Peru-U

Månefestival i Fredrikstad

Lørdag 11. august går Månefestivalen for første gang av stabelen i Fredrikstad. Det er Månen Musikkselskab som har tatt initiativ til festivalen, som vil by på navn som Peru-U, Pen Jakke, View, Remington Super 60 og Backstreet Girls.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Månefestivalen er lagt til området Port 26 i Fredrikstad Mekaniske Verksted, og skal foregå utendørs frem til midnatt. Deretter blir arrangementet flyttet innomhus, der Backstreet Girls, Tranquil og DJ Snau & Scapegoat vil avslutte evenementet på Store scene.

FMV – eller ”Værste” – skal i alt vise frem fjorten band med forankring i Fredrikstaddistriktet. Arrangørene i Månen Musikkselskab håper at dette kan bli en årlig forteelse, og satser på å gi området et preg av månelandskap for anledningen. Det vil bli bar, cafe og matservering, og det er satt opp en egen festivalferge som skal frakte publikum fra sentrum til Kråkerøysiden.

På sikt ønsker Månen Musikkselskab med denne festivalen å nå ut til flere enn bare musikkinteressert ungdom. I følge et intervju i Fredrikstad Blad satser initiativtagerne på at økonomien vil gå rundt ved litt over 500 tilskuere. Månen Musikkselskab ble startet ved juletider 1999, et tilknyttet Norsk Rockforbund, og har på kort tid vokst til en av landets største rockkklubber. I styret for Månefestivalen sitter Are Grønsund, Torill Frydenlund og Poul Idar Ødegaard, som har med seg et tyvetalls frivillige.

– Vi håper dette vil være med på å fremme et miljø og en kultur med mange talentfulle og dyktige mennesker, som hittil har manglet en arena, sier Frydenlund til Fredrikstad Blad. – Det er et mål å sette Fredrikstads musikkliv på kartet. Denne festivalen har et stort potensial. Det er helt overveldende hvor mange band som har svart ja til å bli med på veldig kort varsel.

Alt i kveld, fredag 10. August, varmes det opp til månefestivalen på Dis Cafè i Fredrikstad. Det lokkes med «smakeprøver» på festival-bandene, gode priser på utvalgte varer og mulighet for kjøp av festival billetter. På selve åpningen lørdag vil Kosmopolittene fremføre et stykke kalt ”LunaTic”, som er spesielt utarbeidet for de gamle verkstedhallene, og har månen som hovedtema. Deretter er det for hele fjorten timer med musikk fordelt på i alt tre scener.

Først ut på den store utendørscenen er Talerne, som går på scenen 13.30. Det ferske ip hop-bandet består av Kameleon, Micsjekk og 2*7, og er aktuelle med EPen ”Frem og tilbake”. Deretter går Fire Konger på scenen, før synthbandet Echo Image tar over. Bandet ble startet sommeren ’97 av Pål Magnus Rybom, Trine Bilet og Fredrik Hansen, og har vakt oppsikt ned debutalbumet ”Compuphonic” i både Tyskland og USA. Bandet skal også spille på Atlantisfestivalen på Mysen senere samme dag, og gir stafettpinnen videre til duoen Velodyne, som beskrives som tilhørende i sjangeren ambient/alternativ. Fredrikstadbandet Mojito skal spille fengende poprock, og blir etter hvert byttet ut med jentebandet Bøzz. Så er det klart for Peru-U, som bl.a. består av tidligere medlemmer av Ricochets, og tidligere i år vakte en hel del oppsikt med vinylsingelen ”Child Enjoy/Pera Ya” på Thatsperfectwonderball Records, som bl.a. det engelske Poptones-selskapet viste stor interesse for. Etter Peru-U blir det en opptreden med Flow Joes, som skal være inspirert av funk, reggae og pop, og bl.a. kan vise til konserter på Blå og Novafestivalen i Oslo. Den største utescenen avsluttes med en opptreden med Pen Jakke, som for lengst har markert seg som et av landets ledende hip hop-band, og også er aktuelle på Øyefestivalen dagen før.

Når festivalen flytter innendørs rundt klokken 23, blir det samtidig attenårsgrense på hele arrangementet. Første band ut på hovedscenen er Backstreet Girls, som i en årrekke har vært Norges ledende utøvere av boogierock. Så følger Tranquil, som arrangørene beskriver som ”shabby, groovy soul”. Til sist skal det være en opptreden med DJ Snau og Scapegoat.

På den lille scenen i bakgården opptrer følgende band: Improvisasjonsmusikerne i Lyd2, Duo Kanel, gitarduoen Warem og Grim, Norsk Muntlig, det lett melankolske popprosjektet View, Aqustinox (som er Fredrikstads tidligere storhet Equinox i akustisk tapning), svenske Hello Goodbye, trioen Remington Super 60, som ga ut debutalbumet ”Pling 2001” på italienske S.H.A.D.O. Records, og ellers har deltatt på samleplater i bl.a. Frankrike, Italia og Japan – og endelig DJ Kiss.

Store Scene (Ute)

13:30 Talerne
14:00 Fire Konger
14:30 Echo Image
16:30 Velodyne
17:30 Mojito
18:30 Bøzz
19:30 Peru U
21:00 Flow Joes
22:00 Pen Jakke

Store scene (Inne)

23:00 Backstreet Girls
00:15 Tranquil
01:30 DJ Snau & Scapegoat

Liten Scene (Bakgården)

14:00 Lyd2
15:00 Duo Kanel
16:00 Warem & Grim
17:00 Norsk Muntlig
18:00 View
19:00 Hello Goodbye (S)
20:00 Remington Super 60
21:30 Dj Kiss

Billetter til hele festivalen koster kr. 150,-. Billetter kun til utendørsarrangementet koster kroner 100,- (kr. 75,- for pensjonister og ungdom under 18 år). Billett til innendørsarrangementet alene koster 75 kroner.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.