Plakat for Månefestivalen, 2004

Månefestivalen med tre dagers pinsefeiring

Dagbladet melder i dag at Månefestivalen i Fredrikstad er Quart-sjef Toffen Gunnufsens egen festivalfavoritt. – Månefestivalen minner meg mye om Quarten for ti år siden, da vi akkurat hadde startet. Det er noe ekte og flott over den. Blant artistene du kan oppleve på Månefestivalen denne helgen er Xploding Plastix, Tellusalie, Peru You, Amulet og Silver, samt de lokale syttitallslegendene Aunt Mary. I tillegg kommer utenlandske godbiter som Half Japanese, Dead Moon og Mudhoney.

Kalender

NO GRAVITY

04/10/2024 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Autopulver Reunionkonsert

09/10/2024 Kl. 19 30

Oslo

Monologforstilling: Pappas lille gutt

09/10/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Quart-general Toffen Gunnufsen, som selv nylig har fått mye skryt for å ha presentert Quart Festivalens kanskje beste program gjennom tidene, sparer ikke på godordene om lillebror i Fredrikstad.

— Rammen rundt Månefestivalen, det nedlagte Fredrikstad Mekaniske Verksted, er ypperlig, sier Toffen til Dagbladet i dag. I år er det også en rekke spennende band, både Xploding Plastix, grønsjheltene Mudhoney og Fredrikstads gamle helter, Aunt Mary.

Fra det gamle skipsverftet FMV, sentralt plassert i Østfoldbyen, har Månefestivalen gjort seg bemerket som en annerledes og mangfoldig musikkfestival, som bl.a. ble kåret til Årets Festival alt det første året den ble arrangert. Festivalen gikk med stort underskudd i fjor, men fikk også mye støtte fra artistvenner.

— I fantastiske omgivelser forsøker vi så godt det er å skjemme bort publikum, med minneverdige opplevelser og en unik atmosfære, gjennom en kombinasjon av et estetisk spennende miljø og uforglemmelige konserter, uttalte pressesjef Jimmy Olsen til Ballade i februar, da festivalen hadde begynt å lette på sløret for artistlisten.

— Selv med et bevisst fokus på lokale band, har Månefestivalen også vist seg sterke hva gjelder å hente inn spennende internasjonale navn, mente Olsen, noe pinsehelgens tettpakkede program også tyder på.

Månefestivalen satser i følge Olsen på «en gjennomført uavhengig og interessant musikk-profil» med stor spennvidde.

— I tillegg ønsker vi å ha en klar estetisk og etisk profil. Til forskjell fra mange andre festivaler har det alltid vært et uttalt mål for arrangørene å lage en festival som ikke druknes i et virvar av hjernedød reklame og tilfeldige visuelle elementer, men i stedet satser på miljø-vennlighet og maksimal utnyttelse av et minimum av ressurser. Månefestivalen deltar derfor i et pilotprosjekt for å få til en felles standard for miljøsertifisering av musikkfestivaler – Miljøfyrtårn. I dette arbeidet inngår også det å lage en festival som er fysisk sikker både for arrangører, utøvere og publikum. Dessuten er dette en festival som viser at det er fullt mulig å lage billig, miljøvennlig og kvalitets underholdning også her på berget. Årets festival koster kun fem hundre kroner for alle tre dagene, mens et dagspass koster 150.

Om rammene rundt festivalen sier Jimmy Olsen følgende:

— Fredrikstad Mekaniske Verksted var i mange tiår en hjørnesten i den tidligere plankebyens daglige liv. Da driften svant hen på 80-tallet, var det som om selve byen sovnet, de lokale fotballaristokratene rykket ned, og natten senket seg. Derfor er det ekstra gøy nå at dette området står sentralt i den oppvåkningen byen er i ferd med å oppleve. Symbolikken ligger klart opp i dagen: Et enormt gammelt skipsverksted som er like stort som sentrum av byen rett over elven – en delvis forfallen kjempe som nå reiser seg igjen på føtter skapt av unge, fremtidsrettede ogidealistiske mennesker. Forhåpentligvis vil Månefestivalen være budbringeren for en renessanse for Fredrikstad, en by som alltid har hatt en overflod av dyktige og engasjerte mennesker, som dessverre har manglet en skikkelig plattform å stå på.

Foruten å være åsted for Månefestivalen blir deler av FMV omskapt til et kreativt sentrum, der de imponerende fasilitetene tas i bruk for undervisning, film-produksjon og annen kreativ virksomhet, side om side med mer tradisjonell næring. Under festivalen vil en av de store hallene være i bruk som innendørs klubb-scene.

— Dette er kanskje Norges feteste klubb-lokaler noensinne, hevder en entusiastisk pressesjef. – En grunnflate på ca. 2000 kvm., og med oppunder 20 meter under taket, som fylles med 2000 mennesker og en scenerigg og lysrigg til stor nytelse for alle.

Månefestivalen tar offisielt til klokken 22 fredag, i nettopp denne hallen. Åpningsshowet blir med performancegruppen Always Lulu og forestillingen «The Hot Big Bang Model», med musikk komponert av Anniken Gade Paulsen, der Siw Amina Bech har bidratt med elektroniske elementer og videodesign. Med seg har de gjestemusikerne Terje Gade, Bjørn Steinar Johansen og Tor Inge Rishaug. Regi og kostymer er ved Svein Ove Kirkhorn. Deretter kommer Tuna Laguna og Xploding Plastix.

Lørdag blir første band ut Dead Moon, som skal starte Månekalaset klokken 15. Dereretter følger i kjapp rekkefølge Half Japanese, X.lover, Silver, Robert Post, Camaros, Equicez, Tellusalie og Amulet, før amerikanske Mudhoney går på scenen klokken 22. Søndag klokken 15 åpner Wibutee det hele med sin fargerike jazz-palett, hvorpå Cuban Connection, Tommy Tokyo, Cream of the Crop, King Midas, Vidar Busk, Peru You og Aunt Mary sørger for resten av underholdningen. Det blir hele tiden veklset mellom konserter på de to scenene Jupiter og Pluto.

Nærmere detaljer om spilletider og annen relevant informasjon finner du på denne nettsiden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo