte faretruende tradisjonell sjanger som bluesrock, og snu det til noe friskt og elektrisk. I tillegg er det et norsk band som har gjort denne heltedåden. Ting kan nesten ikke bli bedre.

Plata er tvers i gjennom preget av en halvtung bluesfeeling; en rå vokal lagt slepende på et tjukt lag av asfaltrock. Det låter tøft, det høres godt ut; det virker ekte. Cadillac har tatt på seg sin egen drakt, spunnet frem av inspirasjon og ikke den sedvanlige kopieringen av de klassiske artistene. I denne inspirasjonen synes jeg å høre et vell av artister fra forskjellige epoker: Jimi Hendrix. Ben Harper. Motorpsycho. Black Sabbath. John Campbell. Men, de lar seg aldri overmanne av kildene, de låner bare lekkert smådetaljer og gjør disse til trekk i sin egen musikk.»

Arvika-festivalen er også kjent for å gi plass til et utvalg norske artister. Foreløpig er det klart at Icon of Coli og Zensor skal spille. Naturlige navn for en festival som har markert seg som et viktig samlingsted for skandinaviske goth- og synthere, med artister som Einsturzende Neubauten, Sisters of Mercy, Moby, Motorhead, Young Gods som tidligere headlinere. Festivalen har beliggenhet like over svenske grensen. Ryktene forteller også at demo-rawkbandet Mohammed allerede er inkludert i festivalprogrammet, sammen med spennende utenlandske artister som Miss Kittiun & The Hacker, Primal Scream og S. I. Futures. Flere ventes annonsert med det første. Vanligvis teller Arvika en del norske rock og elektronika artister. Midnight Choir, Raga Rockers, Palace of Pleasure, Päronsoda har alle vært her.

Ole Anders Olsen, som er en av to hovedhjerner i Fredrikstad-bandet Icon of Coil, Icon of Coil beveger seg i følge Playboard Magazine i landskapet rundt Electric Body Music og Synth . Front 242, Wundschut, Depeche mode og Pet Shop Boys er noen av referansene til Icon of Coil – som har gjort kometkarriere i en sjanger hvis det er eksploderende interesse for. Bandet har nesten ikke gjort annet siden de slapp debuten, skriver magasinet.

— Icon Of Coil er en duo, men de har med seg ekstra-mannskap på konsertene sine, nå sist har det så vidt meg bekjent vært Christian Lund. De har hatt mange spillejobber i USA og Tyskland. Utgivelsene deres er på Tatra Records, som gjør en god jobb med å ta seg av goth- og syntherne i Norge, skriver Musikkavisen.no i en anmeldelse av «The soul is The Software».

Zensor henter inspirasjon fra hardslående kontant industriell musikk som Nine Inch Nails, og har de siste årene markert seg som et stadig mer markant navn i norsk synth-/industrimusikk. Ikke minst, har de fått gode tilbakemeldinger for sine visuelle og konfronterende sceneopptredener, blant annet på Oslo Synthfestival.

I det lille svenske tettstedet Rasslebygd i Småland samles de svenske musikknerdene og indierockerne.
Her har artister som Stuntbike, Dipsomaniacs, Bronco Busters og Cato Salsa Experience med flere funnet plass de siste årene. Åttende til tiende august arrangeres Emmaboda-festivalen med høyprofilerte indienavn som Yeah Yaeh Yeahs!, The Clientele, Mull Historical Society og Mirah.

Norge representeres denne gangen gjennom sekstitallets pop-pastisjer og den glade popmusikken til The Jessica Fletchers, The Loch Ness Mouse og Mysterious Cloud. Zoom-turnerende The Jessica Fletchers har tidligere markert seg med to Epèr og et album på Oslo-etiketten Perfect Pop. Bandet blander de vanlige Television Personalities pastisjene med store doser The Kinks og Love. Resultatet blir en vital og frisk kraftpop som har fenget konsertpublikummet landet rundt. Labelkameratene The Loch Ness Mouse beskrives av musikknettstedet Groove.no som nostalgisk glapop. Bandet fra Åleskjær er også tydelig inspirert av Television Personalities – Gud må vite hva som har gjort store deler av norsk undergrunn til TVP-parafraser- og etterkommerne i LNM`s norske mentorer The Tables, men har samtidig et godt øye til verdens neopsykedeliaorkestre. Dette være seg Elephant 6 kollektivets mange band (Olivia Tremor Control, Neutral Milk Hotel, osv), Bevis Frond eller andre. Samtdig som aussiebølgen Finn Bjelke og band som The Chills
bragte på sent 1980-tall også har satt tydelige spor i musikken til gutta fra Indre Østfold.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev